Drumul Ucrainei pentru aderarea la NATO este "ireversibil" anunţă alianţa în declaraţia finală a summitului din SUA
Război în Ucraina. Liderii celor 32 de ţări NATO, reuniţi la Washington, au numit în declaraţia finală a summitului drumul Ucrainei pentru aderarea la NATO drept "ireversibil".
De Redactia Observator la 11.07.2024, 11:49Declaraţia finală a summitului adoptată de liderii statelor aliate conform căreia drumul Ucrainei către NATO este "ireversibil" arată că Alianţa este dedicată aderării acestui stat, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, miercuri, la Washington.
"Este un mesaj puternic din partea aliaţilor NATO că vrem cu adevărat ca Ucraina să adere, că lucrăm cu Ucraina pentru a face acest lucru să se întâmple", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă de la summitul NATO.
"Susţinem pe deplin dreptul Ucrainei de a-şi alege propriile măsuri de securitate şi de a-şi decide propriul viitor, fără interferenţe externe. Viitorul Ucrainei este în NATO. Ucraina a devenit din ce în ce mai interoperabilă şi mai integrată politic cu Alianţa. Salutăm progresele concrete înregistrate de Ucraina de la summitul de la Vilnius în ceea ce priveşte reformele democratice, economice şi de securitate necesare. Pe măsură ce Ucraina continuă această activitate vitală, vom continua să o sprijinim pe calea sa ireversibilă către integrarea euroatlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO. Reafirmăm că vom fi în măsură să adresăm Ucrainei invitaţia de a adera la Alianţă atunci când aliaţii vor fi de acord şi condiţiile vor fi îndeplinite. Deciziile luate la nivel înalt de NATO şi de Consiliul NATO-Ucraina, combinate cu activitatea curentă a aliaţilor, constituie o punte către aderarea Ucrainei la NATO. Aliaţii vor continua să sprijine progresele Ucrainei în ceea ce priveşte interoperabilitatea, precum şi reformele democratice şi ale sectorului de securitate suplimentare, pe care miniştrii de externe ai NATO vor continua să le evalueze prin intermediul Programului naţional anual adaptat", se arată în textul declaraţiei summitului NATO de la Washington.
"NSATU nu va face, conform legii internaţionale, ca NATO să fie parte a conflictului"
- NATO atacă dur China, numită un "facilitator decisiv" al războiului din Ucraina. Reacţia Beijingului: Instigare...
- Baza NATO pentru detectarea şi interceptarea rachetelor balistice din Polonia, gata de misiune. Acelaşi scut Aegis...
- Aliaţii sprijină aderarea Ucrainei la NATO şi promit un ajutor de 40 de miliarde € în 2025. Textul integral al...
Declaraţia finală anunţă înfiinţarea Misiunii de asistenţă pentru securitate şi instruire pentru Ucraina (NSATU) care să coordoneze furnizarea de echipament militar şi instruire pentru Ucraina de către ţările aliate şi partenere.
"NSATU nu va face, conform legii internaţionale, ca NATO să fie parte a conflictului. Va susţine transformarea apărării Ucrainei şi a forţelor sale de securitate, permiţând continuarea integrării lor cu NATO", se mai menţionează în text.
De asemenea, mai menţionează declaraţia finală, "Aliaţii intenţionează să furnizeze o finanţare minimă de bază de 40 de miliarde de euro anul viitor şi să furnizeze niveluri sustenabile de asistenţă de securitate pentru ca Ucraina să învingă".
În acelaşi timp, declaraţia finală "salută decizia secretarului general de a numit un reprezentant senior al NATO în Ucraina".
"Viitorul Ucrainei este în NATO. Ucraina a devenit tot mai interoperabilă şi integrată politic cu Alianţa. Salutăm progresul concret pe care Ucraina l-a făcut de la summitul de la Vilnius asupra reformelor democratice, economice şi de securitate necesare. În timp ce Ucraina continuă această muncă vitală, vom continua să o sprijinim pe drumul său ireversibil către integrarea deplină euroatlantică, care include calitatea de membru NATO", se mai menţionează în declaraţia finală pe tema Ucrainei.
"Reafirmăm că vom fi în poziţia de a face o invitaţie Ucrainei să adere la Alianţă când aliaţii sunt de acord că toate condiţiile sunt îndeplinite. Deciziile summitului luate de NATO şi de Consiliul NATO-Ucraina, combinate cu activitatea în desfăşurare a aliaţilor, reprezintă o punte către aderarea Ucrainei la NATO", mai menţionează şefii de stat şi de guvern în declaraţia finală