Alertă de coronavirus în Italia. Şapte persoane au murit, 229 sunt ifnectate
Lumea se află în pragul unei pandemii. Acesta este avertismentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care va trimite astăzi o echipă în Italia să analizeze situaţia.
De Redactia Observator la 25.02.2020, 12:05- Italia va organiza o reuniune a miniştrilor Sănătăţii din ţările vecine.
- Virusul ucigaş a afectat deja 37 de ţări.
Lumea se află în pragul unei pandemii. Acesta este avertismentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care va trimite astăzi o echipă în Italia să analizeze situaţia.
În peninsulă, numărul oamenilor răpuşi de virus a ajuns la 7, iar cel al cazurilor confirmate se apropie de 230.
Toate persoanele răpuse de virus în Italia au un lucru în comun, sunt bolnavi , au peste 60 de ani şi sunt cunoscute cu probleme medicale. Nivelul de panică ia amploare, iar Uniunea Europeană a lăsat la decizia fiecărei ţări dacă îşi închide sau nu graniţele.
Italia va organiza azi o reuniune a miniştrilor Sănătăţii din ţările vecine pentru a stabili linii de acţiune comune.
La aproape trei luni de la depistarea primului caz, lumea se află în pragul unei pandemii. Virusul ucigaş, care a afectat deja 37 de ţări, a făcut 2.700 de victime nivel global şi s-a răspândit la peste 80.000 de oameni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat toate ţările să ia măsuri de prevenţie la nivel local.
O echipă de specialişti OMS va ajunge în Italia, statul din afara Asiei cel mai afectat de coronavirus.
În peninsulă, numărul morţilor a crescut la şapte, iar cel al cazurilor confirmate a ajuns la 229. Dintre pacienţi, 172 se află în regiunea Lombardia, 33 în Veneto, 18 în Emilia Romagna, 3 în Lazio şi 3 în Piemonte.
Angelo Borrelli, comisar special pentru coronavirus: A fost confirmat că toate persoanele decedate sufereau deja de alte boli.
Toate victimele sunt bătrâni cu vârste între 62 şi 88 de ani. De altfel, un studiu a arătat că persoanele peste 80 de ani infectate sunt cele mai vulnerabile şi prezintă un risc de mortalitate de 15% în cazul unei infecţii.
În prezent, 10 localităţi din regiunea Lombardia şi una din Veneto, în care se află peste 50.000 de locuitori, au fost izolate.
Elisabetta Merli, rezident oraşul Codogno aflat în carantină: Sunt trei centre comerciale deschise. Sunt mulţi, mulţi oameni la coadă pentru că în aceste locuri nu pot intra decât 20 de persoane în acelaşi timp.
Autorităţile susţin însă că nu sunt probleme în ceea ce priveşte proviziile
Angelo Borrelli, comisar special pentru coronavirus: S-au cerut mai multe provizii, dar nu cred că avem nevoie în mod particular, la fel când vine vorba de materiale sanitare, măşti sau altele.
Între timp, ţările vecine au suplimentat controalele la frontiere, iar Slovenia a anunţat că ia în calcul închiderea graniţei. Italia va organiza azi o reuniune a miniştrilor Sănătăţii din aceste state vecine pentru a stabili linii de acţiune comune.
Un avion al unei companii italiene cu 212 pasageri la bord a decolat cu întârziere din Mauritius, iar la aterizare, cei 40 de pasageri din regiunile Lombardia şi Veneto au fost trimişi în carantină.
Panică este şi în paradisul tropical din Tenerife, după ce un medic din Lombardia, aflat în vacanţă, a fost infectat cu coronavirus. Este cel de-al treilea caz înregistrat în Spania, după ce primii doi pacienţi s-au vindecat.
Situaţia este critică în Coreea de Sud. În cel de-al doilea stat din lume, după China, în care s-a declarat cod roşu de coronavirus, numărul deceselor a crescut la 8, iar cel al cazurilor confirmate a trecut de 830. Mai bine de jumătate dintre aceste cazuri s-au înregistrat într-o comunitate religioasă care nu a permis credincioşilor să poarte măşti.
Duhyen Kim, fost director al relaţiilor externe al grupului religios: Stau acolo unul lângă altul precum sardinele, sunt forţaţi să stea în rând şi genunchii tăi ajung efectiv să îi atingă pe cei ai persoanelor de lângă.
Şi mai îngrijorător este faptul că mulţi dintre cei care au participat la adunările de la începutul acestui an au părăsit graniţele statului asiatic înainte de a fi testaţi.
Deşi numărul de cazuri confirmate creşte zilnic în Statele Unite, Donald Trump a anunţat într-un mesaj pe Twitter că situaţia este ţinută sub control.
Între timp, Casa Alba a trimis o cerere către Congres pentru a creşte fondurile acordate gestionării crizei coronavirus cu aproape 2 miliarde de dolari.
Nici Wall Street nu este ferit de coronavirus. Cei mai imporatanţi trei indici bursieri din SUA, Dow Jones, Standard & Poors şi Nasdaq au pierdut între 3,3 şi 3,7 procente. Asta după ce o situaţie similară a fost întâlnită în Europa, cu un record negativ de minus 5,4 procente înregistrat la Milano.