Antena LIVE

Curs valutar

De ce ameninţarea lui Trump cu tarife pentru Putin este una goală: "Putem alege calea ușoară sau calea grea"

Donald Trump a ameninţat miercuri Rusia că va impune tarife, taxe vamale şi sancţiuni asupra tuturor produselor vândute Statelor Unite dacă nu se ajunge în curând la un acord privind încheierea războiului din Ucraina. Ameninţarea liderului de la Casa Albă pare una goală ţinând cont că exporturile ruseşti în SUA s-au redus semnificativ în ultimii 3 ani, au atras atenţia analiştii americani.

De la 23.01.2025, 11:47
WhatsApp
Vladimir Putin, într-un apel video cu președintele chinez Xi Jinping, 21 ianuarie 2025 Profimedia

Donald Trump a ameninţat Rusia cu tarife şi sancţiuni, dacă aceasta nu încheie în curând un acord cu Ucraina. În absenţa unui acord, ''nu am altă opţiune decât de a pune niveluri ridicate ale taxelor, tarifelor şi sancţiunilor asupra a orice este vândut Statelor Unite de către Rusia şi asupra diverselor alte ţări participante'', a scris preşedintele american pe reţeaua sa Truth Social. Liderul american nu a precizat numele ţărilor pe care le consideră participante. "Putem alege calea ușoară sau calea dificilă, iar calea ușoară este întotdeauna preferabilă", a mai transmis Trump.

Bill Kristol, scriitor și comentator politic american, a reacționat pe platforma X, calificând amenințarea lui Trump drept lipsită de substanță, având în vedere că importurile americane din Rusia au scăzut dramatic la doar 2,9 miliarde de dolari anul trecut. "Rusia este deja împiedicată să vândă multe produse în SUA. Așa că această amenințare cu "taxe, tarife și sancțiuni" pare goală. Dacă Trump vrea să pună presiune pe Putin, trebuie să intensifice sprijinul pentru Ucraina. Altfel, este doar o retorică slabă din partea lui Trump, pe care Putin o va ignora", a explicat el. 

Rusia este deja cea mai sancţionată ţară din lume

Trump vrea să folosească amenințare cu creşterea tarifelor pentru a forța Rusia să încheie războiul, sugerând că acest lucru ar reprezenta "o favoare" pentru economia rusă în declin, a comentat şi Reuters. Cu toate acestea, pozițiile de negociere ale celor două tabere din conflict rămân departe, iar ucrainenii se tem că ar putea fi forțați să facă concesii masive după trei ani de lupte intense. 

Pe acelaşi subiect

Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polîanski, a declarat pentru Reuters că Moscova trebuie să vadă ce crede Trump că înseamnă o "înțelegere" pentru a pune capăt războiului din Ucraina. "Nu este vorba doar de a pune capăt războiului. Este în primul rând problema abordării cauzelor fundamentale ale crizei ucrainene", a spus el.

Rusia este deja cea mai sancţionată ţară din lume. Până în prezent, Uniunea Europeană a adoptat 15 pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, care vizează diverse sectoare, inclusiv energie, transport maritim și persoane fizice și juridice implicate în conflictul din Ucraina.

De asemenea, Statele Unite au impus sancțiuni şi mai dure în ianuarie 2025, vizând peste 180 de nave și companii de asigurări legate de exporturile de petrol rusești. Aceste măsuri au dus la blocarea a aproape 500.000 de tone de produse petroliere rusești pe mare. În total, numărul sancțiunilor impuse Rusiei de către comunitatea internațională depășește 15.000

Chiar dacă impactul tarifelor ar putea fi limitat, Trump ar putea înăspri sancțiunile deja existente. Cu toate acestea, rămâne incert dacă aceste măsuri ar fi suficiente pentru a-l determina pe Putin să cedeze. Potrivit analiștilor americani, doar o intensificare semnificativă a sprijinului militar pentru Ucraina ar putea pune o presiune reală asupra Rusiei.

Sancțiuni și prețuri la combustibil

Dr. Anas F. Alhajji, un expert de renume mondial în piețele energetice, a atras atenţia pe X asupra contradicțiilor și inconsistențelor din politicile energetice ale președintelui Trump. Dacă impune sancțiuni noi Iranului și Venezuelei (doi mari exportatori de petrol), şi menține sau întâreşte sancțiunile asupra Rusiei, devine imposibilă reducerea prețurilor la combustibil. Sancțiunile reduc oferta globală de petrol, ceea ce duce, în mod natural, la creșterea prețurilor. "Nu poate impune sancțiuni Iranului și Venezuelei, menține sancțiunile asupra Rusiei și, în același timp, reduce prețurile la combustibil", a scris el.

În plus, reducerea prețurilor la petrol și gaze descurajează companiile petroliere americane să investească în foraj și să mărească producția. "(Trump) nu poate reduce prețurile petrolului și gazelor naturale și, în același timp, să se aștepte ca firmele, în special marile companii petroliere, să foreze mai mult și să crească producția".

Comerțul SUA cu Rusia a scăzut drastic

După invadarea Ucrainei în 2022, sancțiunile impuse de Statele Unite au redus semnificativ comerțul bilateral. Importurile americane din Rusia au scăzut la doar 2,9 miliarde de dolari în 2024, comparativ cu 29,6 miliarde de dolari în 2021. Cu toate acestea, SUA continuă să importe îngrășăminte, uraniu, paladiu și rodiu din Rusia.

Unele exporturi rusești către SUA au continuat sub regimuri speciale sau excepții. De exemplu, Rosatom, corporația nucleară de stat a Rusiei, și-a menținut livrările de uraniu îmbogățit către clienții americani, în baza unui regim special de licențiere. Deși președintele Joe Biden a semnat în mai 2024 o lege care interzice importurile de uraniu îmbogățit din Rusia, legea prevede derogări în situații de necesitate, potrivit Reuters.

În plus, companii precum Novatek, liderul rus în producția de gaz natural lichefiat (GNL), au apelat la lobbyiști americani pentru a îmbunătăți relațiile comerciale cu SUA. Novatek speră la o relaxare a sancțiunilor, argumentând că nu contribuie la finanțarea bugetului de război al Rusiei, spre deosebire de alte companii, precum Gazprom.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat în septembrie 2024 că Rusia ar putea restricționa exporturile de uraniu, titan și nichel ca răspuns la sancțiunile occidentale. Aceste declarații au determinat creșteri ale prețurilor la metale precum nichelul și au impulsionat acțiunile companiilor de uraniu. Rusia, fiind un furnizor global important de metale, ar putea provoca perturbări semnificative pe piețele internaționale prin reducerea exporturilor.

Importurile americane de produse petroliere rusești, care însumau 13,5 miliarde de dolari în 2014, au scăzut la zero după 2022, în urma sancțiunilor. De asemenea, importuri anterioare de semifabricate din oțel și fontă au fost complet stopate. În schimb, SUA continuă să importe îngrășăminte rusești utilizate în agricultură, în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de dolari în 2023.

O modalitate sugerată pentru a crește presiunea asupra Rusiei ar fi sancționarea lemnului rusesc utilizat în produse finite provenite din țări precum China și Vietnam, a declarat Tim Brightbill, avocat specializat în comerț, citat de Reuters.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

donald trump vladimir putin razboi ucraina rusia ucraina sanctiuni sua taxe vamale
Întrebarea zilei
Renunţaţi des la dorinţe în favoarea cheltuielilor esenţiale?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Fabrica mare din România care accelerează producția. Noile produse care vor...
Fanatik.ro
Publicat 23.01.2025
Cât de bine îi merge Moscovei se vede noaptea. Din satelit
spotmedia.ro
Publicat 23.01.2025
Călin Georgescu, tehnici securiste cu iz mafiot
spotmedia.ro
Publicat 21.01.2025
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e...
Gandul
Publicat 23.01.2025
Ce avere are Victor Ponta și ce a făcut înainte de cariera politică
Adevărul
Publicat 23.01.2025
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, printre...
A1
Publicat 23.01.2025
Horoscopul zilei de 24 ianuarie 2025. Peștii primesc o veste bună. Află ce se...
CaTine
Publicat 23.01.2025
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc...
spynews.ro
Publicat 23.01.2025
O descoperire remarcabilă dezvăluie un secret al Imperiului Roman: „Parcă s-a...
GSP
Publicat 21.01.2025
Ceaiul care conține de 22 de ori mai mult calciu decât laptele de vacă. Mai...
Click.ro
Publicat 23.01.2025
Cele mai vechi urme ale prezenței umane din Europa au fost descoperite în...
Useit
Publicat 23.01.2025
A murit Cornel Oțelea, singurul handbalist român care a fost de trei ori campion...
Redacţia.ro
Publicat 22.01.2025
Un soldat nord-coreean care a fost capturat de ucraineni a refuzat să renunțe la...
libertatea.ro
Publicat 23.01.2025
Kanye West a dezvăluit că lucrează la albumul de debut al fiicei sale, North...
ZU
Publicat 23.01.2025
Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid
Hello taste
Publicat 23.01.2025
Abilitățile STEM la copii: ce sunt și cum le poți dezvolta prin joacă
Deparinti
Publicat 23.01.2025
Aras Bulut Iynemli și-a luat rămas-bun de la colega Ahsen Eroğlu. Postarea...
Happy
Publicat 23.01.2025
Pozele pe care astăzi le-ar vrea șterse au ieșit la suprafață! Cum arăta...
BZI
Publicat 21.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce să mănânci înainte să donezi sânge și imediat după procedură
Medicool
Publicat 23.01.2025