Europenii dau năvală în farmacii şi cumpără Iod pentru a se apăra de un posibil atac nuclear. Într-o singură zi s-au făcut provizii cât pentru un an
Invazia Rusiei în Ucraina şi comentariile lui Vladimir Putin potrivit cărora forţele de descurajare nucleară ale Moscovei sunt în stare de alertă maximă au declanşat un val de anxietate în Europa Centrală, oamenii grăbindu-se să cumpere iod, despre care cred că îi poate proteja de radiaţii, scrie Mediafax.
De Redactia Observator la 03.03.2022, 22:46În goană după iod. Este haos în farmaciile din Europa Centrală după ce Putin a alertat forţele de descurajare nucleară „În ultimele şase zile, farmaciile bulgare au vândut atât de mult iod cât se vinde pe parcursul unui an", a declarat Nikolay Kostov, preşedintele Uniunii Farmaciilor. „Unele farmacii au rămas deja fără stoc. Am comandat noi cantităţi, dar mă tem că nu vor rezista prea mult timp”. „A fost un pic de nebunie", a declarat Miroslava Stenkova, reprezentant al farmaciilor Dr. Max din Republica Cehă, unde unele magazine au rămas fără iod după ce cererea a crescut vertiginos.
Iodul, administrat sub formă de pastile sau sirop, este considerat o modalitate de a proteja organismul împotriva unor afecţiuni precum cancerul tiroidian în cazul unei expuneri radioactive. În 2011, autorităţile japoneze au recomandat ca persoanele din jurul sitului centralei nucleare avariate de la Fukushima să ia iod, potrivit Reuters.
Panică în rândul europenilor
Oficialii din regiune au recunoscut cererea, dar au avertizat că iodul nu este necesar în situaţia actuală şi că nu ar fi de ajutor în caz de război nuclear. Dana Drabova, şefa biroului de stat ceh pentru securitate nucleară, a scris pe Twitter: „Întrebaţi foarte mult despre tabletele de iod... ca protecţie împotriva radiaţiilor atunci când (Doamne fereşte) sunt folosite arme nucleare, acestea sunt practic inutile”. Vestea de săptămâna trecută că forţele ruseşti au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl, unde un accident produs în 1986 a contaminat o mare parte din Ucraina şi a trimis un nor radioactiv în întreaga Europă, a neliniştit oamenii dintr-o regiune în care mulţi îşi amintesc că li s-a administrat iod în urma acelui dezastru.
Nivelul de radiaţii la Cernobîl a crescut, dar este încă suficient de scăzut pentru a nu reprezenta un pericol pentru populaţie, în pofida deplasării vehiculelor militare ruseşti în zonă, a declarat miercuri AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU.
În Polonia, numărul farmaciilor care vând iod a crescut de peste două ori, potrivit gdziepolek.pl, un site polonez care ajută pacienţii să găsească cea mai apropiată farmacie cu un medicament pe care îl caută. „Datele interne de pe site-ul nostru arată că interesul pentru iod a crescut de aproximativ 50 de ori de joia trecută", a declarat Bartlomiej Owczarek, cofondatorul site-ului.