Antena LIVE

Curs valutar

De ce s-au răspândit atât de repede incendiile din California. Reţeta pentru dezastru: Zona greu de evacuat, pompieri puţini, hidranţii fără apă

Incendiile din sudul Californiei s-au răspândit rapid din cauza vânturilor Santa Ana, cu rafale puternice și uscate, dar geografia regiunii și topografia locului au jucat un rol crucial în amplificarea dezastrului. Zonele montane și terenurile accidentate, combinate cu o vegetație abundentă și uscată din cauza secetei prelungite, au creat condiții ideale pentru flăcările greu de controlat. În plus, drumurile înguste și accesul limitat în zonele urbane afectate, precum Pacific Palisades, au îngreunat evacuările și intervenția rapidă a echipelor de salvare, intensificând impactul incendiilor asupra regiunii.

De la 09.01.2025, 14:33
WhatsApp
Vezi și:

La câteva zile după ce Serviciul Național de Meteorologie din Los Angeles a emis un avertisment privind riscul extrem de incendii din cauza vânturilor puternice, o serie de incendii devastatoare au izbucnit în mai multe părți ale regiunii. Unele dintre acestea au avut loc în zone montane, acolo unde se prognozaseră cele mai puternice vânturi, în condiţii de secetă.

La începutul zilei de miercuri, incendiul Eaton, care a izbucnit în colinele din nord-estul Pasadena, se extinsese pe cel puțin opt kilometri pătraţi, forțând evacuări în zonele urbane din apropiere. Incendiul Hurst din cartierul Sylmar din Valea San Fernando s-a declanşat marți seara și s-a extins rapid, închizând o parte a autostrăzii Interstate 5. Iar incendiul devastator Palisades de pe partea de vest a orașului a continuat să pârjolească peste 1.000 delocuinţe şi terenuri, ameninţând Santa Monica, Brentwood și Malibu. Bilanţul este de cinci morţi, până în acest moment.

Incendiile au avut un comportament extrem, pompierilor fiindu-le aproape imposibil să le controleze. „Un incendiu devastator se manifestă, în prezent, în zone din sudul Californiei”, a avertizat Centrul de prognoză al furtunilor. Totodată, Serviciul Meteorologic a avertizat asupra unor rafale cu puterea unui uragan, care ar putea depăși 130 km/h. Specialiştii au comparat acest eveniment meteorologic cu o furtună din decembrie 2011 care a cauzat daune pe scară largă în Pasadena — deși riscul de incendiu a fost mult mai scăzut în anul respectiv, scrie Washington Post

În sudul Californiei, peisajul este extrem de inflamabil din cauza secetei şi a valurilor de căldură excesivă. „Este foarte neobișnuit să nu avem ploi până acum”, a explicat Alex Hall, climatolog la UCLA. „De obicei, primele ploi apar în noiembrie și sunt suficiente pentru a potoli setea plantelor”. În mod normal, ploaia ar diminua vânturile Santa Ana, care încep în octombrie și pot dura până la sfârşitul iernii, prevenind astfel incendiile majore. „Anul acesta, însă, avem vânturile Santa Ana, dar fără ploaie, așa că sezonul de incendii s-a prelungit din octombrie până în ianuarie”, a adăugat Hall.

Pe acelaşi subiect

Cum a influenţat geografia locală amploarea incendiilor din LA

Vânturile Santa Ana, care sunt foarte puternice și uscate, au declanșat incendii mari în sudul Californiei. Aceste vânturi apar când un sistem de înaltă presiune din interiorul SUA se întâlnește cu o presiune joasă, formată deasupra Californiei sau în larg, scrie Scientificamerican.com. Vânturile se deplasează de la zona de presiune înaltă către cea de presiune joasă, coborând dinspre deșerturile înalte. Pe măsură ce coboară, aerul se comprimă, se încălzește și se usucă. Aceste vânturi descendente sunt denumite științific vânturi catabatice.

Specialiștii avertizează că acest fenomen este mai extrem decât de obicei, ajungând la altitudini mai joase și generând vânturi puternice. De asemenea, schimbările climatice au contribuit la fluctuațiile precipitațiilor, iar anul acesta vegetația a fost excesivă din cauza ploilor din ultimele ierni, iar seceta și temperaturile ridicate au făcut-o extrem de uscată și predispusă la aprindere. Cauzele incendiilor nu sunt încă foarte clare, dar autoritățile subliniază că majoritatea incendiilor din California sunt cauzate de activități umane, de obicei accidental. 

Topografia locului şi condiţiile meteo extreme, reţeta unui dezastru anunţat

Disperaţi să scape din calea flăcărilor, oamenii şi-au abandonat maşinile, blocând traficul pe străzile principale, inclusiv pe celebrul Sunset Boulevard. Din această cauză, accesul pompierilor a fost îngreunat. Salvatorii au folosit la un moment dat un buldozer pentru a muta vehiculele abandonate. 

Scena haotică din Pacific Palisades a fost rezultatul unor ani de pregătire insuficientă. În multe dintre cartierele înalte și expuse incendiilor din jurul Los Angeles-ului, locuitorii din Pacific Palisades au cerut constant mai multe măsuri de prevenire a incendiilor, având în vedere frecvența și intensitatea tot mai mare a acestora. În 2019, două incendii din regiune au evidențiat dificultățile de evacuare, fiind necesar să fie relocaţi mii de oameni prin puținele rute de evacuare disponibile.

Pacific Palisades, situat într-o zonă stâncoasă de pe malul Oceanului Pacific, aproape de orăşelele Malibu și Santa Monica, a fost întotdeauna un refugiu pentru cei care doresc să scape de agitația urbană din Los Angeles. Drumurile care şerpuiesc printre canioane înguste le oferă locuitorilor intimitate, vederi panoramice și acces la trasee montane prin Munții Santa Monica.

Însă, topografia abruptă și peisajul stâncos reprezintă un risc constant: incendiile sunt o amenințare continuă. De-a lungul ultimului deceniu, locuitorii au trimis petiţii pentru a atrage atenția oficialilor locali asupra riscurilor de evacuare și asupra necesității unor măsuri mai eficiente pentru prevenirea dezastrelor. Într-un mesaj trimis în 2020 consilierilor locali din Los Angeles, liderii comunității din Palisades semnalau „riscuri semnificative pentru siguranța publică din cauza aglomerației care provoacă blocaje atât pe străzile substandard, cât și pe cele standard, în timpul evacuărilor obligatorii”, scrie The New York Times

Hidranţii au rămas fără apă tocmai când era cea mai mare nevoie

Sistemul anti-incendiu a cedat sub amploarea celui mai distrugător incendiu din istoria LA-ului. Unii hidranți au rămas fără apă, fiind suprasolicitați timp de câteva ore, înainte ca pompierii să inervină cu elicoptere din care au aruncat apă, scrie AP.

Departamentul de Apă și Energie din Los Angeles a pompat apă din apeducte și pânza freatică, însă cererea a fost atât de mare încât nu a fost suficientă pentru a umple cele trei rezervoare de 3 milioane de litri din Pacific Palisades, care asigură presiunea necesară hidranților din cartier. Multe dintre acestea au rămas goale, în timp ce cel puțin 1.000 de clădiri au fost cuprinse de flăcări.

Acest incident a generat un val de critici pe rețelele sociale, inclusiv din partea președintelui ales Donald Trump, care a acuzat politicile de gestionare a apei ale primarului din Los Angeles, Karen Bass, și ale guvernatorului californian Gavin Newsom.

Totuși, oficialii statului împreună cu experții au respins aceste acuzații, susținând că criticii au făcut legătura între probleme izolate și au răspândit informații false în timpul unei situaţii de criză. Aceștia au subliniat că problemele cu hidranții nu aveau legătură cu politicile de distribuire a apei la nivel de stat, nici cu o lipsă generală de apă în regiune.

Iulia Iancu
incendii california incendiu vegetatie california pompieri malibu
Întrebarea zilei
Căutaţi un al doilea job?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Centrala pe gaz din România care va deveni cea mai mare din Europa. E așteptată...
Fanatik.ro
Publicat 09.01.2025
Fenomenul ”food noise”: Cum scapi de gândurile obsesive legate de mâncare
spotmedia.ro
Publicat 09.01.2025
Anii chiar trec mai repede pe măsură ce îmbătrânim. Iată care este explicația
spotmedia.ro
Publicat 07.01.2025
Matematică de Cluj | Ce REST a primit un client, la o notă de 45.50 lei. A...
Gandul
Publicat 09.01.2025
Putin ar plănui anexarea Belarusului, pentru a-i face pe ruși să uite gustul...
Adevărul
Publicat 09.01.2025
Lino Golden și Delia nu se mai urmăresc în online. Cei doi au șters toate...
A1
Publicat 09.01.2025
Horoscopul zilei de 10 ianuarie 2025. Ce rezervă astrele pentru fiecare zodie
CaTine
Publicat 09.01.2025
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce...
spynews.ro
Publicat 09.01.2025
"Noi am făcut o analiză a votanților lui Călin Georgescu". Ce a remarcat Remus...
GSP
Publicat 09.01.2025
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile...
Click.ro
Publicat 09.01.2025
Cele mai bune gadgeturi de la CES 2025: tehnologia care modelează viitorul
Useit
Publicat 09.01.2025
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea."...
Redacţia.ro
Publicat 09.01.2025
Noua metodă a Meta de verificare, împrumutată de Mark Zuckerberg de la Twitter,...
libertatea.ro
Publicat 09.01.2025
Madonna a fost surprinsă în aeroportul din New York alături de iubitul ei,...
ZU
Publicat 09.01.2025
Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor
Hello taste
Publicat 09.01.2025
Laringita acută la copii: cum să recunoști atacurile nocturne de sufocare
Deparinti
Publicat 09.01.2025
Povești de succes cu români care au plecat de la zero și au reușit...
ziare.com
Publicat 09.01.2025
Tuba Büyüküstün, Burak Özçivit și Afra Saraçoğlu vor participa la Joy...
Happy
Publicat 09.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
A fost confirmat primul caz de îmbolnăvire cu virusul HMPV în România. Boala...
Medicool
Publicat 09.01.2025