Antena Meniu Search
x

Ipoteze șocante în cazul dispariției lui Jamal Khashoggi. Jurnalistul, care urma să se căsătorească, a fost ucis, tăiat bucăți și băgat într-o dubă neagră

Dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, un critic al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, este demnă de scenariul unui film de la Hollywood, după ce bărbatul, care urma să se căsătorească, a intrat, pe 2 octombrie, în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul.

Un scandal internațional a izbucnit între Turcia, Arabia Saudită și Statele Unite în zilele ce au urmat dispariției lui Khashoggi.

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, ucis si transat in consulatul Arabiei Saudite din Istanbul

Joi, președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia nu poate să tacă în acest caz și investighează toate aspectele dispariției jurnalistului.

Pe acelaşi subiect

„Investigăm toate aspectele acestui eveniment. Nu este posibil ca noi rămânem tăcuţi privind o asemenea întâmplare, pentru că nu este ceva comun”, a declarat Erdogan.

Mister în jurul dispariției lui Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi, un critic al puterii de la Riad, care a scris pentru Washington Post, a intrat în consulatul Arabiei Saudite pe 2 octombrie pentru a obţine documente privind viitoarea sa căsătorie.

Oficialii saudiţi susţin că bărbatul de 59 de ani a părăsit la scurt timp clădirea, dar autorităţile turce şi logodnica sa, care îl aştepta afară, afirmă că bărbatul nu a mai ieşit din consulat.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Autoritățile turce au cerut percheziționarea consulatul saudit din Istanbul, în încercarea de a elucida misterul dispariţiei lui Khashoggi.

Scenariu demn de un film horror privind dispariția lui Khashoggi

Autoritățile turce sunt convinse că jurnalistul a fost ucis în clădirea consulatului, iar ipotezele pe care le avansează sunt șocante.

Potrivit unor surse din poliție, bărbatul a fost ucis la scurt timp după ce a intrat în consulat de o echipă de 15 asasini plătiți veniți din Arabia Saudită.

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, ucis si transat in consulatul Arabiei Saudite din Istanbul

Totul ar fi fost filmat, iar inregistrările ar fi luat calea Arabiei Saudite în aceeași zi.

Potrivit turcilor, pe 2 octombrie, au aterizat la Istanbul două aeronave private, la bordul cărora se aflau cei 15 asasini plătiți. Aceștia au fost filmați prezentând pașapoartele la control.

După ce a fost ucis, trupul jurnalistului a fost tranșat în bucăți și pus în lăzi, care au fost încarcate într-o dubă neagră.

Oficialii consideră că un convoi de şase maşini a părăsit consulatul la două ore după ce Khashoggi a intrat în clădire. Imagini video de pe camerele de supraveghere arată cum sunt urcate mai multe cutii în dubă, care are numere de înmatriculare diplomatice. După ce au părăsit consulatul, trei maşini s-au dus în stânga, spre un drum principal iar celelalte trei s-au dus în partea dreaptă. Investigatorii susţin că una dintre maşini, o dubă cu geamuri fumurii, a mers înspre o autostradă.

Turcii susțin că totul a fost filmat, iar imaginile au ajuns în Arabia Saudită.

”Totul a fost înregistrat pentru a demonstra că misiunea a fost îndeplinită, iar caseta a părăsit Turcia”, a declarat o sursă din poliția turcă pentru Middle East Eye.

Jamal Khashoggi, critic al prințului moștenitor Mohammed bin Salman

Jamal Khashoggi s-a exilat în Statele Unite în urmă cu un an, de teama unor represalii din cauza opiniilor sale. El a plecat din Arabia Saudită în septembrie 2017, când autorităţile l-au somat să nu se mai exprime pe Twitter.

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, ucis si transat in consulatul Arabiei Saudite din Istanbul

În acest an, el a scris o serie de articole publicate de cotidianul The Washington Post, în care denunţa atitudinea Riadului faţă de Qatar şi şi-a exprimat indignarea faţă de Războiul din Yemen, represiunea politică şi cenzură.

Riadul a promis o campanie de modernizare de când Mohammed bin Salman a fost desemnat moştenitor al tronului, în 2017. Însă represiunea disidenţilor, arestarea unor lideri religioşi, unor personalităţi liberale şi activiste feministe s-a accentuat de atunci.

Cu doar câteva zile înainte de dispariție, jurnalistul saudit a scris în WP: "Prințul bin Salman pare să împingă țara de la un extremism religios dintr-o altă epoca spre propriul lui extremism – ”Trebuie să-mi acceptați reformele” – fără nicio consultare și cu arestări și dispariții ale detractorilor săi. Programul lui ignoră cea mai importantă reformă – democrația. Când vorbesc despre teamă, intimidare, arestări și umilire publică a intelectualilor și liderilor religioși și când vă spun că sunt din Arabia Saudita, mai sunteți surprinși?”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ipoteze șocante în cazul dispariției lui Jamal Khashoggi. Jurnalistul, care urma să se căsătorească, a fost ucis, tăiat bucăți și băgat într-o dubă neagră