Concerte transmise pe internet
Confruntate cu o audienţă în scădere dramatică, teatrele, operele şi sălile de concerte caută soluţii disperate pentru a atrage spectatori
De Redactia Observator la 06.11.2014, 14:06Confruntate cu o audienţă în scădere dramatică, teatrele, operele şi sălile de concerte caută soluţii disperate pentru a atrage spectatori
Renumita Carnegie Hall din New York dar şi teatrul Shakespeare din Londra au decis să devină. virale. De două zile, celebra sală de concerte americană difuzează gratuit şi pe internet marile concerte de muzică clasică pe care le găzduieşte. Cei care nu au fost pe fază le pot revedea timp de 90 de zile.
Pentru marii iubitori de muzică clasică şi nu numai, un spectacol la Carnegie Hall este un vis de o viaţă. Situată în inima Manhattanului, este una dintre cele mai frumoase săli de spectacole din lume. Muzicienii cu urechea formată spun că are o acustică remarcabilă de care se vor bucura, de acum înainte, milioane de oameni din întreaga lume. De marţi, toate spectacolele de muzică clasică sunt difuzate gratuit on-line.
Aparatura folosită pentru a asigura transmisia este extrem de silenţioasă şi nu deranjează publicul. Iar calitatea în care ajunge la spectatorul din faţa calculatorului este maximă. Conducerea sălii de concerte speră ca astfel şi tinerii să se îndrăgostească de muzica clasică, mai ales că orice spectacol poate fi accesat gratuit timp de 3 luni. Iar cei care vor, totuşi, să le revadă şi cu altă ocazie, au la dispoziţie şi un sistem de abonamente. Spectacolele sunt transmise cu ajutorul unei platforme on line din Franţa care şi-a făcut un nume, în ultimii 6 ani, în a difuza pe internet spectacole de muzică clasică din toată Europa.
Următoarea transmisie on line, "Concertul numărul 2 pentru violoncel" va avea loc pe 18 noiembrie. Vor urma, pe 22 noiembrie, violonistul Leonidas Kavakos şi pianista Yuja Wang care vor interpreta, între altele, opere semnate de Brahms şi Strasvinsky. Concertele pot fi accesate şi pe tabletă şi smartphone.