După şase luni de război, trupele Rusiei nu mai reuşesc să înainteze. Planul lui Putin: iarna şi preţul gazelor vor îngenunchea Occidentul, iar Ucraina va capitula
Aniversarea independenţei Ucrainei a fost îndoliată de noi atacuri ale armatei ruse, dintre care unul a dus la un adevărat masacru. 22 de oameni, între care un copil, au murit într-un bombardament asupra unei mici gări, la peste o sută de kilometri de linia frontului. După şase luni de război, trupele Rusiei nu mai reuşesc să înainteze, dar Moscova nu dă niciun semn că ar fi renunţat să îngenuncheze ţara vecină. La rândul său, conducerea ucraineană rămâne încrezătoare în victorie, iar aliaţii occidentali îşi reafirmă sprijinul.
De Redactia Observator la 25.08.2022, 08:26- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Valul de aer polar a adus prima avertizare de ninsoare şi viscol din acest sezon. Când se încălzeşte vremea
Patru rachete au lovit, în două valuri, orăşelul Ceaplîne din regiunea Dnepropetrovsk, în estul Ucrainei. Mai întâi au fost distruse câteva clădiri din apropierea gării. Un băiat de 11 ani şi-a pierdut viaţa când locuinţa familiei sale s-a prăbuşit. Mama sa şi un alt copil au fost salvaţi, de vecini, de sub dărâmături. A urmat un nou atac devastator: vagoanele unui tren de pasageri oprit în gară au fost incendiate, iar pasagerii au ars de vii. "Suntem hotărâţi să-i tragem la răspundere pe ocupanţi pentru toate faptele lor. Şi, cu siguranţă, îi vom alunga pe invadatori de pe pământul nostru", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.
Planul lui Putin de a îngenunchea Ucraina, potrivit Reuters
Atacuri au avut loc şi în alte regiuni ale Ucrainei, iar sirenele alarmei antiaeriene au sunat de mai multe ori chiar şi la Kiev. Totuşi, deşi festivităţile publice au fost anulate de teama bombardamentelor, oamenii au dorit să-şi sărbătorească independenţa, dar şi rezistenţa în faţa invaziei. Au ieşit pe bulevardul central al capitalei, unde erau expuse blindate şi piese de armament ale armatei ruse, distruse şi abandonate în retragere. Iar drapelul naţional a fost ridicat pe cer de una din dronele care joacă un rol esenţial în lupte.
Ziua Independenţei a fost marcată şi de vizita, neanunţată în prealabil, a lui Boris Johnson, premierul demisionar al Marii Britanii. Unul din cei mai puternici susţinători străini ai luptei ucrainenilor, Johnson a străbătut din nou centrul capitalei, alături de preşedintele Zelenski, la fel ca la prima sa vizită. El a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie a Ucrainei şi a dat asigurări că sprijinul Occidentului va continua, cu toate efectele economice dureroase pentru populaţie. "Noi, cei din Marea Britanie, nu vom ceda nici măcar o secundă în faţa şantajului economic al lui Putin", a declarat Boris Johnson.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 183 LIVE TEXT. 22 de morţi după ce Rusia a bombardat o gară din Ucraina. SUA trimit...
- Cum a fost comemorată Ziua Independenței Ucrainei, după jumătate de an de război. Zelenski: "Lumea întreagă a...
- Interviu exclusiv cu Mircea Geoană. Numărul 2 în NATO a făcut bilanțul primelor 6 luni de război: "Vom continua...
Potrivit unei analize a agenţiei Reuters, Vladimir Putin mizează pe faptul că, la iarnă, scumpirea energiei şi criza gazelor vor afecta solidaritatea Occidentului. Ucraina ar fi atunci obligată să se supună condiţiilor Rusiei. Sprijinul aliaţilor occidentali este, însă, mult mai solid decât ar dori Kremlinul, după cum a confirmat secretarul general adjunct al NATO într-un interviu exclusiv pentru Observator. "Lupta lor este şi lupta noastră şi este important ca Ucraina să-şi păstreze independenţa şi suveranitatea", a declarat Mircea Geoană.
Moscova nu poate ascunde faptul că trupele sale par să-şi fi epuizat forţa ofensivă şi nu mai fac decât progrese neînsemnate în Donbas. Ministrul rus al Apărării a oferit pentru aceasta o justificare absurdă. "Noi facem totul pentru a evita pierderile în rândul civililor. Fără îndoială, aceasta reduce ritmul ofensivei, dar noi o facem cu bună ştiinţă", a declarat Serghei Şoigu. În timp ce în Ucraina festivităţile Zilei Independenţei au fost modeste din cauza ameninţării bombardamentelor, sărbătoarea a fost celebrată amplu în numeroase ţări ale lumii. La Roma, Varşovia, Atena sau Tel Aviv au avut loc manifestaţii şi mitinguri impunătoare, iar la Paris, obeliscul din piaţa Concorde a fost luminat în culorile drapelului ucrainean.