Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 183 LIVE TEXT. Centrala Nucleară Zaporojie a fost conectată din nou la reţeaua electrică, anunță Kievul. SUA cer demilitarizarea zonei

Război Rusia - Ucraina, ziua 183. Trupele ruse au bombardat o gară din Ucraina cu doar câteva ore înainte ca Ziua Independenţei Ucrainei să se încheie. 25 de persoane au murit, printre care doi copil, iar alte câteva zeci sunt rănite, în atacul de la Ceaplîne. Preşedintele ucrainean a declarat că Ucraina va lupta pentru independenţa sa şi că bombele armatei ruse nu vor putea distruge libertatea poporului său. Departamentul Apărării din SUA anunţă că un nou ajutor militar Ucrainei, din pachet urmând a face parte şi sistemele Vampire. Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub controlul armatei ruse şi vizată de mai multe bombardamente, a fost "complet deconectată" de la reţea, iar apoi conectată iar, au anunțat ucrainenii, joi seara. Statele Unite cer demilitarizarea zonei.

de Redactia Observator

la 26.08.2022, 01:08

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 22:45. Casa Albă: Rusia ar trebui să accepte o zonă demilitarizată la Zaporojie

Rusia ar trebui să fie de acord cu crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, care se află în mâinile forţelor ruse începând din luna martie, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, potrivit Reuters.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de trei săptămâni de bombardamente asupra acestei centrale, ceea ce provoacă temeri faţă de un posibil nou Cernobîl. În prezent centrala Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse, dar este deservită de personal ucrainean.

Pe acelaşi subiect

Jean-Pierre a spus de asemenea că, într-o convorbire telefonică avută joi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, preşedintele Joe Biden a reiterat sprijinul SUA pentru Ucraina împotriva agresiunii ruse, transmite Agerpres.

UPDATE 20:50. Linia electrică a Centralei Nucleare de la Zaporojie a fost restabilită

Linia electrică de alimentare a Centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse, a fost restabilită după mai multe deconectări în cursul zilei, a anunţat joi seară Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de cotidianul Le Monde.

"Ucraina a informat AIEA că Centrala pierduse conectarea cu reţeaua electrică de cel puţin două ori în cursul zilei, dar că în momentul de faţă este din nou operaţională", a comunicat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, precizând că deocamdată nu dispune de informaţii privind cauzele întreruperilor semnalate.

Anterior, compania ucraineană Energoatom anunţase că cele două reactoare funcţionale ale Centralei Zaporojie au fost deconectate de la reţeaua de electricitate, din cauza unor incendii din apropiere care au afectat cablurile electrice.

Centrala este conectată şi la un sistem de rezervă, al unei uzine termoelectrice situate în apropiere, scrie Mediafax.

Rafael Grossi, directorul AIEA, a evidenţiat joi seară necesitatea unei misiuni urgente a experţilor internaţionali la Centrala nucleară Zaporojie.

UPDATE 19:40. Haga va cere o exceptare temporară de la sancțiunile UE împotriva Federației Ruse

Orașul Haga din Olanda a anunțat că va cere o derogare temporară de la sancțiunile UE împotriva Rusiei, în timp ce se străduiește să găsească un nou furnizor de gaze care să înlocuiască Gazprom.

Haga a declarat că a organizat o licitație la nivelul UE în lunile iunie și iulie, dar nu a reușit să atragă nicio ofertă din partea potențialilor furnizori, relatează Reuters.

Într-o scrisoare adresată consiliului municipal, consilierul Saskia Bruines a scris: „Vom solicita o derogare pentru acordul nostru actual până la 1 ianuarie 2023 pentru a garanta siguranța aprovizionării și pentru a facilita negocierile”.

Bruines s-a declarat încrezătoare că derogarea va fi acordată, deoarece Haga a îndeplinit condiția de a organiza o licitație în timp util, fără un rezultat pozitiv, transmite Mediafax.

Cu toate acestea, ea a adăugat că orice nou contract care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie ar fi semnificativ mai costisitor decât actualul acord al orașului cu Gazprom.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene nu a comentat imediat declarația.

Haga este una dintre numeroasele municipalități olandeze care au un contract de energie cu Gazprom, dar este prima care a indicat că va cere o derogare de la sancțiuni.

 

UPDATE 17:00 Vladimir Putin a mărit armata Rusiei din pix. Efectivul forţelor ruse va creşte cu 137.000 de soldaţi

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, joi, un decret de sporire a forţelor armate ale Rusiei de la 1,9 milioane la 2,04 milioane, în contextul în care războiul din Ucraina intră în a şaptea lună de desfăşurare, relatează Reuters. Moscova nu a mai dezvăluit informaţii cu privire la pierderile din Ucraina după primele săptămâni, dar oficialii occidentali şi guvernul de la Kiev spun că numărul victimelor se ridică la mii. Efectivul armatei ruse va creşte cu 137.000 de soldaţi. Decretul intră în vigoare la 1 ianuarie, conform decretului publicat pe portalul legislativ al guvernului.

UPDATE 16:45 Centrala nucleară Zaporojie a fost ''complet deconectată'' de la reţeaua electrică, anunţă operatorul ucrainean

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub controlul armatei ruse şi vizată de mai multe bombardamente, este "complet deconectată" de la reţea, după avarierea liniilor de comunicaţie, a anunţat joi operatorul ucrainean Energoatom, informează AFP şi Reuters, citat de Agerpres.

"Cele două reactoarele ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. În consecinţă, acţiunile agresorilor au provocat o deconectare totală a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria ei", a subliniat grupul de stat Energoatom pe Telegram. Detalii aici.

Ultimele două reactoare în funcţiune ale centralei Zaporojie au fost oprite după ce incendii din apropiere au avariat liniile electrice, precizează Energoatom. Incendiile au izbucnit în gropile de cenuşă ale unei termocentrale pe cărbune din apropierea centralei şi au afectat liniile electrice care conectează centrala de reţeaua electrică ucraineană. Aprovizionarea cu electricitate a centralei nucleare este asigurată de respectiva termocentrală.

"Cele două reactoare ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. În consecinţă, acţiunile agresorilor au provocat o deconectare totală a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria ei", a declarat grupul de stat Energoatom pe Telegram.

Sistemele de securitate ale centralei funcţionează normal şi în prezent se încearcă reconectarea unuia dintre reactoare la reţeaua electrică, mai afirmă compania ucraineană. Kievul şi Moscova se acuză reciproc de trei săptămâni de bombardamente asupra acestei centrale, stârnind temeri faţă de un posibil nou Cernobîl. Centrala Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse, dar este operată de personal ucrainean.

UPDATE 15:50 Acord de principiu între ruși și ucraineni pentru o inspecție la Centrala Nucleară din Zaporojie

Sistemele de siguranţă ale centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei au fost activate joi, după ce întreruperi ale furnizării electricităţii au fost semnalate pe zone întinse din teritoriul controlat de trupele ruse, relatează agenţia RIA, citată de Reuters, în timp ce Moscova a acuzat Kievul că a bombardat din nou centrala, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că există un acord de principiu cu Rusia şi Ucraina ce ar putea permite o inspecţie acolo în zilele următoare. Întreruperi de curent au survenit în zone din regiunile ucrainene Zaporojie şi Herson, ambele ocupate parţial de trupele ruse în urma invaziei începute în februarie, transmite Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a susţinut joi mai devreme că în ultima zi artileria ucraineană a lovit de ''şapte ori cu arme de mare calibru'' zona centralei nucleare. Potrivit oficialului rus, aceste bombardamente au fost lansate de pe poziţii ale trupelor ucrainene de pe malul drept al râului Nipru, din partea opusă centralei.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de trei săptămâni de atacuri asupra acestei centrale, stârnind temeri faţă de un posibil nou Cernobîl. Adresându-se joi Consiliului de Securitate al ONU, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că ''a adus lumea în pragul unei catastrofe radioactive'' după ce a transformat centrala Zaporojie ''într-o zonă de luptă''. Agenţia Internaţională pentru Agenţie Atomică (AIEA) şi Franţa negociază în acest timp cu Rusia o inspecţie a acestei agenţii a ONU la centrală. Ucraina cere Rusiei să-şi retragă trupele din zona centralei şi controlul acesteia să fie preluat de AIEA, cerere neacceptată de Moscova.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat joi că există un acord de principiu cu Ucraina şi Rusia pentru ca această agenţie să efectueze o inspecţie la centrala Zaporojie, iar aceasta ar putea avea loc ''în zilele următoare''. ''Există un acord de principiu şi acum lucrăm la detalii'', spus Rafael Grossi la postul France 24, citat de agenţia EFE. Au existat din partea ambelor părţi ''îndoieli şi obiecţii politice'', dar nu există niciun blocaj, a asigurat el. ''Cred că suntem foarte aproape ca ambele părţi să accepte vizita. Nu putem risca să avem, pe lângă drama războiului, şi un accident nuclear'', a subliniat directorul general al AIEA.

UPDATE 14:46 Ruşii susţin că ar fi ucis 200 de militari ucraineni

Potrivit CNN, forţele ruse susţin că au ucis 200 de militari în atacul din gara din Ceaplîne. Ruşii ar fi folosit o rachetă Iskander pentru a distruge trenul şi gara. De asemenea, ruşii susţin că au distrus şi 10 blindate ale ucrainenilor.

"În urma unui atac direct cu rachetă Iskander asupra unui eșalon militar la gara Ceaplîne din regiunea Dnepropetrovsk, 200 de soldaţi ai rezervei Forțelor Armate ale Ucrainei și 10 unități de echipament militar au fost distruse în drumul spre Donbas”, a declarat Ministerul Apărării al Rusiei într-un comunicat publicat joi.

UPDATE 14:40 Rusia a utilizat masiv armele cu dispersie în Ucraina

Rusia a utilizat pe scară largă armele cu dispersie în Ucraina, provocând sute de victime civile şi distrugând imobile de locuit, şcoli şi spitale, a declarat joi un organism internaţional de supraveghere, citat de France Presse, potrivit Agerpres. 'Sute de atacuri cu arme cu dispersie efectuate de forţele ruse au fost documentate, semnalate sau au avut loc în Ucraina în acest an', indică Observatorul pentru arme cu dispersie (Cluster Munition Coalition, CMC) în raportul său anual.

'Forţele ucrainene par să fi folosit de asemenea astfel de arme în mai multe rânduri în cadrul conflictului în curs' de desfăşurare, care a început la 24 februarie odată cu invazia rusă în Ucraina, conform acestuia. Nici Rusia şi nici Ucraina nu au aderat la convenţia care interzice utilizarea unor astfel de arme, cu 110 state-părţi şi 13 ţări semnatare. 'Utilizarea masivă de către Rusia în Ucraina a armelor cu dispersie, interzise la nivel internaţional, demonstrează o desconsiderare flagrantă a vieţii omeneşti, a principiilor umanitare şi normelor juridice', a declarat Mary Wareham, cea care a redactat capitolul asupra politicilor de interzicere în raportul respectiv.

UPDATE 14:37 Atac asupra unei gări din Ucraina: Moscova susţine că a ucis "militari"

Rusia a afirmat joi că a ucis cu o zi înainte "peste 200 de militari ucraineni" într-o lovitură asupra unei gări din centrul Ucrainei, Kievul informând la rândul său despre cel puţin 25 de persoane ucise, informează AFP şi Reuters, citat de Agerpres. O rachetă Iskander "a lovit direct un tren militar în gara Ceaplîne, în regiunea Dnepropetrovsk, eliminând peste 200 de militari din rezerva Forţelor Armate ucrainene", precum şi echipamente, a anunţat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Potrivit ministerului rus, acest tren "era în drum spre zonele de luptă" din estul Ucrainei, unde au loc confruntări între trupele Kievului şi cele ale Moscovei. Acest atac, care a fost puternic condamnat de mai multe state, a avut loc chiar de Ziua Naţională a Ucrainei, ce marca de asemenea şase luni de la declanşarea ofensivei ruse asupra acestei ţări. Autorităţile ucrainene au raportat că 25 de persoane, dintre care doi copii, au fost ucise miercuri în lovituri care au vizat gara şi locuitori din Ceaplîne, un sat cu aproape 3000 de locuitori.

UPDATE 13:48 Masacru de Ziua Ucrainei. Cel puțin 25 de morți în atacul cu rachete la Ceaplîne. Pasagerii unui tren au ars de vii

Deşi rușii nu au lansat atacuri masive asupra orașelor ucrainene de Ziua Independenței, aniversarea Ucrainei a fost totuşi îndoliată: un atac cu rachetă la Ceaplîne a dus la un adevărat masacru. 25 de oameni  au murit într-un bombardament asupra unei mici gări, la peste o sută de kilometri de linia frontului. De la mijlocul lunii martie, rușii au pierdut în Ucraina un teritoriu mai mare ca Danemarca, în schimb au reușit să ocupe în ultimele 39 de zile o zonă de mărimea Andorrei.

Patru rachete care au lovit ieri, în două valuri, localitatea Ceaplîne din regiunea Dnepropetrovsk, în estul Ucrainei. Mai întâi au fost distruse câteva clădiri din apropierea gării. Un băiat de 11 ani şi-a pierdut viaţa când locuinţa familiei sale s-a prăbuşit. Mama sa şi un alt copil au fost salvaţi, de vecini, de sub dărâmături. A urmat un nou atac devastator: vagoanele unui tren de pasageri oprit în gară au fost incendiate, iar pasagerii au ars de vii.

UPDATE 13:15 Ruşii au pierdut un teritoriu de dimensiunea Danemarcei în Ucraina şi au ocupat în 39 de zile o zonă de mărimea Andorrei

De la mijlocul lunii martie, rușii au pierdut controlul în Ucraina asupra unui teritoriu mai mare ca Danemarca, în schimb au reușit să ocupe în ultimele 39 de zile o zonă de dimensiunea Andorrei, susţin experţii americani de la think tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War), în evaluarea publicată joi. În plus, declaraţiile lansate miercuri de Serghei Şoigu pot fi interpretate ca o scuză pentru câştigurile mici reuşite de ruşi după pauza operaţională din iulie.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat pe 24 august că ruşii au încetinit ritmul general al operaţiunilor ofensive din Ucraina, dar că obiectivele Rusiei în război nu s-au schimbat. La o întâlnire cu miniștrii apărării din statele membre ale Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO), Şoigu a declarat că ruşii au încetinit ritmul operațiunilor ofensive în Ucraina în mod intenţionat pentru a reduce victimele civile. Șoigu a reiterat, de asemenea, că operațiunile din Ucraina decurg conform planului și că forțele ruse își vor îndeplini toate obiectivele, indicând practic că obiectivele majore ale războiului nu s-au schimbat pentru ruşi.

UPDATE 12:40 ISW: Moscova transferă ilegal copii ucraineni în Rusia pentru a-i da spre adopţie

Autorităţile ruse au transferat peste 1.000 de copii ucraineni în Rusia pentru a fi daţi spre adopţie unor familii de ruşi, potrivit unui raport al Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW), citat joi de EFE, potrivit Agerpres. Experţii ISW susţin că au avut acces la o postare a guvernului de la Moscova, care între timp a fost eliminată, în care era menţionat un program de adopţii pentru minorii ucraineni.

Mai exact, mesajul fusese postat, potrivit ISW, de serviciile pentru problemele minorilor din regiunea rusă Krasnodar, care comunicase despre un program în cadrul căruia autorităţile ruse au transferat peste 1.000 de copii din Mariupol (sud-estul Ucrainei) în diferite zone din Federaţia Rusă precum Tiumeni, Irkuţk, Kemer şi ţinutul Altai, unde au fost adoptaţi de familii de ruşi.

Mariupol este un oraş-port ucrainean la Marea Azov, care a căzut în mâinile forţelor ruse după trei luni de asediu, fiind aproape în întregime distrus de bombardamente, ceea ce a provocat o gravă criză umanitară. Potrivit administraţiei din Krasnodar, peste 300 de copii aşteaptă 'să-şi cunoască noile familii' în Rusia, conform grupul de experţi americani, care afirmă că cetăţenii ruşi care decid să adopte copii ucraineni primesc o recompensă financiară unică de la stat. Pe de altă parte, conform ISW, Direcţia principală de informaţii (GUR) a Ministerului Apărării ucrainean a transmis că autorităţile ruse au transferat 30 de copii din oraşele Harţîzsk, Ilovaisk şi Zugres, din regiunea Doneţk, în oraşul rus Nijni Novgorod, sub pretextul că aceştia participă la programe de formare educaţională pentru tineri. Transferul cu forţa al copiilor dintr-un grup în altul 'cu intenţia de a distruge, în totalitate sau parţial, un grup naţional etnic, rasial sau religios' reprezintă o încălcare a Convenţiei pentru prevenirea crimelor de genocid, notează ISW.

UPDATE 10:27 Ruşii au ascuns blindate lângă reactorul 5 de la Centrala Nucleară de la Zaporojie. Imaginile din satelit publicate de britanici

Ministerul Britanic al Apărării a publicat joi dimineaţă imagini care ar arăta blindatele ruseşti parcate la 60 de metri de reactorul numărul 5 de la Centrala Nucleară de la Zaporojie. Centrala Nucleară de la Zaporojie este ocupată de forţele armate ruse din luna martie şi a fost de mai multe ori ţinta unor bombardamente. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de atacuri.

"La începutul lunii martie, forțele terestre ruse au atacat și au capturat centrala nucleară Zaporojie. Pe 21 august 2022, imaginile au arătat că Rusia a menținut o prezență militară sporită la fața locului, cu transportoare blindate amplasate la 60 de metri de reactorul numărul cinci. Trupele ruse au încercat cel mai probabil să ascundă vehiculele parcându-le sub țevi și pasarele. Rusia este cel mai probabil pregătită să exploateze orice activitate militară ucraineană în apropierea centralei de la Zaporojie în scopuri propagandistice. În timp ce Rusia menține ocupația militară asupra centralei de la Zaporojie, riscurile principale sunt cel mai probabil întreruperile sistemelor de răcire ale reactoarelor, deteriorarea sursei de alimentare de rezervă sau erori ale angajaţilor care operează sub presiune", este analiza publicată  joi pe Twitter de Ministerul Britanic al Apărării.

UPDATE 10:20 Ucraina vrea crearea de anul viitor a unui tribunal internaţional pentru a judeca agresiunea Rusiei

În a şaptea lună de război, Kievul vrea crearea de anul viitor a unui tribunal internaţional pentru a-i judeca pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe responsabilii de invazia din Ucraina, a declarat pentru AFP şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Smirnov, potrivit Agerpres. El este cel care se va ocupa de planul pentru crearea acestui tribunal, care ar urma să se pronunţe asupra "crimei de agresiune" a Rusiei.

"Este singura opţiune pentru a fi traşi rapid la răspundere criminalii care au demarat războiul împotriva Ucrainei. Cea mai bună, cea mai rapidă şi cea mai eficientă", a insistat oficialul ucrainean. "Crima de agresiune" este similară cu noţiunea de "crimă contra păcii" folosită în procesele de la Nuremberg şi Tokyo după Al Doilea Război Mondial.

Curtea Penală Internaţională (CPI) a început deja să ancheteze crimele pentru care are competenţă - genocid, crimă împotriva umanităţii şi crimă de război -, dar nu se poate sesiza în cazul unor acuzaţii precum "crimă de agresiune" deoarece nici Moscova, nici Kievul nu au ratificat Statutul de la Roma din 2010, care stabileşte această faptă. "Lumea are memoria scurtă. Din acest motiv, mi-ar plăcea ca tribunalul să îşi înceapă activitatea de anul viitor", a adăugat Smirnov, care s-a declarat "prudent optimist".

UPDATE 08:30 SUA condamnă planul Rusiei de a organiza procese la Mariupol pentru a-i judeca pe prizonierii de război ucraineni

SUA au condamnat miercuri planul Rusiei de a organiza procese la Mariupol, oraş capturat în luna mai, pentru a-i judeca pe prizonierii de război ucraineni, subliniind caracterul lor "nelegitim", relatează AFP, citat de Agerpres. "Aceste procese-spectacol sunt nelegitime şi o parodie a justiţiei şi le condamnăm ferm", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, într-un comunicat. Potrivit Washingtonului, Moscova vizează să "deturneze" atenţia comunităţii internaţionale de la "atrocităţile comise de forţele ruse în Ucraina" de la invazia rusă a acestei ţări, la 24 februarie.

"Toţi membrii forţelor armate ucrainene, inclusiv voluntarii ucraineni şi străini, au dreptul la statutul de prizonier de război dacă sunt capturaţi şi trebuie să fie trataţi şi protejaţi de acest statut, în conformitate cu Convenţiile de la Geneva", se arată în comunicatul care cere Moscovei "să respecte obligaţiile care îi revin în temeiul dreptului internaţional". ONU şi-a exprimat marţi o îngrijorare similară, subliniind că este interzisă înfiinţarea de tribunale doar pentru a judeca astfel de cazuri.

Cum se obişnuieşte după atacuri armate în şcoli din Statele Unite, oficialii au început să întărească clădirile şcolilor împotriva unui atac, în loc să dea legi privind controlul armelor.

Noile măsuri pentru a îmbunătăţi siguranţa şcolară în Uvalde includ "garduri de perimetru de 2,4 metri înălţime, care nu pot fi escaladate" la campusurile şcolilor elementare, gimnaziale şi licee, potrivit districtului şcolar. Oficialii spun că au instalat camere de supraveghere suplimentare, că au modernizat încuietorile şi au întărit antrenamentele pentru personal şi îmbunătăţesc comunicarea. Totuşi, potrivit rapoartelor de progres ale districtului, marţi nu era ridicat niciun gard la şase din ele opt campusuri unde era stabilit şi camerele au fost instalate doar la liceu. Unele progrese privind încuietorile au fost făcute la trei din opt campusuri, iar îmbunătăţirea comunicării a fost marcată ca pe jumătate realizată la fiecare campus.

Oficialii şcolii au spus că acel campus al şcolii elementare Robb de pe strada Old Carrizo nu va mai fi folosit. În schimb, celelalte campusuri din Uvalde vor fi clase temporare pentru elevii şcolii elementare, dintre care nu toţi sunt dornicisă revină fizic la şcoală, după atac. Oficialii şcolii au anunţat că vor fi organizate cursuri online, dar districtul nu a precizat câţi elevi vor participa virtual.

UPDATE 08:08 Explozii au fost auzite în regiunea Kiev

Oficiali ucraineni au raportat explozii în apropiere de Kiev, joi dimineaţă, relatează The Guardian, citat de news.ro. Forţele armate ucrainene au spus, într-o alertă emisă prin contul oficial de Telegram, că "mai multe" explozii au fost auzite joi, în jurul orei 3.00, în districtul Vîşhorod, aflat la nord de centrul oraşului.

Şeful administraţiei militare regionale Kiev, Oleksei Kuleba, a arătat, tot pe Telegram: "Avem informaţii despre mai multe sunete de explozii într-o comunitate din districtul Vîşhorod. Clarificăm aceste informaţii. Servicii de urgenţă deja lucrează". Kuleba a făcut apel la locuitori să caute adăpost imediat. Potrivit serviciilor de urgenţă ucrainene, o alertă de raid aerian a fost emisă în regiune la ora 03:21.

Zelenski: Cel puţin 22 de persoane ucise şi alte zeci rănite în urma unui atac rusesc asupra unei gări din estul Ucrainei

Cel puţin 22 de oameni au fost ucişi şi alte zeci răniţi miercuri, într-un atac cu rachete ruseşti asupra unei gări ucrainene, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, în aceeaşi zi în care Ucraina a marcat aniversarea independenţei faţă de dominaţia sovietică, notează Reuters. Printre cei ucişi se află şi un copil de 11 ani, conform unei postări pe Twitter a preşedintelui Parlamentului de a Kiev, Ruslan Stefanciuk, citat de CNN.

Zelenski: Ziua Independenţei Ucrainei se apropie de sfârşit. Dar independenţa noastră nu se va sfârşi niciodată

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că independenţa ţării sale nu se va sfârşi niciodată, dând asigurări că vor mai exista Zile ale Independenţei în anii următori. "Nu există bombe care să poată şterge libertatea şi nu vor fi niciodată proiectile care să înfrângă voinţa poporului care crede în el însuşi", a subliniat Zelenski. "E aproape noapte, ziua noastră principală, Ziua Independenţei Ucrainei, se apropie de sfârşit. Dar independenţa noastră nu se sfârşeşte şi nu se va sfârşi niciodată. Şi va exista a 32-a Zi a Independenţei, şi a 33-a, şi cele care urmează, cât timp va mai fi pe pământ. Ucraina va trăi veşnic. Şi va deveni mai puternică în fiecare zi. Şi absolut toată lumea înţelege asta - de la Consiliul de Securitate al ONU la toate capitalele, fără excepţie. Deci să nu ne retragem de pe drumul nostru, să luptăm, să exprimăm recunoştinţa faţă de fiecare care ne sprijină, să avem grijă de statul nostru, să ne păstrăm unitatea - aceeaşi unitate ca azi, ca în fiecare zi din aceste şase luni. Şi niciun duşman nu va putea să ne învingă. Nu există bombe care să poată şterge libertatea şi nu vor fi niciodată proiectile care să înfrângă voinţa poporului care crede în el însuşi", a afirmat Zelenski, în mesajul transmis miercuri noapte.

El a adăugat că în această zi "durerea" este Chaplyne, unde până la acel moment sunt 22 de morţi, dintre care cinci au ars, iar un adolescent de 11 ani a murit după ce o rachetă rusească i-a distrus casa. "Operaţiunile de căutare şi salvare la gară vor continua. Cu siguranţă îi vom face pe ocupanţi să răspundă pentru tot ce au făcut. Şi cu siguranţă îi vom goni pe invadatori de pe pământul nostru. Nicio pată din acest rău nu va mai rămâne în Ucraina noastră liberă. Ne vom croi drumul spre victorie! Se va întâmpla! Memorie eternă celor ale căror vieţi au fost luate de aceşti invadatori, de aceşti duşmani", a conchis Zelenski.

Departamentul Apărării: SUA va asigura Ucrainei sisteme împotriva aeronavelor fără echipaj pentru a "lovi proiectilele de pe cer"

SUA va oferi Ucrainei sisteme Vampire împotriva aeronavelor fără echipaj, sau sisteme contra dronelor, care folosesc "mici proiectile pentru a lovi proiectilele de pe cer", a declarat, miercuri, jurnaliştilor, subsecretarul pentru politici de la Departamentul Apărării Dr. Colin Kahl, citat de CNN, potrivit news.ro. Sistemele Vampire contra aeronavelor fără echipaj sunt incluse în cel mai recent pachet de asistenţă de securitate pentru Ucraina, în valoare de 3 miliarde de dolari, anunţat miercuri.

SUA continuă să "antreneze forţele ucrainene pe toate sistemele" pe care Statele Unite şi aliaţii din NATO le asigură, a spus Kahl. Aceste antrenamente au loc "prin rotaţie", a adăugat el. Pentru antrenamente pe sistemele incluse în cel mai recent pachet de asistenţă de securitate, SUA crede că "e timpul să îi antreneze pe ucraineni pe toate sistemele cu care nu sunt familiarizaţi", a mai spus Kahl. Întrucât cea mai recentă asistenţă de securitate va fi finanţată din Iniţiativa pentru Asistenţă de Securitate a Ucrainei - adică va fi produsă de partenerii din industrie şi nu va veni direct din stocurile de arme ale Departamentului Apărării - ar putea dura "luni să fie contractată şi unul, doi, trei ani, în unele cazuri, pentru a ajunge în Ucraina", a afirmat Kahl.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 183 LIVE TEXT. Centrala Nucleară Zaporojie a fost conectată din nou la reţeaua electrică, anunță Kievul. SUA cer demilitarizarea zonei