Toți oficialii Pentagonului responsabili de Ucraina au fost îndepărtaţi, susţine un jurnalist ucrainean
Toți oficialii Pentagonului responsabili de Ucraina și ajutorul militar au fost demiși sau înlăturați din funcții, a transmis jurnalistul ucrainean Roman Bochkala. Preşedintele Donald Trump a înghețat luni pentru 90 de zile toate programele SUA pentru dezvoltare externă, dar ajutorul militar destinat Ucrainei nu va fi afectat, nici fluxul de arme şi muniţie spre Kiev, potrivit POLITICO. Însă nu este clar ce se va întâmpla cu ajutorul pentru reconstrucție.
Potrivit jurnalistului ucrainean Roman Bochkala, toți angajații din cadrul Pentagonului care se ocupau de probleme legate de Ucraina au fost concediați, suspendați sau transferați. Acesta consideră că aceste schimbări semnalează un "nou format de relații" între Ucraina și Statele Unite, ceea ce este "îngrijorător".
Bochkala susține că informațiile provin de la un jurnalist The Washington Post, specializat în probleme legate de Ucraina, care a fost la Pentagon pentru a obține detalii despre situația actuală. "Vor exista schimbări, iar relațiile dintre cele două țări vor lua o nouă direcție", a subliniat Bochkala.
"Tocmai am avut o întâlnire cu jurnaliști de la The Washington Post. Mulțumim, Denis Yaroslavski, pentru organizare. După discuția noastră, corespondentul responsabil de subiectele legate de Ucraina a mers la Pentagon pentru a afla noutățile care se discută despre Ucraina. Se pare că - atenție - toți cei care erau responsabili de Ucraina la Pentagon au fost fie concediați, fie suspendați, sau urmează să fie transferați în alte funcții. Acest lucru reprezintă o resetare completă. Cu siguranță vor exista schimbări și un nou format al relațiilor. Este puțin îngrijorător, dar, într-un fel sau altul, acest lucru se va întâmpla" este mesajul complet publicat de Roman Bochkala pe Facebook pe 21 ianuarie.
- Ruşii râd de planul de pace în Ucraina al lui Keith Kellogg şi au descoperit ce "legături" are cu România
- Armata rusă ocupă noi teritorii în Ucraina. Soldații lui Putin, la doar câțiva km de principalul avanpost al...
- Zelenski a anunţat cât de mare este de fapt armata Rusiei şi a cerut 200.000 de soldaţi europeni. Putin vrea ca...
- Trump se gândeşte la "posibile" noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază cu Kievul
- Zelenski a anunţat cât de mare este de fapt armata Rusiei şi a cerut 200.000 de soldaţi europeni. Putin vrea ca...
Pe 21 ianuarie, David Arakhamia, liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ Servitorul Poporului, a declarat că negocierile dintre Ucraina şi echipa lui Donald Trump ar putea avea loc la începutul lunii februarie, a relatat Ukrainska Pravda.
În aceeași zi, președintele american Donald Trump a afirmat că, în timpul războiului din Ucraina, partea rusă ar fi pierdut aproape un milion de soldați, iar partea ucraineană aproximativ 700.000. Schimbările de la Pentagon sugerează o posibilă recalibrare a politicii SUA față de Ucraina, dar rămâne de văzut în ce mod acestea vor influența relațiile dintre cele două state.
POLITICO: Armele continuă să curgă în Ucraina
Amintim că președintele Donald Trump a suspendat asistența americană pentru dezvoltare externă timp de 90 de zile și a ordonat revizuirea tuturor programelor de ajutor pentru a se asigura că acestea sunt în concordanță cu politica externă a Washingtonului, conform unui ordin executiv publicat de Casa Albă pe 20 ianuarie. Oficialii de la Kiev au declarat marți că Ucraina nu este afectată grav.
"În ceea ce privește finanțarea bugetară, suntem asigurați. Administrația (fostului președinte Joe) Biden a transferat toate fondurile din cadrul inițiativei ERA (50 de miliarde de dolari) către Banca Mondială", a declarat Roksolana Pidlasa, șefa comisiei de buget din parlamentul ucrainean, pentru POLITICO.
De asemenea, ajutorul militar destinat Ucrainei nu va fi afectat, deoarece ordinul executiv semnat de Trump se aplică asistenței internaționale din cadrul "programelor de dezvoltare" ale agențiilor Națiunilor Unite, inițiativelor de menținere a păcii și programelor de sprijin pentru refugiați, a precizat marți Centrul de Combatere a Dezinformării din Ucraina.
"Ucraina primește asistență din partea Statelor Unite prin intermediul programelor Presidential Drawdown (PDA), Ukraine Security Assistance Initiative (USAI) și Foreign Military Financing (FMF). Ordinul executiv nu se aplică acestor programe", a adăugat centrul.
Cu toate acestea, nu este clar ce se va întâmpla cu programele de reconstrucție ale Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) destinate Ucrainei. Ordinul executiv semnat luni de Trump nu specifică în mod clar dacă programele USAID sunt incluse, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la viitorul acestor inițiative esențiale pentru reconstrucția Ucrainei.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰