Antena Meniu Search
x

Ucraina a primit în secret ATACMS cu rază de 300 km şi le-a folosit deja cu succes de 2 ori. De ce nu ar putea doborî podul Kerci cu ele

Război în Ucraina. Statele Unite au trimis deja Ucrainei în secret rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS (300 km), iar ucrainenii le-au şi folosit, dezvăluie CNN, Reuters, Politico şi The New York Times. Transferul de rachete a fost făcut în aprilie înainte de adoptarea unui nou ajutor de către congresul american iar ucrainenii le-au folosit cu succes de două ori, în Crimeea şi Berdiansk, teritorii ucrainene ocupate de ruşi. Nu este clar dacă SUA au dat undă verde ucrainenilor să lovească şi ţinte de pe teritoriul Rusiei. 

de Redactia Observator

la 25.04.2024, 11:39

Ucraina a primit în secret rachete ATACMS cu rază de 300 km şi le-a folosit cu succesde 2 ori. De ce nu ar putea doborî podul Kerci
Ucraina a primit în secret rachete ATACMS cu rază de 300 km şi le-a folosit cu succesde 2 ori. De ce nu ar putea doborî podul Kerci - Profimedia

SUA au aprobat în martie livrarea de rachete ATACMS (Sisteme de rachete tactice ale armatei/ Army Tactical Missile Systems) cu o rază de acţiune mai lungă, de 300 de km, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori, potrivit Politico. Rachete ATACMS suplimentare ar urma să fie incluse şi în noul pachet de ajutor militar în valoare de un miliard de dolari

SUA au trimis în secret ATACMS cu rază lungă în Ucraina 

Transportul a fost făcut după "o cerere directă" a lui Joe Biden în februarie, a declarat Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, adăugând că rachetele, care făceau parte din ultimul pachet de ajutor de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina trimis pe 12 martie, "au sosit în Ucraina luna aceasta", potrivit CNN.

Forțele ucrainene au folosit deja rachetele cu rază lungă de acțiune de două ori, mai întâi împotriva unei baze militare din Crimeea pe 17 aprilie și, mai recent, pe 23 aprilie împotriva unui centru de comandă al ruşilor din Berdiansk, lângă Marea Azov, a declarat înalt oficial al administrației. Ambele sunt considerate ţinte aflate pe teritoriul ucrainean, ocupat de ruşi. Nu este clar dacă SUA au dat undă verde pentru folosirea acestor rachete şi pentru a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei, cum ar fi în Belgorod, Kursk, Voronej, etc. 

Pe acelaşi subiect

Oficialii ucraineni au declarat că pe 17 aprilie au lovit patru sisteme de rachete sol-aer S-400, trei stații radar, un post de comandă şi un sistem Fundament-M. Nu este clar dacă toate acestea au fost distruse, ruşii au recunoscut pagube, dar mai reduse. De altfel, aşa-numiţii bloggeri militari ruşi au recunoscut atacul, susţinând încă de la vremea respectivă că au fost folosite rachete americane ATACMS.

Cum îi ajută ATACMS pe ucraineni şi de ce nu ar putea doborî podul Kerci cu ele 

Potrivit Politico, rachetele ATACMS permit Ucrainei să amenințe întreaga Crimee, precum și flota Mării Negre. De asemenea, transferul lor ar putea ridica moralul trupelor ucrainene care se tem tot mai mult că au pierdut avantajul în luptă.

Un oficial american a declarat pentru sursa citată că ar putea fi vizat Podul Kerci care leagă Crimeea de Rusia, precum și porturile și facilitățile navale unde se află flota rusă de la Marea Neagră. Cu toate astea, mai mulţi experţi militari susţin că rachetele ATACMS, chiar şi cele cu rază lungă de acţiune, nu sunt potrivite pentru a distruge podul lui Putin din Crimeea, ci pot cel mult găuri sau avaria temporar construcţia. Pentru daune majore, mai potrivite sunt rachete de croazieră sau rachetele germane Taurus pe care cancelarul Olaf Scholz refuză să le dea Kievului. 

"ATACMS pot face găuri în pod, dar nu îl poate face să se prăbușească. Oricum, ocupatorii ruşi vor fi finaliza în câteva luni linia de cale ferată. Până atunci, podul poate fi scos din joc temporar cu noi atacuri",  a explicat expertul militar german Julian Röpcke. Rusia construiește o cale ferată de peste 700 de km din Rostov pe Don către Crimeea, prin Mariupol, Berdiansk, alternativă la podul Kerci.

Furnizarea versiunii cu rază lungă de acțiune a ATACMS pune capăt unei lungi drame. Ucraina a cerut de multă vreme să primească rachete cu rază lungă de acţiune pentru a lovi mai adânc pe teritoriul ocupat de ruşi. Washingtonul a refuzat motivând teama unei escaladări. SUA au trimis în octombrie, toamna trecută, versiunea cu rază mai mică a rachetei, dar Ucraina a continuat să facă presiuni pentru o armă care să îi permită să lovească mai departe în spatele liniilor ruseşti. 

Ucrainenii provoacă de obicei daune grave forțelor ruse cu aceste tipuri de arme. Rușii își mută imediat forțele și depozitele din raza de acțiune până când Ucraina poate folosi un nou sistem cu o rază mai lungă, susţine The New York Times. 

Nu este clar nici câte rachete ATACMS au primit sau vor primi ucrainenii. Oficialii militari americani au avertizat că arsenalul lor de ATACMS este relativ mic, iar rachetele sunt angajate pentru alte planuri ale Pentagonului, inclusiv în Peninsula Coreeană. Doar 4.000 de ATACMS au fost fabricate de când racheta a fost dezvoltată în anii 80, potrivit Lockheed Martin, producătorul sistemului, scrie The New York Times. 

Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, adoptat de Congres după mai multe luni de dispute între democraţi şi republicani, notează Reuters.

Primele noi livrări de echipamente militare americane vor pleca spre Kiev în orele următoarele, a spus Biden într-o declaraţie de presă transmisă de la Casa Albă. "În orele următoare, efectiv în câteva ore, vom începe să trimitem Ucrainei muniţii pentru apărare antiaeriană, muniţie pentru sistemele de rachete şi vehicule blindate", a promis preşedintele.

În ultimele zile, trupele ruse au cucerit mai multe sate din estul Ucrainei, în timp ce trupele ucrainene se chinuie să ţină apărarea. Rusia a avansat rapid la periferia Ceasiv Iar, un oraș crucial pentru apărarea Ucrainei din Donbas. Forțele ruse au continuat, de asemenea, să captureze satele de la nord-vest de Avdiivka, oraş care a căzut în mâinile Rusiei în februarie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Ucraina a primit în secret ATACMS cu rază de 300 km şi le-a folosit deja cu succes de 2 ori. De ce nu ar putea doborî podul Kerci cu ele