Antena Meniu Search
x

Video Cutremure în Turcia și Siria: Peste 7.200 de morți, cel puțin 35.000 răniți. Erdogan declară stare de urgenţă pentru trei luni

Bilanţul, încă provizoriu, al cutremurelor care au devastat Turcia şi Siria a ajuns la peste 7.200 de morţi şi peste 35.000 de răniţi. Localităţi întregi din Turcia şi peste 6.000 de clădiri au fost făcute una cu pământul. Gerul aspru sporeşte suferinţele zecilor de mii de oameni rămaşi fără adăpost şi îngreunează căutarea supravieţuitorilor blocaţi sub dărâmături. OMS estimează că vieţile a 23 de milioane de oameni ar putea fi afectate. Erdogan a declarat stare de urgenţă pentru 3 luni în regiunile afectate. 

de Redactia Observator

la 07.02.2023, 21:27

UPDATE: Bilanțul deceselor provocate de cutremurele devastatoare de luni a trecut de 7.200 de persoane în Turcia și Siria, potrivit Sky News. Noul bilanț a fost realizat după ce ministrul turc al Sănătății a anunțat că 5.434 de persoane au fost ucise numai în Turcia. Operațiunile de căutare și salvare sunt în defășurare, astfel încât bilanțul va suferi și alte modificări.

UPDATE: Cel puţin 6.326 de persoane din Turcia şi Siria au murit în urma cutremurului cu magnitudinea 7,8 care a lovit luni regiunea, potrivit celor mai recente bilanţuri, citate de CNN. Marţi, bilanţul victimelor a urcat la 4.544 de morţi în Turcia, unde 10 provincii au fost afectate. Numărul celor care au murit în Siria este de cel puţin 1.782. De asemenea, cel puţin 30.474 de persoane au fost rănite în cele două ţări.

UPDATE: Bilanţul persoanelor decedate în urma cutremurelor care au lovit Turcia şi Siria a crescut la peste 5.200 de morţi. Alte câteva mii de oameni au fost răniţi, în timp ce numărul persoanelor care au rămas blocate sub dărâmături rămâne necunoscut.

UPDATE: Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marţi stare de urgenţă în zonele afectate de cele două cutremure puternice de luni, anunţă agenţia Anadolu. Starea de urgenţă este în vigoare trei luni şi este impusă în 10 provincii afectate de cutremur.

Pe acelaşi subiect

"Am decis să declarăm starea de urgenţă pe baza autorităţii care ne este dată de articolul 119 din Constituţie. Declarăm 10 provincii în care s-a produs cutremurul drept zone calamitate care afectează viaţa generală. Vom finaliza rapid procedurile prezidenţiale şi parlamentare cu privire la decizia privind starea de urgenţă, care va dura 3 luni şi acoperă 10 provincii în care s-au produs cutremurele. Ne confruntăm cu unul dintre cele mai mari dezastre nu doar din istoria Republicii, ci şi din geografia noastră şi a lumii. Avem 3549 de morţi şi 22.168 de răniţi. Până în prezent, 54 de mii de corturi, 102 mii de paturi şi alte bunuri de primă necesitate au fost trimise în regiune. Statul nostru a început să lucreze în zonele calamitate cu toate instituţiile, personalul, vehiculele şi spiritul de mobilizare. În prima etapă, am alocat resurse de 100 de miliarde de lire, puse la dispoziţia instituţiilor noastre. Pe lângă miile de oameni, forţele noastre armate turceşti sunt implicate în operaţiuni cu toate facilităţile pe care le au la dispoziţie, inclusiv 10 nave şi 54 de avioane cargo", a anunţat preşedintele turc. 

Învăţământul a fost suspendat până la 13 februarie în şcolile din întreaga ţară şi până la 20 februarie în şcolile din zona calamitată.

Getty Images

OMS: 23 de milioane de persoane vor fi probabil afectate de cutremur

UPDATE: Aproximativ 23 de milioane de persoane, inclusiv 1,4 milioane de copii, vor avea probabil de suferit în Turcia şi Siria în urma cutremurului şi a replicilor sale care au transformat în ruine mii de clădiri, a declarat marţi Adelheid Marschang, ofiţerul superior pentru situaţii de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează The Guardian.

Marschang a declarat că Turcia are o capacitate puternică de a răspunde la criză, dar principalele nevoi care vor rămâne nesatisfăcute pe termen imediat şi mediu vor fi peste graniţă, în Siria, ţară care se confruntă deja cu o criză umanitară de ani de zile din cauza războiului civil şi a unei epidemii de holeră.

"Aceasta este o criză care se adaugă la multiple alte crize din regiunea afectată", a spus ea la reuniunea consiliului de administraţie al organizaţiei de la Geneva. "În toată Siria, nevoile sunt cele mai mari, după aproape 12 ani de criză prelungită şi complexă, în timp ce finanţarea umanitară continuă să scadă", a punctat oficialul OMS.

OMS a trimis provizii de urgenţă, inclusiv truse de traumatologie şi kituri chirurgicale de urgenţă, şi a activat o reţea de echipe medicale de urgenţă.

"Acum este o cursă contracronometru", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Cu fiecare minut, cu fiecare oră care trece, şansele de a găsi supravieţuitori în viaţă se diminuează", a avertizat el.

OMS este îngrijorată în special de zonele din Turcia şi Siria de unde nu au apărut informaţii după cutremurul de luni. "Cartografierea pagubelor este o modalitate de a înţelege unde trebuie să ne concentrăm atenţia", a spus dr. Tedros.

Pe de altă parte, fluxul de ajutoare critice ale Naţiunilor Unite din Turcia către nord-vestul Siriei a fost oprit temporar din cauza deteriorării drumurilor şi a altor probleme logistice legate de cutremurul care a lovit luni cele două ţări, a declarat un purtător de cuvânt al ONU. "Unele drumuri sunt avariate, unele sunt inaccesibile. Există probleme logistice care trebuie rezolvate", a declarat pentru Reuters Madevi Sun-Suona, purtătoare de cuvânt a Biroului Naţiunilor Unite pentru coordonarea asistenţei umanitare (OCHA).  "Nu avem o imagine clară a momentului în care se va relua", a spus ea.

UPDATE: Peste 13 milioane de persoane din Turcia au fost afectate de puternicele cutremurele care au lovit luni regiunea, potrivit estimărilor Guvernului de la Ankara. "Acest cutremur i-a afectat în mod direct pe 13,5 milioane dintre cetăţenii noştri", a declarat marţi ministrul turc pentru urbanism, Murat Kurum, potrivit Agerpres. Operaţiunile de salvare continuă, a mai spus oficialul turc. Unele drumuri sunt în continuare inaccesibile şi se lucrează în prezent pentru ca ele să devină din nou practicabile. În unele regiuni nu există apă curentă, însă se depun eforturi pentru a repara pagubele cât mai repede posibil şi pentru ca oamenilor să le fie furnizată apă potabilă, a detaliat ministrul turc.

UPDATE: Cel puțin 5.021 de decese au fost confirmate în Turcia și Siria, după cutremure. Numărul morților din Turcia a crescut la cel puțin 3.419, a declarat marți vicepreședintele Turciei Fuat Oktay într-un briefing televizat. Cel puțin 20.534 de persoane au fost raportate rănite, a spus Oktay. 

Până acum, 11.000 de clădiri au fost avariate în Turcia, a transmis Orhan Tatar, un oficial al agenției de gestionare a dezastrelor din țară. În Siria, numărul morților a crescut la 1.602 în zonele controlate de guvern și zonele controlate de opoziție, au spus oficialii.

UPDATE: Potrivit datelor furnizate de AFAD, organismul public de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Turcia, 243 de replici ale cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria au fost înregistrate în regiunea de frontieră turco-siriană, potrivit DPA. Rula Amin, purtător de cuvânt al UNHCR pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, a declarat că, din cauza numărul mare de replici, oamenilor le-a fost prea frică să rămână în casele lor, însă nu au avut unde să se ducă din cauza temperaturilor aflate la limita îngheţului, transmite Agerpres.

UPDATE: Cel puțin 4.890 de decese au fost confirmate în Turcia și Siria, după ce un cutremur puternic cu magnitudinea 7,8 a zguduit regiunea luni dimineața. 

Numărul morților  din Turcia a crescut la cel puțin 3.381, marți în jurul orei 9:45, ora locală, a declarat Orhan Tatar, un oficial al agenției de gestionare a dezastrelor din țară, potrivit CNN. De asemenea, au fost raportate cel puțin 20.426 de răniți, potrivit Tatar. 

Până acum, 11.000 de clădiri au fost raportate avariate în Turcia. 

În Siria, numărul morților a crescut la 1.509 în zonele controlate de guvern și de opoziție. Cel puțin 3.548 de persoane au fost, de asemenea, rănite în Siria, potrivit oficialilor.

UPDATE: Cel puțin 4.372 de persoane decedate au fost confirmate după ce două cutremure puternice cu magnitudinea 7,8 și 7,5 au zguduit Turcia și Siria luni. În Turcia, marți dimineață, bilanțul a crescut la 2.921 de morți și 15.834 de răniți, potrivit lui Yunus Sezer, șeful serviciilor de dezastre din Turcia, citat CNN. În Siria, oficialii au raportat 1.451 de morți și 3.531 de răniți.

Două cutremure în 10 ore

Primul seism, cu magnitudinea 7.8, a fost urmat după mai multe ore de o replică de magnitudine 7.5, fenomen care i-a uimit chiar şi pe specialişti. Preşedintele Erdogan a decretat şapte zile de doliu în Turcia, în timp ce echipe de salvare din toată lumea sosesc în regiunile sinistrate. România a fost una din primele ţări care au răspuns cererilor de ajutor

Milioane de oameni s-au trezit în toiul nopţii, într-un sunet înfiorător. Turcia a fost zguduită din temelii de cel mai puternic cutremur din ultimul secol: 7.8 pe Richter!  Un minut a durat totul. O veşnicie, spun oamenii care au trăit pe pielea lor dezastrul

Cutremurul cu epicentrul în sud-estul Turciei s-a simţit pe tot teritoriul Siriei, dar şi în Liban, Irak şi Cipru. Seismografele l-au detectat la distanţe şi mai mari, chiar şi în Groenlanda. Oraşe întregi au fost prefăcute în ruine în Turcia şi în Siria, ţara deja devastată de un deceniu de război civil. Atât în regiunile sub autoritatea guvernului sirian, cât şi în cele controlate de rebeli, zeci de mii de oameni au rămas pe străzi. Iar echipele de salvare cărora li s-au alăturat numeroşi voluntari au început să sape în ruine, în căutarea supravieţuitorilor. 

Imran Bahur, supraviețuitoare: Nepotul meu are 18 luni. Vă rog să-i ajutați, vă rog. Nu îi putem auzi, nu am primit nicio veste de la ei de dimineață.

Într-un oraş din nordul Siriei, un copil de 18 luni a fost scos în viaţă de sub dărâmături

Şcoli, spitale şi nenumărate blocuri de locuinţe se numără printre clădirile doborâte de cutremur. Într-un port din sudul Turciei a izbucnit un puternic incendiu, printre containerele doborâte ca nişte jucării. Au urmat zeci de replici, dintre care una de magnitudine apropiată cu a primului seism, care a culcat la pământ alte zeci de clădiri deja avariate.

Momentul a surprins o echipă de televiziune care transmitea în direct. 

Mă aflu pe străzile din Malatya şi toată lumea este îngrozită de ceea ce se întâmplă. Sirenele continuă să sune, continuă să anunţe cutremure. 

Salvatorii şi-au continuat activitatea sub privirile supravieţuitorilor disperaţi care îşi căutau rudele sau prietenii, dispăruţi în ruine. S-au produs şi adevărate miracole. Într-un oraş din nordul Siriei, un copil de 18 luni a fost scos în viaţă de sub dărâmături. Dar mama sa, însărcinată, şi doi fraţi de patru şi cinci ani nu au putut fi salvaţi, la fel ca mulţi alţi localnici. 

Mohmoud Betri, locuitor din Alep: O întreagă familie: vărul meu, soţia, fiica şi fiul său, au murit toți. 

La Gaziantep, în Turcia, o femeie îşi datorează salvarea unui câine de căutare care i-a detectat prezenţa în ruine. Iar într-un alt oraş din Turcia un supravieţuitor a fost extras, cu răbdare, dintre planşeele de beton. 

Hasan Birbalta, supravieţuitor Turcia: Cei doi nepoţi ai mei, nora, toţi sunt acolo, nu au putut ieşi. 

Numeroşi răniţi au fost transportaţi cu avionul sau chiar cu vaporul spre oraşe cruţate de seism iar de acolo la spitale din Istanbul şi Ankara. Numai în Turcia, zece mii de salvatori, pompieri, medici şi soldaţi se străduiesc să-i scoată la lumină pe supravieţuitori. Li se alătură, chiar în aceste ore, echipe trimise din toată lumea. Până acum, 65 de ţări şi-au oferit ajutorul. Tensiunile politice mai vechi sau mai noi sunt acum ignorate: Grecia va trimite ajutoare în Turcia, iar Israelul - în Siria. Chiar şi Ucraina aflată în război se alătură eforturilor internaţionale. 

În Turcia s-au prăbuşit peste 5.600 de clădiri

Cutremurul a fost cel mai puternic înregistrat în Turcia din 1999. Imagini ale aceloraşi locuri, realizate înainte şi după seism, dovedesc amploarea distrugerilor. A fost serios avariat şi unul din cele mai vechi castele din lume, ridicat încă de pe vremea Imperiului Roman. Numai în Turcia s-au prăbuşit peste 5.600 de clădiri, potrivit oficialităţilor din această ţară, la care se adaugă distrugerile extinse din Siria. Iar numărul victimelor creşte de la o oră la alta.

Estul Turciei se află la intersecţia dintre două plăci tectonice, iar cutremurele sunt destul de frecvente, dar intensitatea lor este în general mai redusă. Un seism de o asemenea magnitudine nu s-a mai produs, în regiune, din secolul al XII-lea, potrivit specialiştilor. Cutremurul din Turcia a fost atât de puternic, încât s-a simţit până în Groenlanda, au anunţat seismologii danezi. Specialiştii americani se concentrează, însă, pe numărul morţilor, care ar putea ajunge la 10 mii de victime. Dar, în timp ce occidentalii fac tot felul de calcule, turcii încearcă să salveze cât mai mulţi oameni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Cutremure în Turcia și Siria: Peste 7.200 de morți, cel puțin 35.000 răniți. Erdogan declară stare de urgenţă pentru trei luni