Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Baza NATO pentru detectarea şi interceptarea rachetelor balistice din Polonia, gata de misiune. Acelaşi scut Aegis Ashore se află şi la Deveselu

O nouă bază americană pentru apărare aeriană din nordul Poloniei, menită să detecteze şi să intercepteze atacurile cu rachete balistice în cadrul unui scut mai amplu al NATO, este gata pentru operaţionalizare, a anunţat miercuri alianţa militară nord-atlantică, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 11.07.2024 , 10:44

Baza NATO pentru detectarea şi interceptarea rachetelor balistice din Polonia, gata de misiune. Acelaşi scut Aegis Ashore se află şi la Deveselu
Baza NATO pentru detectarea şi interceptarea rachetelor balistice din Polonia, gata de misiune. Acelaşi scut Aegis Ashore se află şi la Deveselu - NATO

Secretarul general al NATO a declarat pe marginea summitului de la Washington că operaţionalizarea bazei este un pas important pentru securitatea transatlantică în faţa ameninţării crescânde reprezentate de rachetele balistice.

"Ca Alianţă defensivă nu putem ignora această ameninţare. Apărarea antirachetă este un element esenţial pentru sarcina principală a NATO de apărare colectivă", a adăugat el, observând că rachetele balistice au fost utilizate pe larg în conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu.

Sistemul, intitulat Aegis Ashore, este localizat în oraşul polonez Redzikowo din nordul ţării şi este capabil să intercepteze rachete balistice cu rază scurtă şi intermediară de acţiune, potrivit NATO. Scutul de apărare antirachetă al NATO este menit să protejeze cetăţenii europeni, teritoriul aliat şi forţele statelor membre de atacuri cu rachete balistice.

Articolul continuă după reclamă

NATO: Sistemul Aegis Ashore, pur defensiv

Pe acelaşi subiect

Alte elemente cheie ale scutului includ un al doilea sit Aegis Ashore în România, distrugătoare ale marinei americane aflate în portul spaniol Rota şi un sistem radar de avertizare timpurie situat în oraşul turc Kurecik.

NATO susţine că sistemul Aegis Ashore este unul pur defensiv. Circa 200 de militari sunt staţionaţi la siturile de interceptoare din Polonia şi România, baza de la Deveselu din România fiind operaţională din 2016. "Suntem încântaţi să declarăm capabilitatea operaţională sporită a sistemului de apărare de rachete balistice al NATO. Finalizarea sitului Aegis Ashore de la Redzikowo, Polonia, completează bunurile existente în România, Spania şi Turcia", se menţionează în declaraţia finală de la summit.

În acelaşi timp, menţionează documentul, "apărarea împotriva rachetelor balistice poate completa rolul armelor nucleare în descurajare, nu le poate substitui".

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Baza NATO pentru detectarea şi interceptarea rachetelor balistice din Polonia, gata de misiune. Acelaşi scut Aegis Ashore se află şi la Deveselu