Cine erau românii care au murit la graniţa Canadei. Erau din Craiova şi plătiseră 3.000 de dolari pentru a trece ilegal în SUA: "Era singura cale să înceapă o nouă viaţă"
Au fost identificaţi cei patru români morţi la graniţa dintre Canada şi America. Erau din Craiova şi locuiau de patru ani în Toronto. Încercau să ajungă în Statele Unite cu orice preţ pentru că urma să fie deportaţi exact în ziua în care au vrut să treacă frontiera cu o barcă. Erau la cea de-a treia încercare de a pătrunde ilegal în ţara tuturor posibilitatilor. Autorităţile canadiene spun că traficul de persoane a explodat în ultimele luni în zona în care au fost găsiţi decedaţi românii.
De Redactia Observator la 02.04.2023, 19:12Familia de români locuia în Toronto de 4 ani, într-o zonă cu mulţi migranţi numită Scarborough, spre Lacul Ontario. Soţii Iordache lucrau la o firmă de vopsele. Aveau doi copii, născuţi în Canada, un băieţel de un an şi o fetiţă de aproape trei ani. Cu toţii şi-au găsit sfârşitul pe râul Saint Lawrence, în apropiere de Akwesasne - o comunitate aflată la graniţa dintre Quebec, Ontario şi New York. Prietenii craiovenilor spun că erau disperaţi să plece cât mai repede din ţară. Cererea de azil pentru care aplicaseră a fost respinsă şi urma să fie deportaţi.
Surse Observator spun că cei patru ar fi încercat de cel puţin trei ori să treacă graniţa ilegal spre America
"A încercat, a plătit avocat ca să-i scoată acea deportare. N-a mai avut timp, pentru că deja deportarea trebuia să fie în 31, când a încercat să treacă în America", spune un apropiat. "A epuizat toate apelurile posibile pentru a garanta soţiei lui că obţine azilul, s-a panicat la gândul că va fi refuzat din nou, că este posibil să fie refuzat şi atunci probabil a văzut ca singură cale să intre în Statele Unite alături de familia sa şi să înceapă o nouă viaţă", a declarat Stephanew Duval, avocat. "Fratele lui este în America şi părinţii lui sunt în Franţa. I-au găsit telefonul şi au văzut ultimele conversaţii cu fratele dânsului", spune un apropiat.
Surse Observator spun că cei patru ar fi încercat de cel puţin trei ori să treacă graniţa ilegal spre America, pe jos sau cu trenul. În ziua tragediei, ar fi plătit 3.000 de dolari unei călăuze din Montreal pentru a-i ajuta să traverseze râul în siguranţă. O furtună puternică ar fi izbit barca în care se aflau cu o familie din India de o bucată de gheaţă sau o stâncă. Ar fi fost prea mică pentru a transporta în siguranţă 8-9 persoane, spun poliţiştii canadieni. Proprietarul ambarcațiunii, un localnic în vârstă de 30 de ani, este încă dat dispărut.
- Cine sunt românii morți la granița Canadei cu SUA. Florin, soția lui și cei doi copii ai lor s-au înecat...
- Poliția a identificat două dintre cele opt persoane care s-au înecat încercând să treacă ilegal din Canada în...
- Sfârşit tragic pentru o familie de români. Doi adulţi şi doi copii, dintre care unul 2 ani, morţi într-o...
Totul s-a petrecut într-o zonă în care fenomenul migraţiei ilegale şi a traficului de droguri a explodat în ultimele luni. "Sunt bani făcuți ușor, rapid, dar vin cu niște riscuri. Oamenii plătesc unor bande de traficanți din Montreal, Toronto, Ottawa, care îi aduc aici și exploatează în comunitatea noastră oameni dispuși să înlesnească trecerea migranților, pentru că știu în detaliu zona, apa", a declarat Shawn Dulude, șeful poliției Akwesasne. Canadienii care locuiesc de-a lungul graniţei sunt disperaţi din cauza călăuzelor şi a migranţilor care îşi croiesc drum prin zona lor.
În vreme ce ministerul de Externe de la Bucureşti nu confirmă nici măcar identitatea românilor morţi şi nu a venit cu nicio precizare legată de situaţia acestora, premierul Canadei a ieşit la declaraţii în urma tragediei. "Gândurile noastre se îndreaptă spre familiile celor care şi-au pierdut viaţa. Este o situaţie sfâşietoare, gândindu-ne în special la copilul foarte mic care se afla cu ei. Trebuie să înţelegem ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat şi să facem tot posibilul să prevenim ca asta să se întâmple din nou", a declarat Justin Trudeau, premierul Canadei. În 2022, Canada a primit 274 de cereri de azil din partea unor cetăţeni români, iar peste 100 au fost acceptate.