Eliberarea ostaticilor luaţi de Hamas, la un pas distanţă. Familiile sunt devastate de durere: "Este un joc al minţii, suntem într-o tortură psihologică"
Război Israel - Hamas. Negocierile pentru eliberarea ostaticilor israelieni răpiţi de Hamas sunt în etapa finală. Ar fi vorba de zeci de femei si copii. Anunţul vine din Qatar, ţară care a jucat rolul de mediator între Tel Aviv şi gruparea teroristă. Asta după ce guvernul Netanyahu a şocat rudele prizonierilor cărora le-a transmis că eliberarea celor 240 de oameni nu are prioritate.
De Redactia Observator la 21.11.2023, 20:37Acordul între Israel şi Hamas prevede eliberarea a aproximativ 50 de ostatici. Ar fi vorba de toţi cei 40 de copii răpiţi şi aproximativ 13 femei. În schimbul lor, bombardamentele vor înceta cinci zile, iar Israelul urmează să pună în libertate femeile şi copiii palestinieni reţinuţi în ultimele şase săptămâni. "Am avut mari speranţe acum o săptămână, dar nu s-a întâmplat. Este un joc al minţii, de 45 de zile suntem într-o tortură psihologică", a declarat Noam Sagi, fiul unei ostatice.
În Gaza, trupele israeliene continuă ofensiva militară
Aseară, familiile ostaticilor au mers la o discuţie cu membrii guvernului. Au aflat şocaţi că eforturile de eliberare a celor iubiţi au aceeaşi importanţă ca distrugerea Hamas. "Este o dezamăgire imensă. Eradicarea Hamas va dura luni sau ani de zile, asta ne-o spun ei. Celălalt obiectiv este contratimp. Oamenii mor, ştim asta cu siguranţă!", a declarat Udi Goren, ruda unui ostatic. Până acum orice încercare de a ajunge la un acord a fost sorită eşecului, în special din cauza pretenţiilor Hamas. Israelul se teme că orice armistiţiu va permite militanţilor să se regrupeze. Cu toate acestea, oficialii din Qatar, unul dintre statele care mediază discuţiile, sunt optimişti. La fel şi Casa Albă.
În Gaza, trupele israeliene continuă ofensiva militară. Au peste 10,000 de militari în enclavă, cei mai mulţi sunt mobilizaţi în oraşul Gaza, unde lupte intense se dau tot în jurul spitalelor. Tancurile israelienilor au înconjurat spitalul Indonezian. 12 oameni au murit în urma bombardamentelor din ultimele ore, acuză militanţii palestinieni. Forțele israeliene susținu însă că trupele au răspuns la focurile de armă trase din spital. La fel ca toate celelalte unități medicale din jumătatea de nord a Gazei, unitatea medicală și-a încetat activitatea, dar încă adăpostește pacienți, medici și refugiaţi.
"Capacitatea spitalului este de 140 de paturi, ieri erau aproape 600 de răniți în spital, zăceau pe podea", a declarat Moeen Al-Masri, purtător de cuvânt spital. Bilanţul victimelor celor 45 de zile de război este deja unul dramatic. Sunt peste 13,000 de morţi, dintre care 5.000 sunt copii anunţă UNICEF. "Asistăm la o ucidere a civililor care nu are egal şi nu are precedent în niciun conflict de când sunt secretar general", a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU. Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor anunţă la rândul lui că 49 de ziaristi au fost ucişi de pe 7 octombrie şi până acum.