Antena Meniu Search
x

Europa pregăteşte un plan defensiv pentru un eventual atac al Rusiei: "Comisia Europeană va prezenta o propunere în domeniul industriei de apărare în 3 săptămâni"

Comisia Europeană va prezenta o propunere de strategie în domeniul industriei de apărare în trei săptămâni şi va deschide, de asemenea, un birou de inovare în domeniul apărării în Ucraina, a declarat sâmbătă preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, transmite Reuters, citată de news.ro.

de Redactia Observator

la 17.02.2024, 15:49

Europa pregăteşte un plan defensiv pentru un eventual atac al Rusiei: "Comisia Europeană va prezenta o propunere în domeniul industriei de apărare în 3 săptămâni"
- Profimedia

”Europa trebuie să-şi dezvolte baza industrială... Sunt un transatlantistă convinsă şi, în acelaşi timp, trebuie să construim o Europă puternică şi asta merge mână în mână”, a declarat von der Leyen într-un panel la Conferinţa de Securitate de la Munchen. Ea a spus că propunerea urmăreşte să crească cheltuielile pentru apărare, ”să se cheltuie mai bine” cu achiziţii comune şi acorduri, pentru a oferi predictibilitate industriei şi o mai bună interoperabilitate între forţele armate europene şi să concentreze cheltuielile în Europa pentru a menţine ”locuri de muncă bune” pentru contribuabilii care suportă costurile.

Von der Leyen a adăugat că Ucraina trebuie să fie integrată în programele de apărare ale Europei

Ea a adăugat că Ucraina trebuie să fie integrată în programele de apărare ale Europei, deoarece Rusia ”depăşeşte Ucraina” cu soldaţi şi ”aruncă în luptă arme rapide şi murdare produse în Coreea de Nord şi Iran”. În ceea ce priveşte ajutorul financiar, von der Leyen a spus că este în interesul Statelor Unite să adopte un proiect de lege - în prezent blocat în Congres - pentru a oferi mai mult ajutor Ucrainei, deoarece măsura este simbolică pentru democraţiile care se opun autocraţilor.

”Nu este vorba doar de războiul Rusiei în Ucraina şi de încercările lui Putin de a destabiliza democraţiile, ci de toţi ceilalţi adversari autocraţi pe care îi urmărim foarte îndeaproape..., dacă democraţiile sunt unite, sunt hotărâte, dau dovadă de hotărâre”. Ea a mai spus că, dacă va fi realesă în funcţia de şef al executivului Uniunii Europene, va crea noul post de comisar pentru Apărare.

În februarie, UE a fost de acord să ofere Ucrainei un nou pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro  în următorii patru ani, pe lângă cele 88 de miliarde de euro deja cheltuite de când Rusia a lansat invazia sa pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022. ”Este o chestiune de prevalenţă a democraţiilor la nivel global?” spuse von der Leyen.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Credeţi că atacul Iranului asupra Israelului va escalada într-un conflict la scară largă?

Observator » Stiri externe » Europa pregăteşte un plan defensiv pentru un eventual atac al Rusiei: "Comisia Europeană va prezenta o propunere în domeniul industriei de apărare în 3 săptămâni"