CNN: Putin se confruntă cu aceeaşi dilemă ca Kennedy în timpul crizei rachetelor din Cuba
O analiză realizată de CNN concluzionează că, în această fază a războiului din Ucraina, Vladimir Putin se află în fața unei dileme similare celei pe care a înfruntat-o președintele Kennedy în timpul crizei rachetelor din Cuba. Mai exact, el a trebuie să găsească o soluție pentru a evita confruntările care îl pot pune în fața unei înfrângeri umilitoare sau a deciziei de a începe un război nuclear.
De Adrian Popovici la 11.05.2022, 18:21Comentând criza rachetelor din Cuba, președintele John Kennedy a avertizat că puterile nucleare ”trebuie să evite acele confruntări care pun adversarul să aleagă o retragere umilitoare sau un război nuclear”. În acest context, Putin pare a fi cel pus în situația de a alege între cele două opțiuni după invadarea Ucrainei.
Și Statele Unite ale Americii au anunțat că își doresc să ofere Ucrainei sprijinul necesar pentru a câștiga războiul declanșat de Rusia, dar vor să evite o confruntare nucleară cu Moscova.
Ajutorul occidental, combinat cu determinarea ucrainenilor de a-și apăra țara au potențialul de a-l determina pe Vladimir Putin să recunoască o înfrângere în războiul pe care chiar el l-a început. O astfel de poziție este extrem de periculoasă pentru imaginea și poziția liderului de la Kremlin. În plus, ridică întrebări legate de opțiunile care i-ar mai rămâne într-o astfel de situație.
Care sunt limitele lui Vladimir Putin?
- Disperați și speriați, soldații ruși se împușcă singuri pentru a evita ororile războiului lui Putin. "Nu...
- Cine este bărbatul misterios care a vorbit cu Putin de Ziua Victoriei. Imaginile alimentează zvonurile că ar putea...
- Vladimir Putin se pregătește de un război de lungă durată în Ucraina, susțin serviciile americane de informații
Din nefericire, în acest moment, serviciile de informații și oficialii occidentali nu au o imagine clară legată de modul în care Putin ar putea acționa în cazul unei înfrângeri reale sau percepute. În plus, nu există indicii clare care să sugereze faptul că ar risca un război nuclear cu Vestul.
Avril Haines, șefa serviciilor americane de informații, a declarat în fața unei comisii a Congresului că nu există ”un pericol iminent din partea lui Putin de a folosi armele nucleare”. Afirmațiile acesteia au fost întărite de general-locotenentul Scott Berrier, directorul agenției de informații din domeniul apărării, care a declarat că liderul de la Kremlin nu ia în calcul folosirea armelor nucleare pe câmpul de luptă.
Chiar dacă agențiile de informații susțin că nu există un risc legat de posibilitatea ca Vladimir Putin să ordone un atac nuclear, trebuie remarcată ușurința cu care oficialii de la Moscova apelează la amenințările nucleare, într-o manieră mult mai deschisă față de perioada Uniunii Sovietice.
Din majoritatea analizelor occidentale, Rusia pierde războiul declanșat în Ucraina. De la începutul conflictului nu a reușit să obțină capitaluarea sau cel puțin schimbarea conducerii de la Kiev.
Cu toate acestea, Putin pare să fie mulțumit și cu perspectiva daunelor umane și materiale pe care le produce armata sa în Ucraina și care, în perspectiva unei viitoare perioade de pace, vor împiedica funcționarea acestei țări și perspectiva aderării la Uniunea Europeană.
”Tendința actuală crește probabilitatea ca președintele Putin să apeleze la mijloace mai drastice, inclusiv impunerea legii marțiale, reorientarea producției industriale sau acțiuni militare potențial escaladatoare pentru a elibera resursele necesare pentru atingerea obiectivelor pe măsură ce conflictul continuă sau dacă crede că Rusia pierde în Ucraina”, a adăugat Avril Haines.
În acest context, pe măsură ce intervenția occidentalilor în războiul din Ucraina va deveni tot mai importantă, crește riscul ca Vladimir Putin să se simtă într-o situație fără scăpare și forțat să ia măsuri drastice, inclusiv atacuri asupra statelor vestice.
Așa cum a subliniat și Emmanuel Macron, umilirea Rusiei în acest conflict nu ar determina aducerea conducerii de la Moscova la masa negocierilor. În acest context, occidentalii se văd puși în situația în care ar trebui să gândească un scenariu care Vladimir Putin ar putea să iasă din acest război fără a fi umilit.