Fără vot pentru Schengen la Consiliul JAI. România aşteaptă decizia Olandei pentru aderarea Bulgariei
O nouă reuniune a miniştirlor Afacerilor Interne din UE, o nouă speranţă spulberată în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen. Extinderea zonei de liberă circulaţie urmează să fie discutată astăzi, la Bruxelles, însă aderarea României şi Bulgariei nu va intra la vot.
De Bianca Iacob la 05.12.2023, 14:19
Austria se împotriveşte extinderii spaţiului Schengen şi aderării României şi Bulgariei. Pe de altă parte, Olanda, deşi anul trecut a spus da pentru România, a spus nu pentru Bulgaria, cele două ţări fiind împreună la vot pe agenda JAI. Nu puteau intra astăzi pentru un nou vot, la un an distanţă, pentru că aveau aceste două impedimente.
Sunt speranţe, spuneau premierul Ciolacu, dar şi ministrul de Interne Predoiu, că ar putea fi organizat un Consiliu extraordinar al miniştrilor de Interne spre finalul acestei luni, după ce va fi fost format noul guvern în Olanda şi dacă Austria îşi schimbă poziţia.
Se poartă în continuare discuţii la nivel diplomatic, pe toate căile, pentru ca spaţiul Schenge să fie extins cu România şi Bulgaria, pentru cele două ţări îndeplinesc condiţiile, cel puţin Bucureştiul, de multă vreme. Astăzi se trec în revistă progresele făcute de Bulgaria şi se vorbeşte şi despre pactul de migraţie, un pact intens discutat, mai ales în ultimele Consilii JAI.
Ciolacu: România aşteaptă decizia Olandei
- Discuţii cruciale la Bruxelles pentru viitorul României în Schengen. Scenariile puse pe masa Consiliului JAI
- Când ar putea România să intre, de fapt, în Schengen. Tomac: Anul viitor nu există aproape nicio şansă
- Consiliul JAI se reuneşte astăzi la Bruxelles. Ce şanse sunt să fie discutată aderarea României la Schengen
România aşteaptă să afle dacă Olanda va susţine aderarea Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie europeană, pentru a lua o decizie în dosarul Schengen, a afirmat, luni, premierul Marcel Ciolacu.
"Olanda a avut alegeri pe data de 22 noiembrie. Nu a avut timp să înceapă procedura prim-ministrul actual să supună votului Parlamentului, pentru că au fost alegeri. Era mai mult ca şi sigur că nu se va discuta în JAI-ul din 4 şi 5 decembrie, dar a rămas pe ordinea de zi pentru a se propune o şedinţă JAI extraordinară în cursul lunii decembrie. Aşteptăm întâi decizia Olandei în ceea ce priveşte Bulgaria şi vom vedea cum va acţiona România", a spus şeful Executivului.
Referitor la dialogul recent cu Austria, Ciolacu a precizat că nu a avut "nicio discuţie directă cu cancelarul Nehammer". "Urmează cu certitudine, după ce mă întorc în România, să avem anumite discuţii. Au fost discuţii la nivel de ambasadori şi alte contacte a avut şi domnul ministru de Interne", a completat el.