Femei violate de bărbaţi înarmaţi în Sudan. Victimele se tem să ceară ajutor din cauza haosului de pe străzi, în capitală
Haos şi teroare în capitala Sudanului, la o lună de la confruntările armate între cei doi generali care se află la conducerea ţării după ce au dat o lovitură de stat militară în 2021. Luptele nu contenesc la Khartoum, unde cinci milioane de locuitori supravieţuiesc, baricadaţi de teama gloanţelor rătăcite, fără apă sau electricitate şi cu rezervele de alimente şi bani care se vor epuiza în curând. De asemenea mai multe femei au fost violate de către bărbaţi înarmaţi, unii dintre ei membri ai grupării paramilitare RSF, scrie The Guardian.
De Redactia Observator la 16.05.2023, 14:48- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Cinci femei, trei dintre ele refugiate, primesc sprijinul unei organizaţii pentru protecţia victimelor violenţelor sexuale, după ce au fost violate de bărbaţi înarmaţi, pe străzile din Khartoum. Două dintre ele susţin că au fost victimele membrilor Forțelor de Sprijin Rapid (RSF).
Însă numărul de cazuri de viol ar putea fi mult mai mare, multe fiind neraportate, potrivit Suliemei Ishaq, directorul unității de combatere a violenței împotriva femeilor din cadrul Ministerul Afacerilor Sociale din Sudan. „Cred că astfel de cazuri sunt mult mai multe, dar din cauza a ceea ce s-a întâmplat, nu toate victimele pot ajunge la noi pentru a obține sprijinul necesar”, a declarat Suliema Ishaq.
Peste 600 de persoane, inclusiv civili, au fost ucise și peste 5.000 de persoane au fost rănite începând cu 15 aprilie, când au izbucnit lupte între armata sudaneză, condusă de Abdel Fattah al-Burhan, și gruparea paramilitară RSF, condusă de Mohamed Hamdan Dagalo. Cei doi lideri militari împărțeau puterea de la lovitura de stat din octombrie 2021.
Situaţie critică în capitala Sudanului
- Ajutoare umanitare pentru spitalele din Sudan. Luptele între forţele paramilitare şi armată se înteţesc
- "O să murim în case!" Risc biologic uriaş în Sudan, alţi trei români au reuşit să părăsească ţara. Au mai...
- Continuă vărsarea de sânge din Sudan, deși a fost impus un armistițiu de 72 de ore. Risc de catastrofă biologică
În calitate de comandant al miliției Janjaweed, Dagalo este acuzat că a folosit anterior violul ca armă de război în conflictul de două decenii din Darfur. Grupurile armate au fost acuzate de o serie de violuri și abuzuri de când au izbucnit protestele antiguvernamentale în Sudan la sfârșitul anului 2018, iar medicii din Khartoum spun că RSF a comis peste 70 de violuri atunci când a atacat o demonstrație pașnică în iunie 2019.
Doar 16% dintre spitalele din Khartoum funcționează la capacitate maximă, oficialii din domeniul Sănătății raportând că unele centre sunt ocupate de forțele RSF, care controlează aproape 90% din capitală. ONU a transmis, de asemenea, că resursele sunt limitate în Khartoum și în cea mai mare parte a Darfurului.
În ciuda faptului că beligeranţii din Sudan au semnat un acord pentru a permite accesul ajutorului umanitar, luptele au continuat în Khartoum și în El Geneina din Darfur de Vest în weekend. Pentru această săptămână sunt planificate discuții de pace între cele două părți.