Antena Meniu Search
x

"O, Doamne, asta nu e de bine!" Elon Musk i-a mărturisit unui fost șef de la Pentagon că a avut o "discuție grozavă" cu Putin

Elon Musk i-a spus unui oficial de topde la Pentagon că a vorbit personal cu președintele rus Vladimir Putin, transmite The New Yorker. Miliardarul a dezvăluit voluntar informațiile despre această discuție în timpul unei conversații din octombrie 2022 cu Colin Kahl, pe atunci cel mai înalt oficial civil de la Pentagonul. În acel moment, trupele Kievului pierdeau adesea legătura cu rețeaua de sateliți Starlink atunci când intrau pe teritoriile acaparate de ruși, iar oficialul a stabilit o discuție cu CEO-ul SpaceX pe această temă.

de Adrian Popovici

la 17.10.2023, 16:55

Elon Musk și Vladimir Putin
"O, Doamne, asta nu e de bine!" Elon Musk i-a mărturisit unui fost șef de la Pentagon că a avut o "discuție grozavă" cu Putin - Hepta/Profimedia

"Am ajuns la concluzia că era agitat deoarece implicarea Starlink a fost văzută din ce în ce mai mult în Rusia ca o facilitare a efortului de război al Ucrainei și căuta o modalitate de a gestiona eventualele proteste ale rușilor", le-a explicat oficialul jurnaliștilor.

Sursele citate de către The New Yorker susțin că Musk a avut discuții regulate cu oficialii de la Kremlin, deși după a negat orice convorbiri de acest gen. Oficialul american a explicat faptul că miliardarul i-a spus despre o "discuție grozavă" pe care a avut-o cu Vladimir Putin la doar câteva minute după ce i-a explicat că rețeaua Starlink îi arată în timp real cum evoluează războiul. Reprezentanții Pentagonului, susțin sursele citate, și-ar fi spus între ei în acel moment: "O, doamne, asta nu e de bine!"

Elon Musk și războiul din Ucraina

Musk s-a implicat în războiul din Ucraina la scurt timp după ce Rusia și-a început invazia, în februarie 2022. Alături de atacurile convenționale, Kremlinul a folosit și atacuri cibernetice împotriva infrastructurii digitale a Ucrainei. Oficialii ucraineni și o coaliție de expați, experți în sectorul tehnologiei au găsit o soluție: SpaceX, care produce o linie de terminale mobile de internet, Starlink. Aceste dispozitive au o serie de limitări, dar în situațiile de luptă au un avantaj: rețelel pe care le formau nu puteau fi distruse în întregime.

Pe acelaşi subiect

Elon Musk a refuzat să comenteze informațiile pe care jurnaliștii americani le-au primit. La rândul său, Colin Kahl a refuzat să facă alte declarații pe această temă.

"Așa cum am afirmat și noi, datorită naturii critice a acestor sisteme (n.r. rețeaua Starlink) – nu am oferit detalii suplimentare cu privire la capacități, contracte sau parteneri specifici - în acest moment", a transmis un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării din SUA

În octombrie, Musk, directorul executiv al SpaceX, a negat că a vorbit cu Putin. Într-o postare pe Twitter, platforma de socializare pe care a cumpărat-o anul trecut, miliardarul a susținut că a vorbit cu președintele rus o singură dată, cu aproximativ 18 luni înainte, conversația limitându-se doar la explorarea spațială. Totuși, de-a lungul timpului, unele dintre declarațiile miliardarului au fost tratate de public ca o apropiere de Kremlin, așa cum a fost planul de pace propus în octombrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » "O, Doamne, asta nu e de bine!" Elon Musk i-a mărturisit unui fost șef de la Pentagon că a avut o "discuție grozavă" cu Putin