Antena LIVE
Video

Copiii români, născuti din mame surogat, prinşi în războiul din Ucraina: "Tot ce îmi imaginez este că vin cu ea acasă şi o să fie totul bine"

Aproape de războiul trupelor ruseşti se duce bătălia părinţilor care nu apucă să-şi vadă bebeluşii nou-născuţi. Sunt dramele zecilor de cupluri de români care au închiriat uterul unor femei din Ucraina. Oamenii s-au trezit blocaţi cu micuţii în Ucraina. Sunt mame surogat care au născut sub ploaia de bombardamente ori care stau ascunse în buncăre până când le vine sorocul. 

De la 03.03.2022, 22:45

Războiul a prins ca într-o menghină zeci de cupluri de români care au apelat la cea mai mare clinică de fertilitate din Kiev. Şi-au pus toate speranţele şi economiile în mame-surogat.

Elena, mamă: Este o războinică. Tot ce îmi imaginez este că o ţin în braţe şi că vin cu ea acasă şi o să fie totul bine.

Este dorinţa cea mai mare a Elenei. Să-şi strângă în braţe bebeluşul, pe micuţa Cataleya. Femeia, stabilită în Spania, s-a decis în urmă cu zece luni să apeleze la o mamă surogat din Ucraina. Luni, în timp ce oraşul era sub tirul bombardamentelor, s-a declanşat naşterea mamei de împrumut.

Elena, mamă: Ea trebuia să meargă la o altă maternitate, dar n-a putut din cauza războiului. Situaţia este foarte urâtă. Mămicile care nasc în subsoluri.

Pe acelaşi subiect

Stă non-stop în contact cu mama-surogat.

Elena, mamă: Când mai vorbesc, se întâmplă de multe ori că se aud alarmele şi încheiem conversaţia. Ne este foarte greu, ne ştim copiii acolo. Ne e foarte greu să ajungem la ei.

Îi e teamă pentru soarta bebeluşului

Închide ochii şi-şi imaginează că totul este doar un coşmar. Medicii şi asistenţii din maternitate duc lupte continue pentru a-i ţine în viaţă pe micuţi.

Elena, mamă: Fetiţa mea a făcut icter, a fost la lampă, şi pentru a o putea linişti, au trebuit să improvizeze o suzetă dintr-o mănuşă chirurgicală. Sunt acolo mame-surogat cu copiii, mame care trebuie să nască. Părinţi cu copii care au reuşit să ajungă la Kiev pentru a-şi lua copiii, dar n-au mai putut pleca.

Sunt şi cupluri care n-au mai avut răbdare şi au plecat spre Ucraina la primele bombardamente.

Andreea: Noi acum suntem la Cernăuţi. Suntem în aşteptare să nască şi apoi să vedem cum o să reuşim să aducem copilaşul acasă.

Mama de împrumut este în siguranţă într-un adăpost.

Andreea: Mama surogat este într-un apartament la Kiev. După 7 luni de sarcină, clinica duce mamele să le ţină sub control lângă clinică. Le controlează, le face ecografii, le dă casă, mâncare şi tot ce e necesar.

Mai bine de un sfert din cuplurile din România au probleme de fertilitate. Iar mulţi îşi regăsesc speranţa în Ucraina, unde există aproape 50 de clinici de medicină reproductivă. Costul pentru o mamă-surogat este de aproximativ 40 de mii de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

agresiune rusia vladimir putin zelensky
Întrebarea zilei
V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive