Companie farmaceutică franceză, găsită vinovată şi amendată pentru o pastilă de slăbit care ar fi dus la moartea a 2.000 de persoane
Un tribunal francez a amendat una dintre cele mai mari firme farmaceutice din țară cu 2,7 milioane de euro, după ce a găsit-o vinovată de înșelăciune și omor pentru o pastilă de slăbit. Se crede că mii de oameni au murit după ce au luat respectivul medicament.
De Andreea Anghel la 29.03.2021, 22:46- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Mii de oameni ar fi murit după ce au luat o pastilă de slăbit
- Compania farmaceutică franceză a fost găsită vinovată şi amendată
Într-unul dintre cele mai mari scandaluri medicale din Franța, laboratorul privat Servier a fost acuzat că a acoperit efectele secundare potențial fatale ale unui medicament ce poartă numele de ''Mediator'', prescris pe scară largă.
Fostul director executiv Jean-Philippe Seta a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoare cu suspendare de patru ani. Agenția franceză de medicamente, acuzată că nu a acționat suficient de rapid în legătură cu avertismentele legate de pastilă, a fost amendată cu 303.000 de euro.
Derivatul de amfetamină a fost autorizat ca tratament pentru diabet, dar a fost prescris pe scară largă ca un inhibitor al apetitului, pentru a ajuta oamenii să piardă în greutate. Substanța sa chimică activă este cunoscută sub numele de Benfluorex.
Până la 5 milioane de persoane au luat medicamentul între 1976 și noiembrie 2009, când a fost retras în Franța, la mult timp după ce a fost interzis în Spania și Italia. Nu a fost autorizat niciodată în Marea Britanie sau SUA.
Ministrul francez al Sănătății a estimat că a provocat daune la nivelul valvei cardiace, ucigând cel puțin 500 de persoane, dar alte studii sugerează că numărul morților ar putea fi mai aproape de 2.000. Alte mii au rămas cu probleme cardiovasculare.
''În ciuda faptului că știau de riscurile suportate de mulți ani,… ei [Servier] nu au luat niciodată măsurile necesare și, prin urmare, au fost vinovați de înșelăciune'', a declarat președintele instanței penale, Sylvie Daunis.
Ce replică au dat avocaţii grupului farmaceutic
Scandalul, care a forțat demisia șefului Agenției de Sănătate Publică din Franța, a stârnit furori în legătură cu reglementarea medicamentelor și puterea de lobby a companiilor farmaceutice franceze. Procesul, care a început în 2019, a avut ca scop stabilirea modului în care medicamentul a fost lăsat să rămână pe piață atât de mult timp în Franța. Alarma a fost declanșată în 2007 de Irène Frachon, specialist în plămâni. Frachon a evaluat mărturiile pacienților și a avertizat cu privire la o legătură între medicament și leziunile grave cardiace și pulmonare, potrivit The Guardian.
În rechizitoriul francez de 677 de pagini, magistrații l-au acuzat pe Servier că ''a ascuns cu bună știință adevăratele caracteristici ale medicamentului'' și a ascuns studii medicale nefavorabile produsului, comiţând o fraudă pe termen lung.
În dosarul instanței au fost implicați 21 de inculpați și mai mult de 6.500 de reclamanți. Avocații Servier au susținut că firma nu a fost conștientă de riscurile asociate cu Mediator înainte de 2009 și au spus că nu s-a pretins niciodată că este o pastilă dietetică.