Antena LIVE

Curs valutar

Comisia Europeană va propune achiziţii de arme comune, ca în cazul vaccinurilor: "Nu putem lăsa Rusia să câştige"

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că va propune în următoarele săptămâni promovarea achiziţiilor militare comune, în cadrul primei strategii industriale comunitare de apărare, similare cu cele realizate pentru cumpărarea de vaccinuri anticoronavirus sau de gaze naturale pentru a reduce dependenţa faţă de Rusia, relatează EFE, citat de Agerpres.

De la 28.02.2024, 18:59
WhatsApp
Comisia Europeană va propune achiziţii de arme comune, ca în cazul vaccinurilor: "Nu putem lăsa Rusia să câştige" Profimedia

"Ameninţarea războiului poate nu este iminentă, dar nu este imposibilă. Nu trebuie să exagerăm riscurile războiului, dar trebuie să ne pregătim pentru ele", a spus Von der Leyen într-o dezbatere în Parlamentul European, la Strasbourg. Politiciana germană a apreciat că, având în vedere riscurile la adresa securităţii şi instabilitatea crescută din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina sau a conflictului din Gaza, Europa trebuie să "cheltuiască mai mult, să cheltuiască mai bine, să cheltuiască european", motiv pentru care va prezenta în curând diferite propuneri în cadrul primei strategii industriale de apărare a UE.

Achiziţii militare comune în UE, ca în cazul vaccinurilor

Potrivit lui Von der Leyen, strategia se va concentra, ca şi programul european de investiţii în apărare care o va însoţi, pe acordarea de prioritate licitaţiilor militare comune. "La fel cum am făcut cu vaccinurile sau gazele naturale. Acest lucru ne va ajuta să reducem fragmentarea şi să creştem interoperabilitatea", a indicat ea.

Von der Leyen a spus că, pentru a face acest lucru, va fi necesar să "transmitem colectiv un semnal puternic industriei", aşa că vor studia cum să înlesnim acordurile de cumpărare în avans în care să fie oferite garanţii companiilor referitoare la comenzi stabile şi predictibilitate pe termen lung.

Pe acelaşi subiect

Preşedinta executivului european a subliniat că vor fi identificate proiecte europene de apărare care au un interes comun, pentru a "concentra eforturile şi resursele acolo unde au cel mai mare impact şi valoare adăugată". "Şi ne vom concentra pe inovare pentru a ne asigura că Europa are acel avantaj în noile tehnologii pe care le vedem implementate în întreaga lume în diferite conflicte", a afirmat ea.

Von der Leyen a anunţat, de asemenea, crearea unui birou de inovare în apărare la Kiev, care va "aduce Ucraina şi mai aproape de Europa şi va permite tuturor statelor membre să profite de experienţa Ucrainei pe câmpul de luptă şi de cunoştinţele acesteia în domeniul inovaţiei industriale în apărare".

"Nu putem lăsa Rusia să câştige"

Ea a recunoscut că realizarea acestui pas pentru apărarea europeană va necesita, mai presus de toate, "o nouă mentalitate" din partea instituţiilor, industriei şi investitorilor. În acest context, Von der Leyen a lăudat declaraţiile preşedintei Băncii Europene de Investiţii, Nadia Calvino, potrivit cărora instituţia este dispusă să facă mai mult pentru a contribui la proiecte comune care să impulsioneze industria europeană de apărare. 

"Facem apel la statele membre să sprijine această propunere. Industria de apărare din Europa are nevoie de acces la capital", a subliniat ea, încurajând sectoarele public şi privat să susţină aceste iniţiative, în special IMM-urile. Von der Leyen a mai spus că a venit momentul să se discute despre utilizarea profiturilor extraordinare din activele ruseşti îngheţate de sancţiunile europene pentru achiziţionarea în comun de echipamente militare pentru Ucraina.

Şefa executivului european şi-a exprimat încă o dată sprijinul pentru numirea în viitoarea Comisie Europeană din noiembrie - pe care doreşte să o prezideze din nou - a unui comisar pentru apărare. "Este timpul să începem să discutăm despre utilizarea profiturilor extraordinare din activele ruseşti îngheţate pentru achiziţionarea în comun de echipamente militare pentru Ucraina", a declarat Von der Leyen în discursul din Parlamentul European de la Strasbourg, potrivit AFP.

Modalitatea de folosire a activelor statului rus care au fost îngheţate după ce Rusia a lansat invazia din Ucraina în urmă cu doi ani este subiectul unor discuţii intense şi ridică întrebări juridice spinoase. Opţiunea confiscării acestor fonduri trezeşte puternice reticenţe în cadrul celor 27, dar UE lucrează la modalităţi de utilizare a veniturilor generate de acestea. "Cu sau fără sprijinul partenerilor noştri, nu putem lăsa Rusia să câştige", a insistat preşedinta Comisiei Europene. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

comisia europeana achizitii militare comune vaccinuri rusia arme
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigi Becali a ieșit la vot și i-a făcut praf pe contracandidații lui George...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024