Antena LIVE

Curs valutar

"Este ceva care ne ucide." Arma revoluţionară furată de ruşi de la americani pentru a avansa recent în Ucraina

Ucraina acuză că terminalele companiei americane Starlink, cumpărate ilegal de ruşi prin terţi, au ajutat armata lui Vladimir Putin să avanseze vara aceasta pe câmpul de luptă şi în special să ocupe oraşul Vuhledar din Doneţk.

De la 14.10.2024, 15:17
WhatsApp
Este ceva care ne ucide. Arma revoluţionară furată de ruşi de la americani pentru a avansa recent în Ucraina Profimedia

Război în Ucraina. Dacă în trecut principalul avantaj al armatei ucrainene în fața rușilor, mai mulţi şi mai bine înarmați, era accesul la internet prin terminalele Starlink, acum ele sunt folosite la scară largă şi de armata rusă, relatează The Washington Post

Forțele ruse au devenit mai letale și mai agile cu ajutorul terminalelor Starlink cumpărate ilegale. Cu ajutorul lor au acces la internet prin satelit prin care îşi îmbunătățesc coordonarea, atacurile cu drone sau precizia focului de artilerie. SUA au depus eforturi pentru ca ruşii să nu pună mâna pe această tehnologie. Cu toate acestea, există o piață neagră înfloritoare prin care ruşii fac rost de terminale iar înmulţirea lor a fost un factor important în victoriile recente ale Rusiei, susţin soldații ucraineni.

Șase soldați și ofițeri ucraineni din diferite unități din regiunea Donețk au declarat pentru The Washington Post că Rusia a redus decalajul tehnologic, iar forţele ruse au devenit mai bine coordonate şi mai precise. Ucrainenii sunt supăraţi pe Elon Musk, directorul executiv al SpaceX. Unii dintre soldați l-au criticat pe Musk, spunând că SpaceX nu a depus suficiente eforturi pentru a oprit cumpărarea lor ilegală şi chiar a pus la îndoială că miliardarul american vrea să rezolve cu adevărat problema. Ucrainenii l-au acuzat pe Elon Musk şi că ar avea păreri favorabile despre Rusia. 

SpaceX a oferit gratuit terminale Starlink după invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, dar apoi a amenințat că va întrerupe serviciul, invocând costurile ridicate. A cedat la presiunea publicului, dar a trimis factura la Pentagon, cea mai recentă însumând 14,1 milioane de dolari pentru șase luni de serviciu.

Pe acelaşi subiect

Musk a fost, de asemenea, criticat la scară largă în Ucraina, în urma unor dezvăluiri conform cărora a refuzat solicitarea Kievului de a folosi Starlink pentru atacuri cu drone navale asupra flotei ruse de la Marea Neagră în 2022. Miliardarul ar fi cerut atunci sfatul ambasadorului rus în Statele Unite, fiind îngrijorat că va juca personal un rol în escaladarea războiului.

Accesul la internet de mare viteză pe câmpul de luptă prin Starlink a transformat operațiunile ucrainene, discuţiile radio care durau minute bune au fost reduse la câteva secunde de atingeri și glisări pe tablete cu hărți detaliate și programe de chat. Conectivitatea le-a permis ofiţerilor ucraineni să ghideze atacuri cu drone, să facă mai precise focurile de artilerie și să evalueze unde este inamicul cel mai vulnerabili la atac.

Trupele ruse s-au bazat în mare parte pe radiouri pentru a comunica ce văd și fac în timpul bătăliilor, fiind mult mai rigizi în comparație cu ucrainenii. Numai că acum rușii au copiat Ucraina folosind Starlink în moduri similare, s-au plâns soldații ucraineni.

"Pur și simplu ne-au depășit", a spus un ofițer din Brigada 72 Mecanizată, care a apărat din 2022 linia de la Vuhledar, fiind nevoit recent să se retragă. El susţine că utilizarea Starlink de către Rusia este unul dintre factorii importanți care are au grăbit căderea oraşului Vuhledar, alături de deficitul de forță de luptă și de armament. 

Kievul și Washingtonul au dificultăţi în a opri Rusia să facă rost de terminale Starlink în special având în vedere succesul Moscovei în evitarea sancțiunilor și provocările tehnice, au spus analiștii. SpaceX nu poaze bloca accesul ruşilor la rețeaua Starlink, fără a afecta trupele ucrainene.

Guvernele celor două ţări lucrează cu SpaceX pentru a "preveni folosirea ilegală de către Rusia a terminalelor Starlink în zonele ocupate din Ucraina", a declarat Charlie Dietz, purtător de cuvânt al Departamentului Apărării. Este implicat inclusiv Departamentul  Trezoreriei care verifică "potențiale încălcări ale sancțiunilor". SpaceX a anunţat în februarie că dezactivează terminalele dacă sunt folosite "de o parte sancționată sau neautorizată". Pentagonul și SpaceX nu au oferit însă detalii despre câte terminale ilegale,  folosite de forțele ruse, au fost dezactivate. 

Cum ajung terminalele Starlink în Rusia

Înainte ca Starlink să revoluționeze piața, vechile terminale prin satelit aveau viteză scăzută şi preț ridicat. Acum utilizatori din peste 100 de țări și teritorii pot cumpăra terminale de ultimă generaţie pentru câteva sute de dolari și pot plăti taxe lunar, potrivit Starlink. Serviciul nu este valabil în Rusia. Utilizatorii îndreaptă terminalele către cer și se conectează la internet de mare viteză de la unul dintre cei peste 7.000 de sateliți plasaţi pe orbita joasă a Pământului.

Şi guvernul SUA se bazează din ce în ce mai mult pe acest serviciu pentru operațiunile sale militare. "A fost revoluționar pentru noi", a explicat Clare Hopper, șefa Biroului de comunicații prin satelit din cadrul Forțelor Spațiale Americane.

Ruşii au început să folosească terminale Starlink de aproape un an, dar în ultimele luni efectul s-a simțit cu adevărat, deoarece trupele ruse aflate în ofensivă folosesc serviciul pentru a coordona atacurile. Trupele ucrainene care operează drone de recunoaștere lângă Novohrodivka, la sud-est de orașul strategic Pokrovsk din Donețk, susţin că au văzut terminale Starlink în liniile rusești începând de luna trecută.

"Înainte, rușii nu puteau controla unele dintre deplasări, manevre, artilerie, infanterie", a spus un comandant de pluton din Brigada 93 Mecanizată. Interceptările conversaţiilor rusești prin radio au arătat că soldații transmiteau adesea comandanților informații incomplete sau greșite. Acest lucru s-a schimbat, susţin ucrainenii. "Acum vor deveni mai buni și, din păcate, asta se întâmplă la mai multe capitole", a spus el.

Companiile și persoanele fizice rusești nu sunt autorizate să vândă Starlink, dar a apărut o piață gri, alimentată de cererea mare din partea armatei și a cumpărătorilor privați. The Post a descoperit numeroase site-uri rusești care vând direct terminale pentru "operațiunea militară specială", cum denumeşte Kremlinul războiul din Ucraina. Majoritatea vând prin Telegram iar terminalele își încep călătoria în zona Moscovei ajungând apoi pe front. 

Un site oferă un terminal și taxe de conectare începând de la 1.000 de dolari. Serviciul pentru clienți este gratuit și fiecare client primește recomandări "pentru a reduce riscurile de blocare", notează pagina, care conţine recenzii video favorabile de la soldați.

"Folosim Starlink de aproximativ o lună. Nicio plângere, viteza este bună. Suportul tehnic funcționează excelent", arată o recenzie. "Internetul zboară, oamenii sunt fericiți", a spus un altul. "Domnilor, recomand!"

Pentru a activa un dispozitiv, utilizatorii au nevoie de un număr de telefon străin, de adresa de e-mail și de un cont bancar pentru a plăti taxa lunară de abonament. Pentru asta, furnizorii caută persoane dornice să-și împrumute identitatea. Utilizatorii din chat-urile de "asistență pentru clienți" de pe Telegram spun că este ușor să cumpărați și să înregistrați kituri Starlink în străinătate. Cele mai multe sunt obținute în Europa și transportate prin Emiratele Arabe Unite. O altă pagină avertizează să nu activați terminalul în Rusia. Un alt furnizor ilegal avertizează că dispozitivele cumpărate în Uniunea Europeană riscă să fie blocate la 90 de zile de utilizare, sugerând că o soluție este înregistrarea lor cu date ucrainene.

Terminalele Starlink folosite de ruşi sunt greu de blocat

Starlink poate dezactiva terminale individuale pe baza seriei de identificare sau bloca anumite zone să nu primească semnal, o practică numită "geofencing". Compania este capabilă din punct de vedere tehnic să identifice locația terminalelor active pe baza semnalului transmis către sateliți, dar nu poate să discearnă care sunt folosite de ruşi si care sunt folosite de ucraineni pe linia frontului.

Stacie Pettyjohn, analist de securitate, a declarat că SUA nu reuşeşte să oprească Rusia în a folosi terminalele Starlink, parțial din cauza liniilor de front aflate în continuă mişcare. "Forțele ucrainene sunt acum în Rusia (n.r. Kursk). Unde este mai exact linia frontului?" întreabă ea. "Dacă ar exista o linie trasată cu privire la locul în care trebuie să funcționeze și unde nu, practic stabileşti liniile frontului și îi împiedici pe ucraineni să treacă la ofensivă."

Ucrainenii, la rândul lor, sunt îngrijoraţi cu privire la interzicerea accesului pe regiuni geografice, deoarece asta le-ar putea închide terminalele lor. Soldaţii ucraineni care au invadat Rusia în august au aflat brusc că terminalele nu funcționează în Kursk din cauza restricțiilor geografice. Ulterior au găsit repede soluții pentru a repune terminalele Starlink online, folosind probabil aceleași metode ca rușii. Întreruperea procesului de actualizare a software-ului și modificarea setărilor GPS pot face ca terminalale Starlink să funcționeze în Rusia, a spus un pilot ucrainean de dronă

Există și alte metode de a controla terminale ilegale, a explicat Todd Harrison, analist de securitate şi apărare. O posibilitate ar fi ca Kievul și Washingtonul să colecteze ID-urile terminalelor și să le furnizeze SpaceX, pentru blocarea accesulului. Dar soldații ucraineni nu au încă dovezi că vreuna dintre aceste metode a dat roade. În orice caz, utilizarea Starlink de către ruşi pe front este în creștere, a spus Ihor Romanenko, general-locotenent ucrainean în retragere.

În ultimele săptămâni, au fost recuperate drone ruseşti mari cu terminale Starlink în interior. Asta le permite să țintească cu o precizie sporită sau să fie redirecționate către o țintă mai bună. "Din păcate, acest lucru se datorează parțial atitudinii favorabile a lui Elon Musk", a spus Romanenko.

La sfârșitul primăverii, când forțele ruse au înaintat la Avdiivka, soldații ucraineni au distrus antene deasupra unei uzine de cocs, a declarat Tymofii, pilot de dronă în cadrul Brigăzii 47 Mecanizate. El a observat că rușii aveau destule. "Au multe dintre ele... le folosesc în același mod ca noi", a spus el. Utilizarea terminalelor Starlink nu este singurul factor care a ajutat Moscova să înainteze spre Pokrovsk, dar a jucat un rol, a spus un comandant de batalion, criticând faptul că ruşii au fost lăsaţi să le folosească. "Este ceva care ne ucide", a spus el.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina starlink spacex elon musk
Întrebarea zilei
Luaţi vitamine doar după ce consultaţi un medic?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce se întâmplă, de fapt, cu trecerea la ora de iarnă în 2024? Parlamentul...
Fanatik.ro
Publicat 12.10.2024
Echipa de spărgători de elită plătiți pentru a pătrunde în obiectivele top...
spotmedia.ro
Publicat 13.10.2024
Vrei un paradis numai pentru tine? Amorgos, o insulă din Grecia, ideală pentru o...
spotmedia.ro
Publicat 12.10.2024
Cum arată casa în care locuiește Florin Dumitrescu de la Masterchef. Nici în...
Gandul
Publicat 13.10.2024
Misterul în jurul soartei comandantului Forţei Quds se adânceşte. Iranul ar...
Adevărul
Publicat 13.10.2024
Sfânta Parascheva 2024: tradiții și obiceiuri pe 14 octombrie. Ce să faci și...
A1
Publicat 13.10.2024
Horoscopul zilei de 14 octombrie 2024. Gemenii fac o investiție majoră. Află ce...
CaTine
Publicat 13.10.2024
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră...
spynews.ro
Publicat 13.10.2024
Mesajul lăsat în vestiar de delegația României după meciul din Cipru: „Vă...
GSP
Publicat 13.10.2024
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă...
Click.ro
Publicat 13.10.2024
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit...
Useit
Publicat 13.10.2024
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la...
Redacţia.ro
Publicat 11.10.2024
Ea a investigat sub acoperire mecanismul cu bani de la Moscova: „M-am infiltrat...
libertatea.ro
Publicat 13.10.2024
Jessie J a pierdut 20.000 de dolari după ce casa ei din Los Angeles a fost...
ZU
Publicat 13.10.2024
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Hello taste
Publicat 10.10.2024
Ce înseamnă uter retrovers. Cum influențează o sarcină
Deparinti
Publicat 13.10.2024
NATO „schimbă foaia” cu Rusia. Decizie crucială a miniștrilor...
ziare.com
Publicat 13.10.2024
Gözde Kansu din Golden Boy – Dragoste rebelă și cântăreața Sıla...
Happy
Publicat 11.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este candidoza vaginală. Care sunt simptomele și cum se tratează
Medicool
Publicat 13.10.2024
Comentatorul meciului Cipru - România, anunţ surprinzător după pauză! "Ne-a...
orangesport.ro
Publicat 12.10.2024