Dezvăluire în premieră în războiul din Ucraina. De ce au modificat în secret americanii lansatoarele HIMARS trimise Kievului
Americanii au modificat în secret celebrele lansatoare de rachete Himars pentru a-i împiedica pe ucraineni să lovească cu ele în interiorul Rusiei, relatează publicaţia americană The Wall Street Journal. Experții militari încă dezbat dacă trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune la Kiev l-ar descuraja pe Vladimir Putin sau ar escalada războiul din Ucraina.
De Redactia Observator la 06.12.2022, 18:07SUA au modificat în secret lansatoarele de rachete avansate HIMARS pe care le-au oferit Ucrainei, astfel încât acestea să nu poată fi folosite pentru a trage proiectile cu rază lungă de acțiune în Rusia, susţin oficialii americani, citaţi de WSJ. Este o precauție luată de administrația Biden pentru a reduce riscul unui război mai mare cu Rusia.
Începând cu luna iunie, SUA au furnizat forțelor ucrainene 20 de sisteme de lansatoare de artilerie de înaltă mobilitate, sau Himars (High Mobility Artillery Rocket System), și o cantinare mare de rachete ghidate prin satelit, cu o rază de acțiune de aproape 80 de km. Aceste rachete, cunoscute sub numele de sisteme cu lansare multiplă ghidată, sau GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System), au fost folosite pentru a lovi depozitele de muniție, centre de logistică și de comandă rusești de pe teritoriul ucrainean.
Cu toate astea, lansatoarele Himars au o caracteristică unică menită să le împiedice să devină sisteme de luptă și mai puternice. Oficialii americani spun că Pentagonul a modificat lansatoarele astfel încât acestea să nu poată trage rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachetele tactice ale armatei americane sau ATACMS, care au o rază de acțiune de aproape 320 de km.
Modificările care nu au fost dezvăluite până acum arată efortul depus de Casa Albă pentru a echilibra sprijinul oferit Ucrainei şi riscul escaladării războiului cu Moscova. În plus, ele reflectă temerile oficialilor americani că partenerii ucraineni ar putea să nu-și țină promisiunea de a nu lovi teritoriul Rusiei cu arme furnizate de SUA.
- FSB cere arestarea a doi miniştri ucraineni: Serviciul rus de Informaţii susţine că au încălcat integritatea...
- O nouă rachetă a căzut în nordul R. Moldova. Sunt probleme şi la sistemul energetic. Rusia a bombardat masiv azi...
- Arma nouă şi ieftină cu care ucrainenii ar putea lovi în spatele liniilor ruseşti. Are o rază de acţiune de 150km
Luni şi marţi, mai multe explozii au zguduit aerodromuri militare din regiunile ruseşti Saratov, Riazan şi Kursk. Oficialii ucraineni au sugerat că au capacitatea de a lovi adânc pe teritoriul Rusiei. Cu toate astea nu există nicio dovadă că armele furnizate de SUA au fost folosite în aceste atacuri. Există speculații că ucrainenii au dezvoltat o dronă de atac cu o rază de acțiune uimitoare de 1.000 km, potrivit The Guardian.
SUA s-au abținut în a trimite Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune. Dar modificările făcute la HIMARS-uri oferă asigurări că Ucraina nu ar putea folosi lansatoarele pe care SUA le-au furnizat pentru a trimite rachete ATACMS cumpărate de ucraineni din alte surse, cum ar fi alte state din Europa care au achiziționat armele din SUA. Ucraina nu ar putea folosi aceste lansatoare nici pentru a trage alte tipuri de rachete cu rază mai lungă de acțiune dacă Kievul a reușit cumva să le producă sau să le achiziționeze, spun oficialii.
Pentagonul a refuzat să comenteze modificările, despre care oficialii americani au spus că implică atât elemente de hardware, cât şi de software. "Din cauza considerentelor de securitate operațională, nu comentăm public despre configurația sistemelor furnizate aliaților și partenerilor”, a spus generalul de brigadă Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Casa Albă şi armata ucraineană au refuzat şi ele să comenteze.