Antena Meniu Search
x

Banca Centrală Europeană: Plafonul UE pentru prețul gazelor poate afecta stabilitatea financiară a Zonei Euro

Măsurile Uniunii Europene care vizează temperarea creșterilor prețurilor la gazele naturale ar putea pune în pericol stabilitatea financiară și ar trebui să fie regândite, a avertizat joi Banca Centrală Europeană. Mai exact, UE a propus luna trecută un "mecanism de corecție a pieței" care vizează ținerea sub control a prețurilor la gazele naturale și volatilitatea pieței, după ce o creștere a costurilor cu energia care a împins inflația la niveluri record și a crescut stresul pieței financiare în tranzacționarea instrumentelor financiare derivate din energie, notează Reuters.

de Adrian Popovici

la 09.12.2022, 14:55

Avertismentul BCE: Plafonarea prețului gazelor naturale propusă de Comisia Europeană ar putea pune în pericol stabilitatea financiară a UE - Profimedia

Banca Centrală Europeană, un gardian al stabilității financiare a blocului comunitar, a recunoscut că obiectivul oficialilor de la Bruxelles este de a modera nivelurile extreme ale prețurilor și volatilitatea pieței , dar a avertizat că măsurile pe care le propun în acest moment ar putea avea un efect contrar.

"BCE consideră că actuala concepție a mecanismului propus de corecție a pieței ar putea, în anumite circumstanțe, să pună în pericol stabilitatea financiară în zona euro", se arată într-un aviz semnat de președintele Christine Lagarde. "Structura actuală a mecanismului de reglementare poate crește volatilitatea, poate contesta capacitatea contrapărților centrale de a gestiona riscurile financiare și poate stimula, de asemenea, migrarea de la locurile de tranzacționare la piața non-centralizată", se arată în document.

Reprezentanții BCE au solicitat, de asemenea, Comisiei Europene să își limiteze rolul în procesul de activare și de încheiere a mecanismului prețurilor, deoarece propunerea actuală ar putea să îi afecteze independența și să confere băncii o nouă sarcină fără o modificare necesară a Tratatului UE, în același timp, alte agenții pot fi mai potrivite pentru această sarcină.

Ce plan a propus Comisia Europeană?

Pe acelaşi subiect

Comisia Europeană a propus, la finalul lunii noiembrie, un mecanism temporar care să permită plafonarea preţului angro pe piaţa de referinţă la gaze naturale din Uniunea Europeană, însoţit de condiţii drastice pentru a convinge statele membre reticiente la un astfel de dispozitiv, informează AFP.

Liderii statelor membre au căzut de acord, la finele lunii octombrie, asupra unei foi de drum pentru a limita creşterea explozivă a preţurilor la energie. Liderii au cerut în special Executivului comunitar să pregătească un mecanism "temporar" pentru plafonarea preţului gazelor, în pofida reticenţelor exprimate de unele state membre, în special Germania, care se tem că plafonarea va perturba aprovizionarea cu gaze a statelor europene.

Planul vizează plafonarea, timp de un an, începând de la 1 ianuarie 2023, a preţului contractelor futures cu livrare în luna următoare la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pe piaţa europeană.

Acest plafon ar urma să intre automat în vigoare atunci când preţurile TTF ar depăşi nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutive şi atunci când preţurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro peste preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Banca Centrală Europeană: Plafonul UE pentru prețul gazelor poate afecta stabilitatea financiară a Zonei Euro