Antena Meniu Search
x

China își pregătește armata pentru a putea cuceri Taiwanul - Serviciile secrete ale SUA

Războiul din Ucraina a accentuat speculațiile internaționale legate de posibilitatea ca Beijingul, într-un mod asemănător Federației Ruse, să își folosească armata pentru a se ”reunifica” cu Taiwanul.

de Adrian Popovici

la 11.05.2022, 11:45

China își consolidează armata pentru o eventuală invazie asupra Taiwanului.
Soldați chinezi antrenându-se - Profimedia

Avril Haines, șefa agențiilor de informații din Statele Unite ale Americii susține că, în acest moment, China își pregătește forțele armate pentru a putea cuceri Taiwanul chiar și în cazul unei intervenții americane, notează CNN.

Aceasta a mai declarat în fața unui comitet al Senatului american că amenințarea pe care China o reprezintă în cazul Taiwanului este una ”acută” până în 2030, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare.

”Opinia noastră este că (n.r China) lucrează din greu pentru a se pune efectiv într-o poziție în care armata lor este capabilă să preia Taiwanul indiferent de posibilitatea intervenției noastre”, a declarat Avril Haines.

Planurile regimului de la Beijing depind de războiul din Ucraina

Pe acelaşi subiect

După cum a explicat Avril Haines în fața Senatului, serviciile secrete americane nu au putut determina ce a învățat Xi Jinping și restul conducerii de la Beijing din războiul început de Vladimir Putin și modul în care comunitatea internațională s-a coalizat împotriva acestei agresiuni.

Modul în care se vor raporta la aceste ultime evenimente de pe scena internațională vor afecta, în cele din urmă, strategia pe care China o va aplica în cazul Taiwanului. Agențiile americane de informații sunt de părere că Beijingul și-ar dori o ”reunificare” care să nu implice o intervenție militară și care să aibă loc gradual.

Conducerea de la Beijing nu este singura interesată de modul în care evoluează războiul din Ucraina, într-o situație similară aflându-se și conducerea Taiwanul.

”Cred că învață câteva lecții foarte interesante din conflictul ucrainean, cum ar fi cât de importantă este conducerea, cât de importante sunt tacticile unităților mici, cât de important este un corp de ofițeri, și o pregătire foarte eficientă cu sistemele de arme potrivite și ce ar putea face acele sisteme cu oamenii potriviți pentru a contracara un atac”, a declarat general-locotenentul Scott Berrier.

Taiwan, motiv de tensiuni între SUA și China

În mod formal, Statele Unite ale Americii recunosc suveranitatea Chinei asupra Taiwanului. Cu toate acestea, continuă să vândă arme și echipamente militare forțelor armate de pe insulă, ducând la tensiuni constante cu regimul de la Beijing.

În cursul lunii ianuarie, ambasadorul chinez de la Washington a atras atenția asupra faptului că dacă guvernul american continuă să susțină Taiwanul pe drumul către independență SUA și China s-ar putea îndrepta către un conflict militar.

Recent, presa din SUA a transmis că administrația Biden face presiuni asupra conducerii Taiwanului să cumpere arme și echipamente de producție americană pe care le consideră potrivite pentru un conflict asimetric în cazul unei invazii chineze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » China își pregătește armata pentru a putea cuceri Taiwanul - Serviciile secrete ale SUA