Antena LIVE

Curs valutar

Cum arată oferta "îndulcită" a lui Trump pentru Ucraina: Nu ar include garanții explicite de securitate

SUA și Ucraina ar putea semna în următoarele zile un acord economic privind veniturile obţinute din resursele minerale ale ţării, dar potrivit unor drafturi obţinute de The New York Times (NYT) şi Axios, documentul nu include garanții explicite de securitate din partea americanilor. Între timp, UE a venit şi ea cu propria variantă de acort, un parteneriat "din care ambele părți să obțină beneficii". Volodimir Zelenski a spus că nu va semna niciun acord care va obliga poporul ucrainean să plătească vreme de zece generații. 

De la 25.02.2025, 13:47
WhatsApp
Fotomontaj: Volodimir Zelenski, la Bruxelles, pe 19 decembrie 2024, și Donald Trump, la Washington, DC, pe 10 februarie 2025 Profimedia

Ucraina și Statele Unite sunt aproape de a finaliza un acord care ar permite Washingtonului să beneficieze de o parte semnificativă din veniturile obţinute de Kiev de pe urma exploatării resurselor naturale. Anunțul a fost făcut luni atât de președintele Trump, cât și de un oficial ucrainean, după presiuni din partea administrației americane.

Trump a declarat că Zelenski ar putea ajunge la Washington în următoarele zile pentru a semna documentul. "Acordul este aproape finalizat. Suntem foarte aproape de un acord final", a spus Trump luni, de la Casa Albă. În aceeași zi, vicepremierul ucrainean Olha Stefanishyna a confirmat pe platforma X că "echipele ucrainene și americane sunt în etapele finale ale negocierilor privind acordul privind mineralele."

Conținutul acordului și implicațiile pentru Ucraina

Draftul analizat de The New York Times include condiții mai favorabile pentru Ucraina decât versiunile anterioare, dar nu conține garanțiile de securitate cerute de Kiev pentru a preveni viitoare invazii rusești. Însă, termenii acordului sunt încă în discuție și ar putea suferi modificări, potrivit surselor citate de NYT. 

Pe acelaşi subiect

Problema resurselor minerale este strâns legată de disputele privind ajutorul militar și financiar acordat de SUA Ucrainei. În timp ce Zelenski insistă că Ucraina are nevoie de sprijin militar occidental pentru a obține un acord de pace favorabil, Trump a subliniat că războiul trebuie să se încheie rapid, fără a garanta sprijin militar pe termen lung.

"Acest acord economic cu Ucraina nu este o garanție a unui viitor ajutor militar și nici nu va include vreun angajament referitor la personalul american în regiune", a declarat luni un oficial de la Casa Albă.

Rusia reacționează: ofertă economică pentru SUA

Președintele Vladimir Putin a răspuns indirect discuțiilor despre resursele Ucrainei, sugerând că Rusia este mai bogată în minerale rare decât Ucraina și că Moscova ar putea coopera cu companii americane pentru valorificarea acestora – inclusiv în regiunile ucrainene ocupate de Rusia.

O versiune anterioară a acordului SUA-Ucraina, analizată de NYT, includea o clauză prin care Ucraina s-ar fi angajat să dea Statelor Unite în viitor 500 de miliarde de dolari din veniturile generate de resurse naturale, inclusiv petrol, gaze și minerale. Această cerință a fost eliminată din varianta actuală, după ce Kievul a respins-o, spunând că ar crea o povară financiară uriașă pentru generațiile viitoare.

În plus, Ucraina nu va mai fi obligată să ramburseze de două ori valoarea ajutorului american viitor, o altă prevedere inclusă înversiunile anterioare ale acordului.

Condițiile actuale ale acordului

Documentul analizat de NYT era datat 24 februarie şi îi avea trecuţi pe Donald Trump și Volodimir Zelenski drept semnatari ai acordului.

Conform noilor termeni, Ucraina ar renunța la jumătate din veniturile generate de resursele sale naturale, iar aceste sume ar fi direcționate către un fond de investiții în care SUA vor avea o influență majoritară, dar nu exclusivă.

Deși această versiune este mai favorabilă Ucrainei față de propunerile anterioare, nu include nicio garanție explicită de securitate. Casa Albă susține însă că simpla prezență a intereselor economice americane în Ucraina ar fi suficientă pentru a descuraja viitoare agresiuni rusești.

"Ce ar putea fi mai benefic pentru Ucraina decât un parteneriat economic cu Statele Unite?" a declarat Mike Waltz, consilier pentru securitate națională.

Garanțiile de securitate reprezintă unul dintre cele mai controversate puncte ale acordului SUA-Ucraina. Ucraina a cerut în mod constant garanţii împotriva unor viitoare agresiuni rusești, însă versiunea actuală a acordului nu include astfel de garanții explicite.

Ce prevede proiectul de acord consultat de Axios

Conform unui draft, aparent diferit, consultat de Axios acordul include o clauză prin care Washingtonul își exprimă dorința de a menține Ucraina "liberă, suverană și sigură", dar nu oferă garanții militare explicite.

Proiectul prevede crearea unui "Fond de investiții pentru reconstrucție". SUA și Ucraina vor co-administra acest fond, care va atrage investiții și va susține proiecte de dezvoltare în Ucraina, inclusiv în minerit și infrastructură portuară.

Acordul stipulează că Ucraina trebuie să contribuie cu 500 de miliarde de dolari la fond – iar contribuțiile Ucrainei trebuie să fie de două ori mai mari decât cele ale SUA – însă nu prevede ca această sumă să fie plătită direct Statelor Unite, ci investită în proiecte strategice. Totodată 50% din veniturile Ucrainei din extracția resurselor naturale (inclusiv minerale, petrol și gaze) vor fi alocate fondului.

SUA au renunțat la prevederea inițială ca Ucraina să ofere 500 de miliarde de dolari direct Statelor Unite, sumă pe care Zelenski a respins-o categoric. Un alt aspect controversat al proiectului este o prevedere referitoare la posibile investiții în regiunile ocupate temporar de Rusia, în cazul în care acestea vor fi recapturate de Ucraina.

Draftul consultat de Axios prevede ca Departamentul Trezoreriei împreună cu biroul vicepreședintelui JD Vance să stabilească detaliile acordului cu Ministerul ucrainean al Economiei după semnarea documentului-cadru inițial. La final, documentul are spații pentru semnăturile secretarului de stat Marco Rubio și ale omologului său ucrainean, Andrii Sybiha.

UE vine cu propria variantă de acord cu Ucraina

Uniunea Europeană a făcut o contraofertă Ucrainei. Comisarul european pentru Industrie, Stéphane Séjourné, a anunțat că a prezentat Kievului o propunere de parteneriat, subliniind că 21 din cele 30 de materiale critice necesare Europei pot fi furnizate de Ucraina, în condiții reciproc avantajoase.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

donald trump acord volodimir zelenski razboi ucraina rusia ucraina resurse minerale
Întrebarea zilei
Aţi cumpărat deja mărţişoare sau mai aşteptaţi?

Deja le-am cumpărat

Mai aştept

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Obiectele pe care să nu le ții niciodată în dormitor. Îți strică somnul și...
Fanatik.ro
Publicat 23.02.2025
Tabel pentru bărbați și femei | Câți bani vei primi la pensie, în funcție...
Gandul
Publicat 23.02.2025
Pericolul din umbră. Soluția care ar garanta că România va fi apărată de...
Adevărul
Publicat 23.02.2025
Elizabeta Samara a câştigat medalia de argint de la Europe Top 16 Cup! Sportiva...
A1
Publicat 23.02.2025
Horoscopul zilei de 24 februarie 2025. Gemenii se gândesc la viitor. Află ce se...
CaTine
Publicat 23.02.2025
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe...
spynews.ro
Publicat 23.02.2025
"Tot aud că a zis JD Vance nu știu ce". Gigi Becali i-a dat o replică scurtă...
GSP
Publicat 22.02.2025
Au dat lovitura la loto cu un bilet cumpărat cu un card furat. Cine rămâne cu...
Click.ro
Publicat 22.02.2025
iPhone are o funcție secretă care ajută cu răul de mișcare. Puțini știu cum...
Useit
Publicat 25.02.2025
Cui i-a trimis Andrei Perneș ultimul mesaj înainte să moară. Ce a scris fostul...
Redacţia.ro
Publicat 21.02.2025
Eugen Holban, falsul procuror care încerca să-i stoarcă de bani pe Ioan Niculae...
libertatea.ro
Publicat 23.02.2025
Selena Gomez și Gracie Abrams au lansat videoclipul pentru noul lor single,...
ZU
Publicat 23.02.2025
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Hello taste
Publicat 20.02.2025
Vârsta la care copiii sunt cei mai dificili: ce spun studiile și cum poți...
Deparinti
Publicat 23.02.2025
Actorii turci la Festivalul Internațional de film de la Berlin. Ce vedete au...
Happy
Publicat 21.02.2025
Cum a surprins-o Fuego pe Irina Loghin de ziua de naștere a artistei! Ce cadou...
BZI
Publicat 20.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este varicocelul, boala care afectează unul din cinci bărbați. Ce simptome...
Medicool
Publicat 23.02.2025