Cine sunt teroriștii ISIS-K, care sunt în conflict cu talibanii? Din cauza lor, Joe Biden nu mai vrea să prelungească evacuarea din Kabul
Preşedintele Joe Biden menţine decizia ca termenul limită pentru plecarea americanilor din Afganistan să fie 31 august pe fondul avertismentelor privind o ameninţarea din partea aripii afgane a grupării jihadiste ISIS la adresa operaţiunilor de evacuare.
De Redactia Observator la 26.08.2021, 11:17- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
În ultimele zile, oficialii americani au avertizat cu privire la pericolul unor atentate teroriste efectuate de noua gruparea jihadistă ISIS-K la adresa operaţiunilor de evacuare din Kabul, scrie BBC. ISIS - K este denumirea aripii afgane a grupării Stat Islamic din provincia Khorasan, de unde și particula "K".
Cine sunt teroriștii ISIS-K
Gruparea Stat Islamic operează și în Afganistan sub numele "ISKP". Khorasan se referă la o privincie istorică ce acoperă părți din Afganistanul și Pakistanul de azi. Aripa afgană a jihadiştilor ISIS a luat naştere în ianuarie 2015, fiind formată din foşti talibani pakistanezi și afgani.
Această grupare este considerată mult mai dură decât talibanii, cu care sunt și în conflict. Jihadiștii îi consideră pe talibani drept militanți apostați, uciderea acestora fiind acceptată în interpretarea pe care o dau legii islamice.
- SUA şi aliaţii avertizează asupra unui posibil atac terorist al ISIS în Kabul. Oamenii, îndemnaţi să...
- Femeile din Afganistan, sfătuite de liderii talibani să nu mai meargă la serviciu pentru că luptătorii „nu...
- Talibanii cer Turciei să ofere susţinere tehnică pentru administrarea Aeroportului din Kabul, după 31 august
ISIS a condamnat, pe 29 februarie 2020, acordul de pace dintre Statele Unite și talibanii afgani, jurând să continue lupta împotriva inamicilor lor. De asemenea, gruparea a respins preluarea controlului de către talibani, în Afganistan, spunând că SUA au lăsat țara pe mâinile lor ca parte a unei înțelegeri secrete.
ISIS-K a suferit înfrângeri majore în 2019, iar în 2020, liderul grupării a fost capturat. De atunci, însă, gruparea a reveit, revendicând mai multe atacuri din timpul negocierilor de pace între talibani și guvern. Aripa afgană a Statului Islamic a atacat forțele de securitate guvernamentale, politicieni, talibani, minorități religioase, forțe SUA și NATO, inclusiv organizații umanitare.
În prezent, ISIS-K se află pe lista grupărilor teroriste întocmită de Departamentul american de stat.