Estonia: Partidul premierului Kaja Kallas a câștigat alegerile parlamentare
Partidul Reformei (centru-dreapta) al premierului Kaja Kallas a câştigat alegerile legislative desfăşurate duminică în Estonia cu 31,6% din voturi, înaintea partidului de extremă dreapta EKRE (16%), conform rezultatelor aproape definitive, scrie AFP. Pentru a guverna, Partidul Reformei va trebui să formeze, la fel ca în legislatura care se încheie, o coaliţie cu unul sau mai multe partide din parlamentul care are 101 locuri. Partidul de Centru (centru-stânga) a obţinut 14,7% din voturi, Estonia 200 (liberal) 13,5%, Partidul Social Democrat 9,4% şi Isamaa (conservator) 8,3%, potrivit Comisiei electorale, citate de Agerpres.
De Redactia Observator la 06.03.2023, 07:21Solicitată de presă să comenteze, Kaja Kallas s-a declarat mulţumită de rezultate, subliniind totodată că aşteaptă numărătoarea definitivă. "Este mult mai bine decât ne aşteptam", a declarat premierul în exerciţiu. "Am exclus coaliţia cu EKRE şi îmi menţin afirmaţiile aşa cum am făcut-o în 2019", a adăugat ea.
Dacă rezultatele ar urma să se confirme, Partidul Reformei şi-ar depăşi rezultatul de acum patru ani (28,9%) şi ar obţine 38 de mandate (+4). Popular printre oameni de afaceri şi tineri profesionişti, Partidul Reformei a promis să majoreze cheltuielile militare la cel puţin 3% din PIB şi să relaxeze fiscalitatea pentru întreprinderi. El susţine parteneriatele civile între persoanele de acelaşi sex.
Războiul din Ucraina, pe agenda alegerilor din Estonia
Membră a Uniunii Europene şi NATO, Estonia, o ţară cu 1,3 milioane de locuitori, a fost la originea apelurilor internaţionale lansate anul trecut în favoarea unui ajutor militar pentru Ucraina care luptă împotriva invaziei ruse.
Ajutorul militar estonian acordat Ucrainei reprezintă în prezent mai mult de 1% din Produsul Intern Brut (PIB), fiind cea mai mare contribuţie din toate ţările raportat la anvergura economiei lor.
"Cred că, având un mandat atât de puternic, asta nu se va schimba", a declarat Kaja Kallas duminică.
"Celelalte partide - cu excepţia EKRE şi, eventual, a celui de Centru - au ales aceeaşi linie. Deci cred că putem găsi un teren comun aici", a adăugat ea.
EKRE pledează împotriva livrărilor suplimentare de arme către Kiev, afirmând că Estonia nu ar trebui să-şi deterioreze relaţiile cu Moscova. De asemenea, partidul astăzi în opoziţie vrea ca Estonia să nu mai accepte refugiaţi ucraineni şi să reducă imigraţia pentru a-i proteja pe lucrătorii estonieni.
"Cu cât rezultatul este mai confuz şi mai fracturat, cu atât guvernul este mai confuz, cu atât coaliţia la putere va fi mai slabă", a scris pe Facebook Siim Kallas, fost prim-ministru estonian şi comisar european, membru al Partidului Reformei.