Cutremur politic în Olanda. Liderul de extremă dreapta Geert Wilders, câștigător în alegerile alegerile parlamentare, arată primele rezultate
Partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders a obţinut o victorie în alegerile legislative de miercuri, relevă exit-pollurile, un rezultat care, în cazul în care va fi confirmat, va provoca un seism politic până dincolo de frontierele olandeze, relatează AFP. Partidul Libertăţii (PVV) a obţinut 35 de mandate, potrivit unui sondaj Ipsos. Alianţa de stânga a lui Frans Timmermans se clasează a doua, cu 29 de mandate, transmite News.ro.
De Adrian Popovici la 22.11.2023, 23:02Liderul de extremă dreapta Geert Wilders pare să fi câștigat alegerile din Olanda. Formațiunea sa, Partidul pentru Libertăți (PVV), va câștiga aproximativ 35 din cele 150 de locuri în parlament, mai mult decât dublu față de numărul câștigat la alegerile din 2021, potrivit unui sondaj exit-pol. Printre altele, Wilders vrea să interzică moscheile și să părăsească UE.
Alianța Muncitorească-Verde a lui Frans Timmermans s-a clasat pe locul al doilea, câștigând 26 de locuri, un salt mare față de cele 17 actuale. Dilan Yeşilgöz, succesorul prim-ministrului în exercițiu Mark Rutte în funcția de șef al VVD de centru-dreapta, este pe cale să câștige 23 de locuri.
Rămâne de văzut dacă alte partide se vor alătura lui Wilders pentru a forma un guvern de coaliție, având în vedere că, deși devine cel mai mare partid, lui PVV îi va lipsi o majoritate generală în parlament.
Care sunt obiectivele extremiștilor conduși de Geert Wilders?
De la fondarea sa în 2006, PVV nu a făcut niciodată parte dintr-o coaliţie guvernamentală. Formaţiunea lui Wilders, care are opinii antimusulmane, a urcat substanţial în sondajele de opinie după ce partidul liberal de guvernământ VVD a afirmat că de această dată nu exclude o coaliţie cu PVV.
Formaţiunile de opoziţie acuză VVD că astfel îl face pe Geert Wilders acceptabil din punct de vedere social.
Alegerile au fost convocate după ce coaliţia guvernamentală de centru-dreapta, condusă de premierul Mark Rutte şi formată din VVD, Partidul Democraţii 66 (D66, liberal), Apelul Creştin-Democrat (CDA) şi Uniunea Creştină (CU), s-a rupt din cauza divergenţelor legate de politica privind migraţia. În luna iulie, Rutte a anunţat că va părăsi politica internă. El a fost prim-ministru pentru aproximativ 13 ani şi va conduce executivul până la desemnarea unui nou premier.
Reducerea imigraţiei, subiect care a condus la căderea ultimului guvern Rutte, a constituit o temă principală în campania electorală.
''E suficient. Olanda nu mai poate primi (migranţi). Trebuie să ne gândim întâi la poporul nostru. Frontiere închise. Zero solicitanţi de azil'', a declarat marţi Geert Wilders într-o dezbatere televizată.
Dacă PVV se va plasa pe prima poziţie la finalul numărătorii, atunci Wilders ar putea conduce o coaliţie de dreapta radicală cu o retorică dură antiimigraţie, chiar dacă el caută să-şi îmbunătăţească imaginea în speranţa intrării la guvernare. În cazul în care Timmermans este mai bine plasat, acest lucru ar putea face ca viitorul guvern să se orienteze mai mult spre centru şi spre cheltuieli sporite pentru politicile privind schimbările climatice.
Potrivit cutumei, partidul care câştigă cele mai multe locuri în parlament va conduce negocierile pentru formarea guvernului şi va furniza prim-ministrul, dar nici măcar acest lucru nu este garantat de sistemul politic olandez.