Cine este Roberta Metsola. Eurodeputata malteză este favorită la preşedinţia Parlamentului European, după moartea lui David Sassoli
Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit la vârsta de 65 de ani, în urma unei complicaţii grave cauzate de o disfuncţie a sistemului imunitar. Acesta urma să predea chiar săptămâna viitoare mandatul, în urma alegerilor din cadrul Parlamentului European, iar Roberta Metsola este considerată favorita principală pentru a prelua funcţia.
De Cornel Preda la 11.01.2022, 11:30Este pentru prima dată în istoria Parlamentului European când un preşedinte în exerciţiu a murit. Social-democratul italian David Sassoli se afla în ultima săptămână a mandatului său, în condiţiile în care marţea viitoare, pe 18 ianuarie 2022, Parlamentul va alege un nou preşedinte, întrucât a ajuns la jumătatea acestei legislaturi (2019-2024). Social-democratul italian David Sassoli a devenit preşedinte al PE în 2019 în cadrul unui acord mai cuprinzător între principalele familii politice europene. În virtutea acestui acord, Sassoli urma să deţină preşedinţia Parlamentului în prima jumătate a mandatului actualului PE, după care funcţia să fie deţinută de către un reprezentant al Partidului Popular European.
În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, primul vicepreşedinte trebuie să exercite funcţia de preşedinte până la alegerea unui succesor. În acest caz, prim-vicepreşedintele este Roberta Metsola din partea Partidului Popular European (PPE) din Malta.
Eurodeputata malteză este de altfel şi marea favorită pentru preluarea şefiei Parlamentului European. Aceasta va împlini 43 de ani chiar în ziua alegerilor, pe 18 ianuarie, este căsătorită din 2005 cu finlandezul Ukko Metsola, cu care are patru băieţi.
Cine este Roberta Metsola
Aleasă prima dată în Parlamentul European în 2013, Roberta Metsola a fost una dintre primele eurodeputate din Malta şi a devenit una dintre vocile avizate din PE în dosarul migraţiei. În interiorul legislativului UE, Roberta Metsola este văzută ca o candidată care poate fi susţinută de diverse grupuri politice.
Dacă ar ajunge preşedinte al legislativului european, Roberta Metsola ar deveni primul politician maltez care deţine una dintre funcţiile de top în Uniunea Europeană. "Candidatura Robertei este o revoluţie pentru cei care sunt sătui de influenţa germană. De asemenea, este o veste bună pentru acele ţări care nu sunt printre cele mai mari şase state din UE'', a declarat un reprezentant al grupului PPE.
La finalul lunii noiembrie, Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a desemnat-o pe Roberta Metsola drept candidată în alegeri, după ce a obţinut 64,4% din voturile colegilor de grup.
"Sunt cu adevărat onorată să primesc acest mandat puternic din partea grupului PPE. A fost o campanie foarte corectă şi deschisă cu discuţii ale tuturor candidaţilor cu toţi membrii în care noi am prezentat cum credem că ar trebui să arate acest parlament în a doua parte a mandatului legislaturii. Următorii doi ani şi jumătate vor fi printre cei mai critici pentru PE în contextul în care ieşim dintr-o pandemie devastatoare şi va deveni clar că va ţine de forţele constructive ale acestei case să umple găurile din fundaţia noastră (...). Principala mea prioritate va fi să fac cum fac mereu de când am fost aleasă în PE în 2013, adică să creez alianţe şi să construiesc punţi cu forţele constructive proeuropene din această instituţie pentru a intra în a doua jumătate a acestui mandat mai puternici", a afirmat Roberta Metsola.
Fostă avocată şi absolventă a Colegiului Europei de la Bruges, Roberta Metsola a lucrat ca ataşat juridic la Reprezentanţa permanentă a Maltei pe lângă UE între 2004 şi 2012, iar ulterior a fost consilier juridic al fostei şefe a diplomaţiei europene Catherine Ashton. Este căsătorită cu un finlandez, cuplul având patru copii, şi vorbeşte fluent limbile italiană şi finlandeză.