Estonia montează 40 de kilometri de sârmă ghimpată la graniţa cu Rusia
Estonia efectuează un exerciţiu militar în cadrul căruia sunt montaţi şi 40 de kilometri de sârmă ghimpată la graniţa cu Rusia.
De Redactia Observator la 18.11.2021, 12:31- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Guvernul estonian a mobilizat aproximativ 1.700 de soldaţi din rezervă, miercuri, pentru un exerciţiu neanunţat în cadrul căruia au fost montaţi 40 de kilometri de barieră din sârmă ghimpată, la graniţa cu Rusia, pe fondul prelungirii crize migranţilor din Belarus.
Uniunea Europeană a acuzat Belarus că a adus mii de migranţi din Orientul Mijlociu şi din Africa, pentru a-i trimite în ţări membre UE şi NATO precum Polonia, Lituania şi Letonia, ca răspuns la sancţiunile impuse Minskului. Belarus a negat până acum că a alimentat intenţionat această criză.
Vecinii Belarusului, ţară aliată a Rusiei, au avertizat că această criză ar putea duce la un conflict armat şi au declarat stări de urgenţă, trimiţând forţe militare la graniţele lor, informează The Independent.
Unde va fi amplasată sârma ghimpată, la graniţa cu Rusia
Estonia are o istorie geopolitică similară cu Lituania şi Letonia, deşi nu are o graniţă cu Belarus. Totuşi, a organizat un exerciţiu militar care va dura până pe 25 noiembrie, pentru a testa rapid răspunsul în situaţii de criză, susţine guvernul estonian.
Soldaţii în rezervă vor ajuta la instalarea a 40 de kilometri de barieră din sârmă ghimpată de-a lungul graniţei cu Rusia, unde riscul trecerilor ilegale este ridicat, spun poliţiştii de frontieră din Estonia.
Întreaga graniţă dintre cele două ţări are aproape 300 de kilometri.
"Ce se întâmplă în Polonia, Lituania şi Letonia cere ca şi noi să întărim infrastructura de la graniţă, în Estonia", a declarat Elmar Vaher, şeful Poliţiei de Frontieră.
Scene ca la război la graniţa dintre Polonia şi Belarus
Conflictul mocnit de la granița Uniunii Europene a degenerat în scene de violență extremă. Sute de migranţi au luat cu asalt azi punctul de trecere a frontierei dinspre Belarus, hotărâți să între pe teritoriul Uniunii Europene. În replică, forţele poloneze au pus tunurile cu apă pe refugiaţi. În urmă confruntărilor, cel puţin şapte poliţişti polonezi au fost grav răniţi.
Sunt scenele disperării. Sute de imigranţi pun la pământ gardurile din sârmă ghimpată ridicate de polonezi în faţa lor şi gonesc către punctul de trecere a frontierei. Vor să intre în Uniune Europeană. Spun că este singura lor şansă de a rămâne în viaţă şi sunt gata de orice.
Hotărâţi să îi ţină de partea bielorusă a graniţei, poliţiştii polonezi au apărat frontiera Uniunii cu tunuri cu apă, gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare. Chiar şi aşa, fac cu greu faţă asaltului. Toată ziua au fost sub asediu. Migranţii au aruncat în ei cu pietre, bare metalice, trunchuri de copac şi corturi.