Cine este Mario Draghi, noul prim-ministru al Italiei
Economistul Mario Draghi, fostul preşedinte de la Banca Centrală Europeană, a acceptat propunerea lui Sergio Mattarella, preşedintele Italiei, de a fi noul prim-ministru al Italiei.
De Cristi Ioniţă la 08.02.2021, 19:36- Mario Draghi, noul prim-ministru al Italiei, are 73 de ani.
- Mario Draghi, noul prim-ministru al Italiei, a fost preşedinte al Băncii Centrale Europene.
Mario Draghi este văzut drept o soluţie salvatoare pentru Italia, ţară care traversează o criză politică fără precedent, după ce Giuseppe Conte, fostul prim-ministru al Italiei, şi-a dat demisia la sfârşitul lunii ianuarie.
Conte a renunţat la postul respectiv după o serie de dispute cu Matteo Renzi, fost prim-ministru al Italiei din perioada 2014-2016. Matteo Renzi a solicitat măsuri mult mai eficiente pentru combaterea crizei economice apărute din cauza pandemiei de coronavirus şi i-a solicitat demisia lui Conte, acuzându-l că nu mai are susţinerea unei majorităţi parlamentare.
Conte a refuzat, iniţial, să-şi prezinte demisia şi l-a acuzat pe Matteo Renzi că este liderul unei grupări care pune deliberat bazele unei crize politice pentru a-şi atrage simpatia italienilor de rând deja greu încercaţi.
În ciuda unor voturi de încredere obţinute în Parlament, Giuseppe Conte şi-a prezentat, până la urmă, demisia. Sergio Mattarella, preşedintele Italiei, a sperat să vină cu un nou guvern bazat pe o majoritate parlamentară, însă disensiunile din Parlament au făcut în aşa fel încât negocierile să nu ducă la niciun rezultat.
Mario Draghi, liderul unui guvern tehnocrat
După mai multe discuţii avute cu Mario Draghi, fostul preşedinte de la Banca Centrală Europeană, Sergio Mattarella i-a încredinţat acestuia posibilitatea de a forma un guvern de tehnocraţi. Preşedintele Italiei mizează pe ideea conform căreia Mario Draghi îşi va forma o echipă de specialişti care să găsească soluţii rapide pentru redresarea economică a Italiei.
Pe lângă susţinerea lui Sergio Mattarella, Mario Draghi a obţinut acorduri de bună colaborarea şi cu preşedinţii celor două camere din Parlament, dar şi cu Giuseppe Conte, fostul prim-ministru al Italiei.
Draghi mizează în special pe susţinerea Mişcarea Cinci Stele, partid politic format de Beppe Grillo în 2009 şi care îl are în frunte, în acest moment, pe Vito Crimi, din postura de preşedinte interimar, după ce Luigi di Maio şi-a dat demisia. Însă, Mişcarea Cinci Stele are doar o majoritate relativă în Parlament, iar membrii partidului vor fi invitaţi, în zilele următoare, să-şi exprime votul în legătură cu posibilitatea de a susţine sau nu guvernul de tehnocraţi pe care vrea să-l formeze prim-ministrul Mario Draghi.
Mario Draghi, economist de elită
Mario Draghi, 73 de ani, s-a născut la Roma, în capitala Italiei. A rămas orfan de ambii părinţi încă de la 15 ani, iar acest lucru l-a ambiţionat şi mai tare să devină un nume de elită în Economie şi Finanţe. A fost coleg de clasă cu Luca di Montezemolo, fost şef al Ferrari şi Fiat, iar în 1976, la 29 de ani, a devenit doctor în Economie.
A lucrat mulţi ani ca profesor în Economie, însă a devenit celebru în special în anii '80, când a lucrat pentru Banca Mondială, la Washington. A mai lucrat ca director general al Trezoreriei Italiei şi ca vicepreşedinte al Goldman Sachs International înainte ca, în 2005, să fie desemnat guvernator al Băncii Centrale a Italiei.
Mario Draghi a fost, timp de opt ani, şi preşedinte al Băncii Centrale Europene, fiind înlocuit, în 2019, cu actuala şefă a instituţiei, Christine Lagarde.
Născut la Roma, Mario Draghi este un mare fan al clubului de fotbal AS Roma, dar şi un mare fan baschet. Este căsătorit încă din 1973 cu Serena Capello, iar cei doi au, împreună, doi copii, Federica şi Giacomo, care au călcat pe urmele tatălui lor, devenind nume cunoscute în Economie şi Finanţe.
În 2014, Forbes l-a desemnat pe Mario Draghi drept a opta cea mai puternică personalitate din lume, iar în 2015, Fortune l-a desemnat al doilea cel mai important lider al lumii.