Coronavirusul, efecte resimțite în toată lumea
Coronavirusul amână Jocurile Olimpice din Japonia. Iar China "întoarce armele". Ţara unde s-a născut COVID-19 a anunţat că îi va ţine în carantină pe turiştii veniţi din ţări cu focare active. În Iran, Coreea de Sud şi Italia, situaţia este tot mai gravă şi are efecte şi în economie.
De Redactia Observator la 03.03.2020, 22:21- Coronavirusul are efecte resimțite în toată lumea
- Economia globală, în pericol de recesiune
Coronavirusul amână Jocurile Olimpice din Japonia. Iar China "întoarce armele". Ţara unde s-a născut COVID-19 a anunţat că îi va ţine în carantină pe turiştii veniţi din ţări cu focare active. În Iran, Coreea de Sud şi Italia, situaţia este tot mai gravă şi are efecte şi în economie. Mai multe firme care produc echipamente electronice au oprit, temporar, producţia.
Italia: 52 de morţi şi două mii de infectaţi. Este bilanţul care dă fiori reci lumii întregi după doar trei săptămâni de la depistarea primului caz de coronavirus în Peninsulă. Printre cele mai recente confirmări de infectare este şi cel al unui ucrainean întors din Italia care a tecut şi prin România.
Pe 26 februarie, bărbatul a fost testat în aeroport dar, citează presa locală, nu a avut simptome. Acum, el este internat într-un spital din Cernăuţi.
Michael Ryan, director executiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Ce am observat la acest virus este că prin aplicarea unor măsuri de izolare şi cu ajutorul publicului, cursul acestei epidemii -ca şi în alte cazuri- poate fi schimbat. Ar fi ineficient să declarăm pandemie, pentru că încă încercăm să izolăm boala
Într-un îndemn simbolic la calm, autorităţile milaneze au redeschis publicului Domul şi mai multe Catedrale. Puţini sunt, însă, cei care le trec pragul.
În această dimineaţă, Italia număra 2.036 de infectaţi cu coronavirus, Franţa - 191, Germania - 157 şi Spania - 120.
Tedros Ghebreysus, director Organizaţia Mondială a Sănătăţii: În ultimele 24 de ore au fost raportate de nouă ori mai multe cazuri în afara Chinei decât în China. Epidemia din Coreea, Italia, Iran şi Japonia ne îngrijorează profund
Metodele chinezilor de izolare a virusului au fost, însă, extreme. Filmuleţe care circulă pe internet arată duritatea măsurilor impuse.
De teama virusului, oamenii au devenit ingenioşi. Frizerii au inventat tunsoarea la distanţă, iar iubitorii de animale carantinaţi au ajuns să-şi plimbe câinii după ce-i coboară cu frânghiile pe geam.
Pentru a evita apariţia unui nou focar, Beijingul a anunţat că va impune carantina pentru cei veniţi din ţările afectate cum ar fi Coreea de Sud, unde zeci de oameni au murit şi alte câteva mii au fost infectaţi în ultimele zile.
Coronavirusul afectează şi pe plan economic. Îmbrăcămintea şi încălţămintea se vor scumpi, după ce mai multe fabrici din Asia şi Europa au fost temporar închise. Preţul telefoanelor şi al electrocasnicelor ar putea creşte cu 25%, din cauza producţiei încetinite de coronavirus. Iar analiştii avertizează că şi piaţa automobilelor va avea de suferit. La nivel global, pierderile ar urma să fie de 280 de miliarde de dolari doar în primele trei luni ale anului. Mai mult decât bugetul pe un an al Uniunii Europene, Microsoft sau Apple.
Vinod Aggarwal, profesor de economie la Universitatea Berkeley: Cred că există posibilitatea ca în scurt timp să intrăm într-o recesiune, dacă oamenii nu cumpără produse sau produsele nu sunt fabricate chiar dacă mai există cerere
Şi Jocurile Olimpice de anul acesta ar putea fi amânate. Între timp, Donald Trump a cerut firmelor farmaceutice să producă un vaccin cât mai rapid. Statele Unite au, până acum, 100 de cazuri confirmate.