"Dormeam, ne-am trezit din somn, se clătina tot apartamentul într-un mod teribil". Cutremurul devastator din Turcia, văzut prin ochii românilor prinşi în mijlocul lui
Opt români care au trecut prin catastrofa din Turcia au ajuns noaptea trecută în România. Aceştia, împreună cu doi polonezi, au fost repatriaţi de pe Aeroportul din Adana cu o aeronavă militară Spartan. Alţi români, printre care studenţi şi profesori, urmează să ajungă în România în următoarele ore. Pentru românii rămaşi în Turcia, teama de un nou cutremur a pus stăpânire pe ei şi se gândesc cu groază că viaţa lor e încă în pericol chiar şi la mai bine de 24 de ore de la dezastru.
De Redactia Observator la 09.02.2023, 19:328 cetăţeni români s-au întors acasă noaptea trecută, din Turcia, cu un zbor umanitar al MApN. Conform Ministerul Afacerilor Externe, cei opt cetăţeni - cinci studenţi şi trei cadre didactice - se aflau în Adana şi au solicitat să fie repatriaţi. La bordul aeronavei s-au aflat şi doi cetăţeni polonezi, care au fost cazaţi la un hotel din Bucureşti.
Români, martori la catastrofa din Turcia
Raed Arafat - şeful DSU: Au ajuns la acest moment opt cetăţeni români din diferite locaţii, Satu Mare, Iaşi, Dolj şi doi cetăţeni polonezi. Noi mergem pe ce ni se solicită. La acest moment am trimis exact ce s-a solicitat. Dacă vor fi solicitări suplimentare, vor fi analizate şi ce este în conformitate, cu ce ni se solicită acolo, noi îl trimitem.
Alături de cetăţenii romani a fost şi un medic psihiatru care le-a oferit sprijin după trauma prin care au trecut.
- Dezastru în Turcia și Siria după cutremure. Peste 4.300 de morți și 20.000 de răniți, salvatorii caută...
- Două cutremure de peste 7 în Turcia și Siria în mai puțin de 12 ore. Peste 4.300 de morți şi aproape 20.000 de...
- Sunetul înfiorător din subteran, în timpul cutremurului cu magnitudinea 7,7 din Turcia
Gabriel Diaconu - medic psihiatru: Ne aşteptăm ca următoarele ore, zile, să fie puţin turbulente. Nu pot să anticipez dacă persoana va compensa bine, va avea o sănătate mintală flexibilă, să facă faţă unui astfel de scenariu. Cât de importat este pentru ei că au ajuns acasă? Cred că la momentul de faţă este acel lucru care le garantează în următoarele ore că în momentul în care sunt acasă vor fi în siguranţă.
Românii rămaşi în Turcia, însă, privesc neputincioşi cum totul în jurul lor s-a făcut una cu pământul. Au trăit clipe de groază şi încă speră că totul e doar un coşmar.
Teodora Iconova, româncă stabilită în Turcia: Dormeam şi eu şi soţul şi ne-am trezit din somn, se clătina tot apartamentul într-un mod teribil. Ne-am adăpostit undeva, între un perete şi un pat.
Derya, româncă stabilită în Şanlıurfa: Ne-am trezit cu o bubuitură foarte tare. Nici nu ştiu cum am ieşit. Am ieşit afară şi, pur şi simplu, am stat în maşină. Şi suntem tot afară. Aşteptăm. O să mai fie replici. Şi aici sunt foarte multe victime. Deodamdată, nu se ştie sigur, pentru că este devreme, sunt foarte mulţi care nu sunt încă scoşi. S-au prăbuşit foarte multe.
Cristina Gultekin, româncă stabilită în Turcia: Încă suntem martori la ambulanţe care vin cu pacienţi, oameni care au făcut atac de cord, oameni care s-au aruncat pe geam, oameni cu atacuri de panică, oameni pe care îi scot acum din demolări.
Cristina priveşte îngrozită dezastrul din ţara care i-a devenit casă. E în Irlanda de câteva zile, dar toată familia - soţul, cei doi copii, socrii, prietenii, sunt în Gaziantep.
Cristina Yildirim, româncă: Sunt în maşină cu ceilalţi copii într-o zonă apropiată unde nu sunt clădiri, e un teren viran unde nu sunt clădiri, şi-au luat mâncre, aşteaptă să se termină toată catastrofa. Toate drumurile sunt închise.
Ioana, studentă plecată prin programul Erasmus în Turcia, povesteşte momentele de groază prin care a trecut alături de colegii ei.
Ioana Alexe - studentă: Cutremurul ne-a prins dormind. Ne-a trezit. Efectiv nu ştiam ce se întâmplă cu noi. Nici nu am avut timp să ne liniştim foarte bine că a venit o altă replică, destul de intensă. Suntem nouă studenţi, şapte de la USAMV Bucureşti şi doi de la USAMV Timişoara. Suntem colegi, suntem prieteni, dar altceva e când ai familia lângă tine şi sunt rudele şi te îmbărbătează.
În mijlocul dezastrului sunt prinşi şi mulţi fotbalişti români, titulari la cluburile din Turcia. Alex Maxim joacă chiar la echipa Gaziantep.
Alexandru Maxim, fotbalist Gaziantep, Turcia: Am avut liber după meciul pe care l-am jucat şi majoritatea jucătorilor sunt plecaţi din oraş. Mulţumesc lui Dumnezeu, dar am prieteni acolo, am colegi.
Şi echipa Oţelul Galaţi este în cantonament în Antalya.
Marian Brăilescu, președinte Oţelul Galati: Şi aici la hotel la noi s-a instalat o anumită situaţie de panică, având în vedere că au existat nişte trepidaţii destul de puternice.
Reprezentanţii Ambasadei României în Turcia s-au deplasat în zonă pentru a-i ajuta pe românii de acolo. Cetăţenii din zonele afectate, care se află într-o situaţie de urgenţă pot solicita ambasadei asistenţă consulară.