Dmitri Medvedev, atac la adresa UE: Plafonarea preţului la gaze naturale a fost dictată de "ura animalică" faţă de Rusia
Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului rus de Securitate, susţine că decizia UE de plafonare a preţului la gaze este o măsură pur politică, nejustificată de regulile economiei de piaţă şi de aceea nu va funcţiona, relatează news.ro. Totodată, acesta a spus, într-un mesaj postat pe Telegram, că măsura a fost dictată de "ura animalică" faţă de poporul rus.
De Redactia Observator la 23.12.2022, 15:09Dmitri Medvedev a postat vineri pe canalul său de Telegram un comentariu despre introducerea de către UE a plafonului pentru preţul la gaze, calificând o astfel de decizie drept "stupidă".
"Ca şi în cazul petrolului, nu este dictată de o logică economică, ci de o ură animalică faţă de Rusia, bazată pe teza obsesivă că «este numai vina ruşilor». Cu alte cuvinte, este o măsură care ţine pur de voinţă, şi nu de piaţă. În plus, a fost adoptată cu un număr mare de excepţii, ceea ce permite blocarea aplicării sale. Prin urmare, nu va funcţiona într-un mod serios", a scris Medvedev, citat de agenţia oficială rusă TASS.
În opinia lui Medvedev, decizia a fost luată şi din cauza "neputinţei" UE de a influenţa situaţia de pe piaţa gazelor. "Pur şi simplu pe principiul «hai să facem ceva». Acesta este motivul pentru care limita este stabilită la un nivel care, în urmă cu câţiva ani, ar fi părut surprinzător pentru absolut toţi actorii de pe piaţa gazelor, inclusiv pentru comercianţii spot. La urma urmei, preţul de 180 de euro pe kWh (aproximativ 2.000 de dolari pe 1.000 de metri cubi) era de neconceput chiar şi în cele mai nebuneşti sau întunecate vise ale participanţilor la bursa futures TTF", a explicat el.
"Acest lucru înseamnă că preţurile la gaze vor rămâne la un nivel foarte ridicat pentru consumatorii europeni", a conchis şeful adjunct al Consiliului rus de Securitate.
După ce trage concluzia că rusofobia "şi odată cu ea, sărăcirea europenilor obişnuiţi, este în creştere", Medvedev îşi încheie postarea cu "Crăciun fericit" şi un emoji cu Moş Crăciun.
Aleksandr Novak a declarat că preţul petrolului în 2023 ar putea fluctua între 70 şi 100 de dolari pe baril
Pe de altă parte, vicepremierul rus Aleksandr Novak a declarat că preţul petrolului în 2023 ar putea fluctua între 70 şi 100 de dolari pe baril.
"Cred că preţul de astăzi reflectă situaţia reală. Recent, preţul a fost de 100 de dolari, a scăzut la 70 de dolari, adică există o volatilitate între 70 şi 100 de dolari. Cred că în acest interval este mai probabil ca preţurile să fluctueze anul viitor. Dar, din nou, nu cunoaştem "lebedele negre" care ar putea afecta acest lucru", a declarat el într-un interviu acordat postului Russia-24.
La rândul său, el a dat vina pe sancţiunile occidentale. "Aceste acţiuni ale europenilor, care sunt de natură populistă, inclusiv interferenţa în instrumentele de piaţă, toate acestea, desigur, pot interfera cu stabilirea preţurilor pe piaţă. Vor fi posibile şi creşteri, având în vedere deficitele locale individuale de pe pieţele individuale", a adăugat Novak.
Piaţa mondială a petrolului este echilibrată în acest moment datorită deciziei OPEC+ de a reduce producţia de petrol cu 2 milioane de barili pe zi (bpd) începând cu luna noiembrie, a mai spus vicepremierul rus.
Preţul petrolului a crescut cu 2% vineri, pe fondul aşteptărilor privind o scădere a ofertei de ţiţei din Rusia, transmite Reuters.
Acord definitivat pe 1 decembrie
Cele 27 de state membre ale UE au definitivat pe 1 decembrie un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol. Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a transmis că acest acord va reduce semnificativ veniturile Rusiei.