Războiul tarifelor vamale: Donald Trump anunță tarife reciproce pentru toți partenerii comerciali ai SUA
Donald Trump intensifică războiul tarifelor. Preşedintele american a anunțat joi seară că va introduce "tarife reciproce" tuturor partenerilor comerciali ai SUA. Pentru asta va întocmi o listă pentru fiecare stat în parte, până la 1 aprilie. Bloomberg susține că anunțul pare a fi o ofertă de a deschide negocieri, urmând aceeași strategie pe care a folosit-o deja pentru a forța concesii de la Mexic, Canada și Columbia.
Donald Trump a ordonat administrației sale să analizeze impunerea unor tarife reciproce tuturor partenerilor comerciali ai SUA. Președintele a semnat joi o directivă prin care i-a însărcinat pe Reprezentantul SUA pentru Comerț și Secretarul pentru Comerț să propună noi tarife, de la țară la țară, în efortul de a reechilibra relațiile comerciale.
Trump vrea tarife reciproce cu restul lumii
Bloomberg explică că este un proces amplu care ar putea dura săptămâni sau chiar luni pentru a fi finalizat. Howard Lutnick, propusă pentru conducerea Departamentului de Comerț, a declarat că toate listele ar trebui să fie finalizate până la 1 aprilie și că Trump ar putea acționa imediat după aceea.
Noile tarife ar urma să difere de la țară la țară și să compenseze nu doar propriile taxe asupra mărfurilor americane, ci și restricțiile comerciale care nu implică taxe vamale, adică subvenții, reglementări, taxe pe valoarea adăugată și alte impozite indirecte, controlul schimburilor valutare, licențe de import, etc.
- Reacţia Ursulei von der Leyen după tarifele de 25% pentru oţel şi aluminiu impuse de Trump. "UE va acţiona...
- Taxele lui Trump lovesc și România: Tarife de 25% pe importurile de oțel și aluminiu. Care va fi impactul
- Profesor de economie mondială, despre războiul tarifelor: Trump aruncă în aer un sistem care ne-a adus prosperitate
- Răspunsul Chinei la tarifele lui Trump: Anunţă taxe la mai multe produse americane și deschide o investigație...
- Trump bate în retragere în războiul comercial cu Mexic şi Canada, UE se pregăteşte de "impact". Cum va fi...
- "Război" comercial SUA - UE. Cum ar putea fi afectată România de tarifele lui Donald Trump. "Am văzut deja astfel...
"Am decis, din motive de corectitudine, că vom percepe tarife reciproce... În aproape toate cazurile, ei ne taxează mult mai mult decât o facem noi, dar acele zile s-au terminat." "Dacă ne impun o taxă sau un tarif vamal, noi le impunem exact acelaşi nivel de taxă sau tarif vamal, este atât de simplu", a declarat Donald Trump, afirmând că este o chestiune de "echitate".
Taxe noi de import pentru mașini, semiconductori și farmaceutice
Trump le-a mai spus reporterilor că va impune ulterior taxe de import pentru mașini, semiconductori și produse farmaceutice pe lângă tarifele reciproce. El a admis că preţurile "ar putea creşte pe termen scurt" pentru gospodăriile americane, dar a estimat că acestea vor scădea în cele din urmă şi că întreaga ţară va beneficia de aceste bariere vamale menite să protejeze mai bine industria de concurenţă.
Aliaţii Statelor Unite "se comportă adesea mai puţin bine decât inamicii noştri" pe plan comercial, a afirmat preşedintele Trump din Biroul Oval. El a calificat ca fiind "extrem de dur" comportamentul Uniunii Europene în schimburile comerciale.
Trump a citat restricțiile din Uniunea Europeană, inclusiv TVA-ul, ca exemplu la ceea ce SUA încearcă să răspundă. Trump s-a referit și la Japonia, și Coreea de Sud pe care le-a numit națiuni care profită de SUA și, astfel, ar putea fi vizate.
Tarifele reciproce ar fi cea mai amplă acțiune a lui Trump de a aborda deficitele comerciale ale SUA și ceea ce el definește drept tratament inechitabil al exporturilor americane în întreaga lume. Trump a impus deja taxe vamale de 10% asupra mărfurilor chinezești și intenționează să impună taxe de 25% asupra tuturor importurilor americane de oțel și aluminiu de luna viitoare.
Totuși, decizia președintelui SUA de a nu implementa imediat tarifele reciproce a fost văzută mai degrabă ca o ofertă de a deschide negocieri, urmând aceeași strategie pe care a folosit-o deja pentru a forța concesii de la Mexic, Canada și Columbia.
Trump speră să aibă discuții cu mai multe națiuni despre modul în care politicile existente au creat un mediu comercial dezechilibrat, a spus un oficial de la Casa Albă, subliniind că este mai mult decât dispus să scadă tarifele dacă țările respective doresc să-și reducă taxele sau să elimine alte barie comerciale. "Este o stradă cu două sensuri", a spus Lutnick reporterilor joi, după ce Trump a semnat directiva.
Trump a spus că nu intenționează să emită scutiri sau derogări. Indiferent de ce urmează, măsurile lui Trump au injectat incertitudine în economia globală, iar companiile și consumatorii așteaptă să vadă cum va evolua această decizie, care ar putea perturba relațiile comerciale ale SUA cu restul lumii, a comentat Bloomberg.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰