Documente americane declasificate: Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi
Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a aprobat operaţiunea de capturare sau ucidere a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, în 2018, arată documentele clasificate făcute publice în cursul zilei de vineri de către serviciile de informaţii americane, scrie Reuters.
De Daniel Murărescu la 26.02.2021, 21:44- Raport National Intelligence: "Considerăm că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Muhammad bin Salman a aprobat o operaţiune la Istanbul, Turcia, pentru a-l captura sau ucide pe jurnalistul Jamal Khashoggi"
- Un scandal internațional a izbucnit între Turcia, Arabia Saudită și Statele Unite în zilele ce au urmat dispariției lui Khashoggi
- Jamal Khashoggi, un critic al puterii de la Riad, a intrat în consulatul Arabiei Saudite pe 2 octombrie pentru a obţine documente privind viitoarea sa căsătorie
Jamal Khashoggi, rezident în SUA care a scris editoriale critice pentru The Washington Post la adresa politicilor prinţului, a fost ucis şi dezmembrat de o echipă operativă, care avea legături cu prinţul, în consulatul saudit de la Istanbul.
Riadul a negat orice implicare a prinţului, care conduce de facto Arabia Saudită.
Evaluarea făcută de serviciile de informaţii, bazată în mare parte pe analiza CIA, nu este nouă. NBC News s-a numărat între organizaţiile care au confirmat-o în 2018. Însă lansarea ei public marchează un nou capitol important în relaţia SUA - Arabia Saudită şi o renunţare clară din partea preşedintelui Joe Biden a politicii lui Donald Trump de a sugera rolul statului saudit în ceea ce a fost pe larg condamnat în Congres, de jurnalişti şi de un investigator ONU.
"Considerăm că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Muhammad bin Salman a aprobat o operaţiune la Istanbul, Turcia pentru a-l captura sau ucide pe jurnalistul Jamal Khashoggi", a transmis Biroul directorului National Intelligence într-un raport publicat pe site.
"Ne bazăm pe faptul că prinţul este un factor de decizie în regatul saudit, implicarea directă în operaţiune a unui consilier important al său şi a celor cu atribuţii de securitate din jurul lui Muhammad bin Salman, dar şi pe sprijinul acrodat de prinţ pentru luarea unor măsuri violente împotriva disidenţilor aflaţi în alte ţări, printre care Khashoggi", se precizează în raport.
Arabia Saudită a recunoscut crima, care ar fi fost comisă "din greșeală"
După ce iniţial a negat asasinatul, guvernul saudit a declarat că jurnalistul a fost ucis din greşeală, în timp ce echipa căuta să îl extrădeze cu forţa. Saudiţii au spus că echipa a lucrat pe cont propriu şi că prinţul moştenitor nu este implicat.
Opt bărbaţi au fost condamnaţi într-un proces pe care observatorii internaţionali l-au numit o farsă. Cinci dintre ei au primit pedeapsa cu moartea. Sentinţele au fost comutate la 20 de ani de închisoare după ce, aparent, au fost iertaţi de rudele lui Khashoggi.
Agnes Callamard, care a anchetat cazul pentru Naţiunile Unite, a acuzat Arabia Saudită de „execuţie deliberată şi premeditată, un asasinat extrajudiciar pentru care statul Arabia Saudită este responsabil sub legea internaţională a drepturilor omului”.
Raportul a fost prezentat administrației americane în 2018
CIA a prezentat Casei Albe examinarea sa în 2018, însă asta nu a schimbat relaţia de prietenie a lui Trump cu Arabia Saudită şi cu prinţul bin Salman în particular.
Potrivit news.ro, fostul președinte american Donald Trump s-a lăudat, în interviuri înregistrate acordate în 2019 jurnalistului Bob Woodward, că l-a protejat pe prinţul moştenitor de controlul Congresului.
În timpul campaniei din 2020, Biden a promis să îi facă pe saudiţi "să plătească preţul şi să îi facă, de fapt, proscrişii care sunt".
sursa: news.ro