Antena LIVE

Curs valutar

Update

Alegeri parlamentare în Austria. Rezultat istoric pentru extrema dreaptă. Restul partidelor se unesc împotriva liderului Partidului Libertății

Extrema dreaptă pare să se îndrepte spre un succes istoric în alegerile parlamentare de duminică din Austria, potrivit primelor estimări publicate de postul public de televiziune ORF după închiderea urnelor, relatează AFP şi Reuters. Partidele austriece se unesc împotriva liderului extremei dreapta după alegeri

De la 29.09.2024, 22:06
WhatsApp
Alegeri parlamentare în Austria. Rezultat istoric pentru extrema dreaptă. Restul partidelor se unesc împotriva liderului Partidului Libertății Profimedia

UPDATE: Liderii partidelor politice austriece s-au unit pentru a respinge ideea formării unei coaliţii cu liderul Partidului Libertăţii (FPO) de extremă-dreapta, Herbert Kickl, după ce FPO a ieşit pe primul loc la alegerile parlamentare de duminică, relatează Reuters.

Partidele austriece se unesc împotriva liderului extremei dreapta după alegeri

FPO ar trebui să formeze o coaliţie cu unul sau mai multe partide pentru a-şi asigura o majoritate parlamentară şi a construi un guvern stabil, dar atunci când liderii partidului au avut o discuţie la ORF duminică seara, niciun potenţial partener nu şi-a manifestat disponibilitatea, scrie News.ro

„Nu vă vreau în guvern şi îmi menţin poziţia”, a declarat liderul partidului liberal Neos, aflat pe locul patru, Beate Meinl-Reisinger, adresându-se direct lui Kickl. „Pur şi simplu cred că nu ar fi bine pentru ţara noastră”.

Pe acelaşi subiect

Dintre cele patru partide parlamentare, altele decât FPO, trei au exclus de mult timp o coaliţie cu acesta. Doar partidul de guvernământ OVP a lăsat uşa deschisă unei astfel de coaliţii, deşi liderul OVP, Karl Nehammer, a declarat că partidul său nu se va alătura unui guvern în care ar face parte Kickl, lucru pe care l-a repetat după publicarea rezultatelor.

Liderul social-democraţilor, Andreas Babler, a făcut, de asemenea, apel la o alianţă împotriva FPO. Kickl a spus că aceştia ar trebui să-şi pună la îndoială credibilitatea democratică.

„Cred că este ceva ce nu aţi înţeles, şi acest lucru este valabil atât pentru Karl Nehammer, cât şi pentru dumneavoastră”, i-a răspuns el lui Meinl-Reisinger de la Neos. „Puteţi să vă continuaţi atacurile în direcţia mea, dar uitaţi ceva. Mă aflu aici doar în calitate de ambasador şi de reprezentant al multor, multor alegători din această ţară."

UPDATE: 

"Alegătorii au pus piciorul în prag", spune liderul Partidului Libertăţii

"Astăzi alegătorii au pus piciorul în prag", a declarat Herbert Kickl, calificând victoria indicată de rezultatele preliminare drept "o afirmaţie clară că lucrurile nu mai pot merge aşa în această ţară".

"Întindem mâna în toate direcţiile", a adăugat Kickl, a cărui formaţiune, eurosceptică şi pro-rusă, urmăreşte construirea unei "fortăreţe austriece" a politicii anti-migraţie.

Totuşi, deocamdată niciun alt partid austriac nu este dispus să formeze un guvern cu FPOe, notează dpa. Kickl a mai spus că celelalte partide trebuie întrebate acum "ce părere au despre democraţie".

UPDATE: Cancelarul austriac Karl Nehammer a recunoscut că formaţiunea sa, Partidul Popular Austriac (OeVP) nu a reuşit să ajungă din urmă Partidul Libertăţii (FPOe), de extremă dreapta, în alegerile legislative de duminică, în urma estimărilor indicând victoria acestuia din urmă, relatează Reuters.

Liderul conservatorilor recunoaşte înfrângerea în faţa extremei drepte

Nehammer a declarat, adresându-se susţinătorilor săi, că OeVP trebuie să-şi respecte angajamentele preelectorale, fără a explica dacă se referă şi la frecventa sa afirmaţie că nu se va alătura unui guvern din care face parte şi liderul FPOe Herbert Kickl.

În ce-l priveşte, acesta din urmă a asigurat pe postul public de televiziune ORF că formaţiunea sa este "gata să conducă un guvern".

Comparativ, la scrutinul precedent, din 2019, FPOe a obţinut cu 13 puncte mai puţin. Social-democraţii, de centru stânga, ar avea conform aceloraşi proiecţii 20,4%. Şi o altă estimare realizată de institutul Arge Wahlen a pus FPOe pe primul loc, cu un avans de circa 4 puncte procentuale.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Partidul Libertății din Austria (FPO) a câștigat alegerile parlamentare de duminică, plasând gruparea de extremă dreapta în pole position pentru a forma o coaliție pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit proiecțiilor, deși nu este deloc sigur că va găsi un partener, scrie Mediafax.

Extrema dreapta câștigă alegerile legislative în Austria

Condus de Herbert Kickl, FPO a obținut 29,1% din voturi, în fața Partidului Popular Austriac (OVP) al cancelarului Karl Nehammer, cu 26,2%, și a social-democraților de centru-stânga, cu 20,4%, arată o estimare a institutului de sondare Foresight pentru ORF, transmite Reuters.

Estimarea s-a făcut imediat după închiderea urnelor la ora 17.00.

Rivalul lui Kickl, cancelarul Karl Nehammer de la ÖVP, a subliniat că este ”imposibil să formezi un Guvern cu cineva care adoră teoriiile conspiraţiei”, scrie News.ro.

Liderul FPO, ca alți lideri ai dreptei extreme/radicale/populiste din Europa, este prietenos față de Rusia și se opune sprijinirii Ucrainei în războiul cu Federația Rusă. Dar chiar dacă FPO se situează pe primul loc, este improbabilă accederea lui Kickl în postul de cancelar. Nehammer, liderul singurului partid dispus să se coalizeze (din nou, după 1999 și 2017) cu FPO, respinge categoric ipoteza Kickl cancelar. 

Kickl are un mare adversar în persoana președintelui federal, Alexander Van der Bellen, un pro-european convins, care-și poate folosi prerogativa constituțională de a respinge un candidat la postul de cancelar.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

alegeri austria partid
Întrebarea zilei
Aveţi poliță facultativă de asigurare a locuinței?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Fabrica din România care este cea mai modernă din Europa în domeniul ei. Are...
Fanatik.ro
Publicat 29.09.2024
Cum au ascuns chinezii că li s-a scufundat cel mai nou submarin nuclear
spotmedia.ro
Publicat 27.09.2024
Predicția unui comandant ucrainean: În câteva luni, războiul va intra în...
spotmedia.ro
Publicat 25.09.2024
Cele trei ZODII norocoase care se pot îmbogăți de pe urma moștenirilor. Mihai...
Gandul
Publicat 28.09.2024
Ion Iliescu: „Am un zâmbet de Dacie”. Ce spune fostul președinte despre...
Adevărul
Publicat 29.09.2024
Cum arată copiii Andreei Samson de la Asia Express. Actrița avea un bebeluș...
A1
Publicat 25.09.2024
Horoscopul zilei de 30 septembrie 2024. Taurii sunt calculați. Află ce se...
CaTine
Publicat 29.09.2024
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată...
spynews.ro
Publicat 25.09.2024
Un fanatic al fotbalului ridică în picioare stadioane, dar nu cu mingea »...
GSP
Publicat 29.09.2024
Horoscop octombrie 2024. Schimbări dramatice, decizii importante, șanse unice...
Click.ro
Publicat 29.09.2024
Misterul din Groapa Marianelor a fost elucidat. Ce ar fi zgomotul care se aude din...
Useit
Publicat 28.09.2024
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la...
Redacţia.ro
Publicat 27.09.2024
Au ruginit echipamentele la Centrala de la Iernut, Mureș, un proiect de 268 de...
libertatea.ro
Publicat 29.09.2024
O fotografie cu Jason Kelce la bustul gol a devenit virală pe internet:...
ZU
Publicat 29.09.2024
Pui Marsala. Rețetă de pui cremos cu ciuperci, în sos de vin
Hello taste
Publicat 29.09.2024
Rețete sănătoase de smoothie pentru gravide. Ce recomandă nutriționiștii să...
Deparinti
Publicat 29.09.2024
Cum va arăta România în 2050. O populație îmbătrânită...
ziare.com
Publicat 29.09.2024
Sherlyn le răspunde criticilor în privința creșterii copilului său. Ce...
Happy
Publicat 27.09.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Care sunt efectele terapeutice ale masajului cu bețe de bambus. Cu ce se...
Medicool
Publicat 29.09.2024
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru...
orangesport.ro
Publicat 26.09.2024