Antena LIVE

Curs valutar

Europa îl avertizează pe Trump: Avem un plan puternic de răzbunare. UE ar putea lovi companiile Big Tech și băncile americane

Europa are deja un „plan solid” pentru a răspunde Statelor Unite în cazul în care va fi necesar, ca reacție la majorările tarifare impuse de Donald Trump, a declarat marți şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu o zi înainte ca președintele american să anunțe noile tarife vamale, scrie CNN. 

De la 01.04.2025, 14:59
WhatsApp
Donald Trump la semnarea unui ordin executiv în Biroul Oval, 31 martie 2025 Profimedia Images

Într-un discurs în Parlamentul European, Von der Leyen a insistat că principalul obiectiv al Uniunii Europene este de a găsi "o soluţie negociată". În acelaşi timp, "nu Europa a început această confruntare. Nu vrem neapărat să ne răzbunăm, dar avem un plan solid pentru a face acest lucru dacă este necesar", a avertizat ea.

Donald Trump urmează să impună miercuri așa-numitele "tarife reciproce" tuturor partenerilor comerciali ai Americii. În ultimele săptămâni, Trump a promovat ziua de 2 aprilie drept "Ziua Eliberării" în America.

"Dacă este necesar, ne vom proteja interesele, oamenii, companiile. Vreau să fiu foarte clară cu obiectivul răspunsului nostru", a afirmat preşedinta executivului european, pentru care "confruntarea nu este în interesul nimănui".

Von der Leyen a subliniat că tarifele reciproce de 25% pe care preşedintele american Donald Trump vrea să le aplice "vor fi un coşmar pentru toţi importatorii americani" şi a adăugat că "astăzi nimeni nu are nevoie de asta: nici Statele Unite, nici Europa".

"Tarifele sunt taxe pe care oamenii le vor plăti. Tarifele sunt taxe pentru americani pe alimente şi medicamente. Tarifele nu vor face decât să stimuleze inflaţia. Exact opusul a ceea ce vrem să realizăm. Fabricile americane vor plăti mai mult pentru componentele produse în Europa. Acest lucru va costa locuri de muncă", a continuat preşedinta CE.

În acest context, Von der Leyen a asigurat că fluxul comercial dintre UE şi SUA "este practic echilibrat" şi şi-a arătat disponibilitatea de a lucra cu Washingtonul "la balanţa comercială, atât a bunurilor, cât şi a serviciilor". Dar, în acelaşi timp, a afirmat că "Europa are multe cărţi" cu care să răspundă, de la comerţ până la tehnologie, trecând prin dimensiunea pieţei unice şi diversificarea relaţiilor comerciale cu ţări terţe.

Von der Leyen nu a oferit detalii suplimentare despre modul în care UE ar putea riposta, dar luna trecută blocul comunitar a trecut deja la fapte: a răspuns tarifelor impuse de Trump asupra oțelului și aluminiului prin introducerea unor contramăsuri asupra exporturilor americane în valoare de până la 26 de miliarde de euro (28 de miliarde de dolari), inclusiv tarife pentru bărci, bourbon și motociclete, scrie CNN.

"Nu Europa a început această confruntare"

Preşedinta CE a insistat că Bruxellesul doreşte să finalizeze până la sfârşitul acestui an un acord comercial cu India - unde von der Leyen a călătorit în februarie -, precum şi să intensifice negocierile cu Indonezia şi Thailanda.

A amintit, de asemenea, că atât ea, cât şi preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, se vor deplasa la Samarkand la sfârşitul acestei săptămâni pentru a participa la primul summit UE - Asia Centrală. "Când încrederea în instituţiile multilaterale este sub presiune şi incertitudinea este norma, Uniunea Europeană este un partener fiabil şi de încredere", a spus Costa, în aceeaşi dezbatere din sesiunea plenară a Parlamentului European.

Costa a subliniat că "o lume multipolară nu implică neapărat o concurenţă de neoprit", deoarece "creează, de asemenea, noi oportunităţi strategice de colaborare pe care nu ne putem permite să le ratăm" şi, la fel ca Von der Leyen, a asigurat că "UE este bine pregătită să profite de ele". Von der Leyen a anunţat, de asemenea, că vicepreşedintele CE Stephane Sejourne va prezenta luna viitoare un plan pentru a stimula inovarea pe piaţa UE. 

Canada, China, Japonia și Coreea de Sud se pregătesc, de asemenea, să riposteze împotriva tarifelor iminente impuse de Trump. Cele trei țări asiatice plănuiesc să anunțe, de asemenea, tarife în mod coordonat, a declarat luni postul de televiziune de stat chinez CCTV. Liderii acestor state au purtat, duminică, discuții economice pentru prima dată în cinci ani, angajându-se să promoveze comerțul echitabil și să întărească legăturile economice dintre ele, cu doar câteva zile înainte ca SUA să anunțe tarife extinse asupra tuturor partenerilor comerciali, potrivit CNN.

UE pregătește un contraatac la adresa companiilor Big Tech și băncilor americane

Potrivit POLITICO, UE pregătește un contraatac la adresa companiilor Big Tech din Silicon Valley și a băncilor americane de pe Wall Street. Până acum, Bruxelles-ul a urmat regulile clasice ale războiului comercial, răspunzând cu măsuri simetrice la tarifele impuse de SUA, pentru a nu escalada conflictul.

Totuși, în fața noilor amenințări ale Washingtonului, Bruxelles-ul își pregătește un răspuns mai agresiv. Ar putea viza domenii sensibile pentru economia americană: bănci mari precum JP Morgan sau Bank of America, dar și giganți tehnologici precum rețeaua X a lui Elon Musk, Google sau Amazon, cel mai mare retailer online din lume. "Nu excludem un răspuns mai puternic, mai inteligent și mai creativ – fie prin sectorul serviciilor, fie prin proprietate intelectuală", a declarat un oficial UE.

Deși UE este un exportator net de automobile, produse farmaceutice și alimente către SUA, este importator net de servicii – un detaliu care îi oferă un avantaj strategic în eventuale represalii, explică POLITICO. În ansamblu, comerțul transatlantic este echilibrat, cu un excedent european de circa 50 de miliarde de dolari, reprezentând aproximativ 3% din totalul de  1,7 trilioane de dolari anual 

"Giganții tech americani, industria financiară și companiile farmaceutice sunt bine înrădăcinate în Europa. Dacă SUA exagerează, Bruxelles-ul are pârghii: impozite impuse companiilor tehnologice, presiune de reglementare pe Wall Street sau taxe pe exporturile de medicamente", a declarat Tobias Gehrke, analist la Consiliul European pentru Relații Externe. "America poate că are un băț mai mare, dar şi Europa are o grămadă de pietre ascuțite de aruncat", a mai spus Gehrke.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

tarife vamale ursula von der leyen donald trump ue
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025