Evgheni Prigojin, liber şi nevătămat în Sankt Petersburg. S-a pozat cu un invitat la summitul Rusia-Africa, prezidat de Putin
Dmitri Syty, şeful unui aşa-numit "centru cultural rus" din Republica Centrafricană (CAR) a publicat online o fotografie în care Evgheni Prigojin apare liber şi nevătămat în Sankt Petersburg cu un "oaspete" din Africa. În metropola rusă are loc summitul Rusia-Africa, care reuneşte aproximativ 50 de delegaţii africane.
De Redactia Observator la 01.08.2023, 13:42Deşi unele surse ruseşti au sugerat că Evgheni Prigojin este chiar la summitul prezidat de Vladimir Putin, fotografia cu liderul grupării paramilitare Wagner a fost făcută de fapt la hotelul Trezzini din Sankt Petersburg, care aparține familiei lui Evgheni Prigojin, potrivit siteului fontanka.ru.
Șeful "Casei Ruse" din CAR, Dmitri Syty, este cel care a publicat fotografia cu Evgheni Prigojin "la summitul Rusia-Africa", exprimându-și recunoștința față de "dl. ambasador".
Nu se ştie exact cine este "ambasadorul" din fotografie, cert este că nu este președintele sau prim-ministrul Republicii Centrafricane. Mai multe site-uri ruseşti care au făcut parte anterior din imperiul media al lui Prigojin au scris că acesta s-a întâlnit cu reprezentanți ai Republicii Centrafricane, Mali și Niger, aflaţi în Rusia în cadrul summitului.
În Niger a avut loc în ultimele ore o lovitură de stat. O grupare militară susține că a preluat puterea de la preşedintele ales democratic Mohamed Bazoum.
- Mărturie rară din interiorul Wagner. Rebeliunea mercenarilor, povestită chiar de unul dintre comandanţi: cum a...
- Evgheni Prigojin şi-a deschis o firmă în Belarus, fix în satul în care se află tabăra Wagner. Ce domeniu de...
- Igor Ghirkin, naţionalist pro-război, reţinut de FSB. E duşman de moarte al lui Prigojin şi a fost arestat la...
- Primele imagini cu luptătorii Wagner, la graniţa cu Polonia, la antrenamente cu soldaţii din Belarus. Alertă la...
- "Putin a încheiat un acord umilitor cu Prigojin pentru a-şi salva pielea". Şeful MI6 i-a chemat pe ruşi să...
Vladimir Putin a discutat timp de două zile cu Aleksandr Lukaşenkom, care a ajuns duminica trecută la Sankt Petersburg, despre grupul de mercenari Wagner. Lukaşenko a fost mediator în conflictul mercenarilor conduşi de Evgheni Prigojin cu conducerea militară a Rusiei. Lukaşenko şi-a dovedit utilitatea pentru Putin nu doar în februarie 2022, când a început invazia rusă în Ucraina, ci şi permiţând forţelor ruse să se instruiască în baze militare belaruse şi să amplaseze arme nucleare tactice în Belarus.
Kremlinul a recunoscut rolul lui Lukaşenko în încheierea revoltei mercenarilor Wagner, printr-un acord care i-a permis lui Prigojin să se refugieze în Belarus, unde ulterior au ajuns şi mii de luptători din gruparea acestuia. Prezenţa lor în Belarus a provocat însă tensiuni cu Polonia, care a reacţionat întărindu-şi forţele de la frontieră. Putin a avertizat că orice agresiune împotriva Belarusului va fi considerată un atac împotriva Rusiei.
Prigojin a înregistrat o societate în regiunea din Belarus unde mercenarii Wagner şi-au stabilit baza
Este neclar statul lui Evgheni Prigojin în Rusia, dar şi soarta Grupării Wagner. Prigojin a înregistrat o societate comercială în Belarus unde combatanţii s-au stabilit după rebeliunea armată eşuată din iunie. Prigojin a înregistrat o companie denumită "Concord Manegement and Consulting", al cărei obiect declarat de activitate este sectorul imobiliar, potrivit portalului Reform.by. Compania a fost înregistrată în regiunea Moghiliov, învecinată cu Rusia şi unde se află noua bază a efectivelor Wagner.
Grupul Concord al lui Prigojin, întreprinzător care a făcut o avere din serviciile de catering oferite Kremlinului şi Ministerului rus al Apărării, desfăşoară afaceri în diverse domenii.
În virtutea acordului mediat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko şi care a pus capăt revoltei armate din 23-24 iunie, Prigojin a acceptat să se stabilească în Belarus, în timp ce luptătorii Wagner au trebuit să aleagă între venirea împreună cu el în această ţară, intrarea în rândul trupelor regulate ale armatei ruse sau revenirea la casele lor. Deşi căzut în dizgraţie după marşul pornit asupra Moscovei, Prigojin a avut ulterior o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin la Kremlin.
După mai multe săptămâni de incertitudine, Ministerul belarus al Apărării a anunţat pe 14 iulie sosirea primelor coloane de combatanţi Wagner. Apoi, pe 19 iulie, Prigojin a publicat din Belarus o înregistrare video în care salută venirea luptătorilor săi, pe care i-a asigurat că se vor putea întoarce în Africa, unde gruparea Wagner are contracte, dar nu a exclus în viitor o revenire a lor pe frontul din Ucraina.
Combatanţii Wagner care vor rămâne în Belarus urmează să transforme armata acestei ţări în "a doua din lume", a susţinut Prigojin, asigurând că, dacă va fi nevoie, vor participa direct la apărarea acestei ţări.
În ziua următoare, armata belarusă a anunţat desfăşurarea unor exerciţii comune cu gruparea Wagner în apropierea graniţei cu Polonia, ţară care a reacţionat imediat prin trimiterea de unităţi militare în zonă.
În Belarus se află în prezent câteva mii de combatanţi Wagner, dar Prigojin afirmă că numărul acestora va ajunge în curând la 10.000. Potrivit liderului grupării, aceasta are în prezent circa 25.000 de mercenari "teferi şi sănătoşi", cărora li se adaugă cei răniţi pe frontul ucrainean şi care după recuperare vor fi din nou apţi de luptă.
Occidentalii sunt confuzi în legătură cu relaţia dintre Vladimir Putin şi Evgheni Prigojin
Preşedintele american, Joe Biden, l-a sfătuit pe Evgheni Prigojin să "fie atent" la ceea ce mănâncă, referindu-se la posibilitatea ca acesta să fie otrăvit. Şeful MI6, serviciul de spionaj extern al Marii Britanie, a declarat luna această într-un rar interviu că nici el nu poate să vadă ce este în capul lui Putin. Richard Moore a spus că Prigojin este în viaţă şi "circulă liber", iar Putin, care a fost forţat să încheie un acord umilitor cu el, este sub presiune în Rusia.
"Dacă te uiţi la comportamentul lui Putin din acea zi, Prigojin a început ca un trădător la micul dejun, a fost iertat la cină şi două zile mai târziu a fost invitat la ceai. Există unele lucruri pe care chiar şi şeful MI6 le găseşte puţin cam greu de pătruns şi interpretat", a mărturisit Moore. "Nu cred că veţi avea nevoie de toate resursele MI-6 pentru a ajunge la concluzia că există fracturi profunde în elita rusă din jurul lui Putin", a adăugat el.
"Nici măcar nu a luptat împotriva lui Prigojin, a încheiat un acord pentru a-şi salva pielea, folosindu-se de liderul din Belarus. Aşa că nici eu nu pot să văd ce-i în capul lui Putin", a spus Richard Moore.