Antena LIVE

Curs valutar

Elon Musk a refuzat să activeze Starlink în Crimeea, aşa cum i-au cerut ucrainenii pentru a ataca flota rusă. Medvedv: E singurul american cu c****

Război în Ucraina. Elon Musk a negat infomarmaţiile dezvăluite joi de CNN şi care au la bază o biografie a miliardarului american, ce va fi publicată peste câteva zile. Potrivit CNN acesta a restricționat accesul ucrainenilor la rețeaua Starlink, anul trecut, pentru a împiedica un atac devastator asupra Flotei ruse a Mării Negre din Crimeea. Musk s-a temut că Rusia va răspunde nuclear, susţine cartea. Musk spune că nu a oprit nimic, dar că a refuzat o solicitare a guvernului ucrainean de a extinde reţeaua până în Sevastopol, Crimeea. 

De la 17.10.2023, 16:44
WhatsApp
Elon Musk Getty Images

Elon Musk a negat pe platforma X, fosta Twitter, că în 2022 a oprit serviciul de comunicații prin satelit Starlink în largul coastei Crimeei El a explicat că autoritățile (nu este clar dacă cele americane sau sale ucrainene) i-au cerut să pornească sateliţii Starlink pentru a acoperi şi Sevastopol, astfel încât să poată scufunda flota rusă. Musk a refuzat pentru că se temea de o escaladare a războiului. Starlink ar fi fost "complice la un act major de război și la escaladarea conflictului" dacă ar fi fost de acord cu solicitarea de urgență din partea guvernului, a precizat acesta. 

"Starlink nu a fost activat deloc în regiunea în cauză. SpaceX nu a dezactivat nimic....A existat o solicitare urgentă din partea autorităților guvernamentale (n.r. americane sau ucrainene) de a activa Starlink până la Sevastopol. Intenția evidentă era aceea de a scufunda cea mai mare parte a flotei ruse din port. Dacă aș fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi în mod explicit complice la un act major de război și escaladarea conflictului... Ambele părți ar trebui să fie de acord cu un armistițiu. Cu fiecare zi care trece, tot mai mulți tineri ucraineni și ruși mor ca să câştige iar apoi să piardă mici bucăți de pământ, iar granițele abia se schimbă. Nu merită să-şi dai viaţa pentru asta", a comentat Elon Musk.

Medvedev: Elon Musk este singurul cu c**** din America

"Scriitorul și jurnalistul, Walter Isaacson, scrie în biografia lui Elon Musk, că anul trecut omul de afaceri a oprit Starlink pentru a preveni un atac al Ucrainei asupra flotei ruse staționate în Crimeea. Era îngrijorat de represalii cu un atac nuclear. Dacă ceea ce a scris Isaacson în cartea sa este adevărat, atunci se pare că Musk este ultima persoana cu mintea potrivită din America de Nord. Sau, cel puțin, într-o Americă neutră din punct de vedere al genului, el este singurul care are c****" a reacţionat fostul președinte rus Dmitri Medvedev. 

Pe acelaşi subiect

CNN susţine într-un articol publicat joi că a obținut cartea lui Walter Isaacson, intitulată "Elon", care va fi lansată pe 12 septembrie. Scriitorul Isaacson ar fi avut acces la conversațiile pe care miliardarul le-a purtat cu inginerii de la SpaceX, dar și la schimburi de mesaje între acesta şi oficiali ruși, ucraineni sau americani. 

Cartea dezvăluie că anul trecut Musk le-a ordonat în secret inginerilor săi să închidă rețeaua astfel încât ucrainenii să nu mai aibă comunicații în jurul Crimeei pentru a întrerupe în ultimul moment un atac cu drone navale asupra flotei ruse. "În momentul în care dronele ucrainene încărcate cu explozibili se apropiau de Crimeea, acestea și-au pierdut brusc conexiunea și au plutit inofensive până la țărm", a scris Isaacson, citat de CNN.

Musk s-a temut de un "mini-Pearl Harbor" în Crimeea. Atacul japonezilor la Pearl Harbor asupra bazei navele americane din Hawaii, pe 7 decembrie 1941, a dus la intrarea Statelor Unite ale Americii în al Doilea Război Mondial. Miliardarul s-a temut că Rusia va răspunde unui atac ucrainean major asupra Crimeei cu arme nucleare. CNN comentează că acest episod dezvăluie poziția în care a ajuns Elon Musk în timpul războiului din Ucraina. A devenit intenţionat sau nu un intermediar de putere pe care oficialii americani nu-l mai pot ignora, susţine CNN.

După ce Rusia a perturbat sistemele de comunicații ale Ucrainei chiar înainte de invazia din februraie 2022, Musk a fost de acord să ofere Ucrainei terminale de satelit Starlink, produse de SpaceX, care au devenit cruciale pentru operațiunile militare ale Ucrainei. Chiar dacă rețelele de telefonie mobilă și de internet au fost distruse de ruși, terminalele Starlink au permis Ucrainei să rămână conectată.

Dar după ce Ucraina a început să folosească terminalele Starlink pentru atacuri împotriva Rusiei, Musk a început să se îndoiască de această decizie. "Cum am ajuns eu în acest război?" l-a întreabat Musk pe Isaacson. "Starlink nu a fost menit să fie implicat în războaie. A fost creat astfel încât oamenii să poată viziona Netflix, să se relaxeze și să intre online pentru școală și să facă lucruri bune pașnice, nu atacuri cu drone."

Elon Musk: Ucraina merge prea departe și invită o înfrângere strategică

Musk a vorbit atunci la telefon cu consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, cu generalul american Mark Milley și ambasadorul Rusiei în SUA, pentru a discuta îngrijorările de la Washington şide  la Moscova, scrie Isaacson. Între timp, Mihailo Fedorov, viceprim-ministru al Ucrainei, i-a cerut lui Musk să restabilească conectivitatea pentru dronele navale, spunându-i miliardarului într-un mesaj despre capabilităţile armelor: "Vreau ca tu, omul care schimbă lumea prin tehnologie, să știi asta", i-a spus Fedorov lui Musk.

Musk a răspuns atunci că este impresionat de designul dronelor navale, dar că nu va reactiva acoperirea prin satelit pentru Crimeea, deoarece Ucraina "acum merge prea departe și invită o înfrângere strategică", potrivit lui Isaacson. 

Episodul a dus şi la o confruntare toamna trecută cu privire la cine va plăti pentru terminalele Starlink. SpaceX a cheltuit zeci de milioane de dolari din banii săi pentru a trimite echipamentele prin satelit în Ucraina, potrivit lui Musk. Compania a transmis atunci Pentagonului că nu va continua să plătească pentru echipamentul prin satelit. După ce CNN a relatat informaţia, Elon Musk a părut că s-a răzgândit şi a postat pe Twitter "La naiba cu asta... vom continua să finanțăm gratuit guvernul Ucrainei".

Gwynne Shotwell, președintele SpaceX, a fost furios pe decizia lui Musk de a plăti în continuare pentru terminalele Starlink din Ucraina, potrivit lui Isaacson. "Pentagonul avea efectiv pregătit un cec de 145 de milioane de dolari", a spus Isaacson, citândul-l pe Shotwell. "Elon a cedat în fața prostiei de pe Twitter și în fața celor de la Pentagon care îl urăsc şi care au scurs povestea în presă".  

Dar SpaceX a reușit în cele din urmă la începutul anului 2023 să încheie un acord cu guvernul americane și cele europene pentru alte 100.000 de antene de satelit noi pentru Ucraina, potrivit lui Isaacson. Importanța sateliţilor Starlink în război nu a scăzut. Săptămâna trecută, SUA și aliații săi au acuzat hackerii ruși că vizează comunicațiile comandanților ucraineni pe câmpul de luptă. Potrivit ucrainenilor, ruşii încearcă interceptarea datelor trimise către sateliții Starlink.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

elon musk razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024