Antena Meniu Search
x

Femeile din Afganistan, sfătuite de liderii talibani să nu mai meargă la serviciu pentru că luptătorii „nu sunt instruiți” să le respecte

Frica crește pentru femeile și fetele din Afganistan, după ce liderii talibanii le-au spus femeilor muncitoare să rămână acasă, recunoscând că nu sunt în siguranță în prezența soldaților grupului militant.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 25.08.2021, 22:14

femeie afgana cu burka
Femeile din Afganistan, sfătuite de liderii talibani să nu mai meargă la serviciu pentru că luptătorii „nu sunt instruiți” să le respecte - Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, a declarat marți într-o conferință de presă marți că femeile nu ar trebui să meargă la muncă pentru propria lor siguranță, subminând eforturile grupului de a convinge observatorii internaționali că grupul va fi mai tolerant față de femei decât când ar fi fost ultima dată la putere.

Solicitarea a venit în aceeași zi în care Banca Mondială a oprit finanțarea în Afganistan, invocând îngrijorări cu privire la siguranța femeilor, și la câteva ore după ce  ONU a solicitat o „anchetă transparentă și promptă” a rapoartelor privind abuzurile asupra drepturilor omului de la preluarea puterii de către talibani, scrie CNN.

Mujahid a spus că îndrumarea de a rămâne acasă e temporară și va permite grupului să găsească modalități prin care femeile să nu mai fie „tratate într-un mod lipsit de respect” sau „Doamne ferește, rănite”.

Femeile sunt sfătuite să-și ia liber de la serviciu pentru a nu fi puse în pericol de luptătorii talibani

Pe acelaşi subiect

El a recunoscut că măsura este necesară deoarece soldații talibanilor „sunt într-o continuă schimbare și nu sunt instruiți”.

"Suntem bucuroși pentru ei să intre în clădiri, dar vrem să ne asigurăm că nu se confruntă cu nicio grijă", a spus el.„Prin urmare, le-am cerut femeilor să-și ia liber de la locul de muncă până când situația revine la o ordine normală și procedurile legate de femei vor intra în vigoare, apoi se pot întoarce la locurile lor de muncă”, a mai spus Zabiullah Mujahid.

La ultima preluare a puterii, între 1996 și 2001, grupul militant a interzis femeilor să aibă un loc de muncă, să părăsească casa neînsoțite și le-a forțat să-și acopere corpul în întregime.

Liderii talibani insistă acum că vor avea o atitudine mai moderată vizavi de condiția femeii, dar liderii talibani au refuzat să garanteze că drepturile femeilor nu vor fi anulate și mulți s-au confruntat deja cu violența.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Femeile din Afganistan, sfătuite de liderii talibani să nu mai meargă la serviciu pentru că luptătorii „nu sunt instruiți” să le respecte