Antena LIVE

Curs valutar

Dezvăluiri despre parteneriatul secret dintre CIA și spionajul ucrainean: Cadoul oferit de Kiev americanilor care a pus bazele unei "prietenii strânse"

În 2015, la un an după anexarea Crimeei de către Rusia și declanșarea războiului din estul Ucrainei, generalul Valeri Kondratiuk, șeful agenției de informații militare a Ucrainei (HUR), a pornit într-o misiune esențială pentru viitorul țării sale. Cu războiul mocnind în est, în ciuda unui armistițiu fragil, Kondratiuk a plecat la Washington cu un scop clar: să câștige încrederea Statelor Unite și să obțină sprijin pentru a face față amenințării ruse, scrie ABC News.

De la 26.01.2025, 10:21
WhatsApp
Dezvăluiri despre parteneriatul secret dintre CIA și spionajul ucrainean: Cadoul oferit de Kiev americanilor care a pus bazele unei "prietenii strânse" Facebook

Război în Ucraina. Decizia sa de a transporta în bagaj documente militare rusești strict secrete, pe care le-a prezentat oficialilor americani de rang înalt, a fost considerată un gest îndrăzneț și crucial. „Am fost șocat. El ne-a spus: Da, avem un cadou”, a povestit un fost oficial american pentru ABC News.  

Vizita lui Kondratiuk la Washington a marcat un moment de cotitură în relația dintre serviciile de informații ale celor două țări. Începând din 2014, CIA și agențiile ucrainene au transformat relația lor, odinioară caracterizată de neîncredere în timpul Războiului Rece, într-un parteneriat strâns și eficient.  

Foști oficiali americani și ucraineni au dezvăluit că această cooperare a fost vitală nu doar pentru apărarea Ucrainei împotriva Kremlinului, ci și pentru furnizarea unei perspective unice asupra deciziilor armatei și politicii Rusiei.  

„Au trecut de la a fi nesemnificativi la a deveni unii dintre cei mai importanți parteneri, la același nivel cu britanicii”, a declarat un fost oficial american. „Accesul lor a fost fenomenal. Au știut lucruri despre ruși pe care noi nici nu le bănuiam.”  

CIA a sprijinit reconstrucția Direcției Principale de Informații (HUR) a Ucrainei, care a devenit cunoscută pentru operațiunile sale îndrăznețe, scrie ABC News. Potrivit unor surse, milioane de dolari au fost investiți pentru echipamente avansate, antrenament specializat și finanțarea unor baze operative secrete lângă granița cu Rusia.  

Un oficial CIA a explicat impactul acestui parteneriat: „În primele zile ale războiului din 2022, rezultatele investițiilor s-au văzut imediat. Forțele speciale HUR, antrenate de americani, au lovit armata rusă în moduri neașteptate”.  

Transformarea serviciilor ucrainene după 2014

Cooperarea dintre Ucraina și CIA a început în contextul „Revoluției Demnității” din 2014, care a dus la căderea regimului pro-rus al lui Viktor Ianukovici. După fuga acestuia, serviciile de securitate ucrainene (SBU) s-au confruntat cu o criză majoră. Multe dintre informațiile sensibile și resursele cheie ale SBU au fost compromise, iar numeroși oficiali fugiseră în Rusia.  

Valentyn Nalyvaichenko, șeful SBU la acea vreme, a descris situația astfel: „Când am ajuns la birou, clădirea era goală. Ofițerii FSB ruși lucraseră direct în departamentele noastre". În această perioadă critică, SUA și Marea Britanie au intervenit rapid pentru a oferi instruire în tactici de luptă, contrainformații și securitate operațională.  

În 2015, generalul Kondratiuk a preluat conducerea HUR și a făcut eforturi pentru a consolida această colaborare. Prin gestul său de a prezenta documentele militare rusești în fața americanilor, Kondratiuk a convins CIA de valoarea parteneriatului cu Ucraina.  

Unul dintre cele mai mari succese ale acestei colaborări a fost modernizarea și profesionalizarea unităților speciale din cadrul HUR. CIA a sprijinit crearea unor echipe operative tinere, recrutând doar ofițeri sub 30 de ani, pentru a reduce riscul infiltrării rusești.  

Aceste unități, precum faimoasa Unitate 2245, au desfășurat mai multe misiuni împotriva Rusiei. De exemplu, în 2016, agenți HUR au încercat să planteze explozibili într-o bază rusă din Crimeea. Deși misiunea a eșuat, a demonstrat curajul și determinarea serviciilor ucrainene.  

Războiul din 2022, proba de foc pentru parteneriatul CIA-Ucraina

Invazia totală a Rusiei din februarie 2022 a testat soliditatea acestui parteneriat. CIA a eliminat restricțiile anterioare și a furnizat informații critice care au ajutat Ucraina să țintească eficient trupele rusești. "Toți acești oameni au fost prima linie de apărare a Ucrainei", a subliniat generalul Kondratiuk.  

În timp ce Vladimir Putin a acuzat că Ucraina este controlată de CIA, oficialii de la Kiev resping ferm aceste afirmații. „Cooperarea noastră nu a provocat războiul. Ne-a ajutat să ne apărăm împotriva agresiunii ruse,” a declarat Kondratiuk.  

În ciuda ritmului rapid în care parteneriatul s-a dezvoltat, oficialii din administrația Obama, dar și cei din timpul lui Trump și Biden, aveau temeri că o colaborare mai strânsă ar putea irita Rusia. Astfel, s-a decis ca parteneriatul să se concentreze pe colectarea de informații, iar CIA nu avea permisiunea de a sprijini Ucraina în derularea de operațiuni letale sau de sabotaj împotriva Rusiei, potrivit unor foști oficiali.

În schimb, conștienți de pregătirile Rusiei pentru o invazie la scară mare, Kondratiuk și alți responsabili ucraineni au insistat pentru autorizarea unor operațiuni de sabotaj, atât în Crimeea ocupată, cât și pe teritoriul Rusiei. Totuși, ucrainenii erau constant rugați să respecte aceste "linii roșii", iar acest lucru îi frustra, a spus un fost oficial american.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi rusia ucraina razboi ucraina cia
Întrebarea zilei
Propunere: Elevii să-și aleagă materiile la școală. Credeți că asta ar crește interesul pentru învățare?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Se construiește un nou lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de...
Fanatik.ro
Publicat 27.01.2025
Cum să reduci costurile la cumpărături: Sfaturi practice pentru economisire
spotmedia.ro
Publicat 25.01.2025
Cât de bine îi merge Moscovei se vede noaptea. Din satelit
spotmedia.ro
Publicat 23.01.2025
Localitatea din România, unde se găsește cel mai curat aer. O zonă pitorească...
Gandul
Publicat 27.01.2025
Istoria clanului Remmo, cea mai temută organizație criminală din Germania....
Adevărul
Publicat 27.01.2025
Nadd Hu, rupe tăcerea despre relația cu Mario Fresh: „Trebuie să vă fac o...
A1
Publicat 27.01.2025
Horoscopul zilei de 28 ianuarie 2025. Balanțele au parte de momente de liniște....
CaTine
Publicat 27.01.2025
Dana Roba, declarații șocante despre fetițele ei, „Nu voi accepta niciodată...
spynews.ro
Publicat 27.01.2025
„Minunea arhitecturală” din deșert a început să „germineze”. Imaginile...
GSP
Publicat 27.01.2025
Scriitorul celebru care a fost implicat în dispariția unui alt tezaur dacic de...
Click.ro
Publicat 27.01.2025
Mașina Tesla lansată în spațiu a fost confundată cu un asteroid. La ce...
Useit
Publicat 27.01.2025
Ce e bine să faci azi pentru a avea parte de împliniri și bunăstare. E...
Redacţia.ro
Publicat 27.01.2025
Cine sunt mafioții din clanul Remmo, suspectați că au furat coifului și...
libertatea.ro
Publicat 27.01.2025
Kelly Clarkson a dezvăluit că și-a lansat propria casă de discuri: „Am...
ZU
Publicat 27.01.2025
Ouă umplute cu pate de ficat. Sfaturi și rețete pentru cel mai bun aperitiv
Hello taste
Publicat 27.01.2025
8 trucuri pentru a dezvolta curiozitatea copiilor
Deparinti
Publicat 27.01.2025
Shakira a făcut un anunț important despre copiii săi, după ce a ales să se...
Happy
Publicat 27.01.2025
Fiica Andreei Marin a spus adevărul despre intervențiile estetice: „Este un...
BZI
Publicat 27.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Există fructe care regenerează ficatul? Adevărul despre alimentația celor cu...
Medicool
Publicat 27.01.2025