Video "O să murim în case!" Risc biologic uriaş în Sudan, alţi trei români au reuşit să părăsească ţara. Au mai rămas 11, însă pentru ei MAE nu are încă o soluţie
Risc biologic uriaş în Sudan. Este avertismentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, după ce luptătorii au ocupat Laboratorul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi nu lasă angajaţii să intre. Între timp, evacuările străinilor continuă şi alţi trei români au reuşit să părăsească ţara. Mai sunt alţi 11 şi doi membri ai familiilor lor pentru care Ministerul Afacerilor Externe nu a găsit încă o soluţie. Alte şase zboruri au evacuat peste 530 de britanici din Sudan. Luptele au dus, de asemenea, şi la eliberarea unui politician căutat pentru presupuse crime împotriva umanității. Armistiţiul de 72 de ore ar trebui să se încheie în această noapte.
Cel mai mare laborator din Sudan este ocupat de forţe armate, dar nu se ştie dacă sunt paramilitari sau soldaţi în armata sudaneză. Aceştia nu permit accesul angajaţilor, care ar trebui să se asigure că viruşii sunt în siguranţă, mai ales că nu pot fi respectate condiţiile de depozitare, iar curentul este întrerupt frecvent.
Nima Saeed Abid, repezentant OMS în Sudan: Avem izolaţi de poliomielită în laborator, avem izolaţi de rujeolă în laborator, avem izolaţi de holeră în laborator.
Armistiţiul de trei zile din Sudan este întrerupt frecvent de împuşcături, dar luptele nu mai sunt la fel de intense. Milioane de oameni sunt blocaţi în case, fără hrană, apă şi medicamente.
Nadia Othman, locuitoare din Khartoum: O să murim în case, copiii pleacă dimineaţa să aducă apă şi se întorc noaptea. Nici măcar apă de băut nu avem. Până când, Burhan (comandantul armatei, n.r)? Până când, Hemedti (comandantul forţelor paramilitare, n.r. )?
- MAE a evacuat alți doi români din Sudan. Încă 14 cetățeni sunt în atenția ambasadelor din Addis Abeba şi Cairo
- Continuă vărsarea de sânge din Sudan, deși a fost impus un armistițiu de 72 de ore. Risc de catastrofă biologică
- OMS: Riscuri biologice "foarte ridicate", după ocuparea unui laborator naţional de sănătate
Peste 50 de ţări îşi evacuează cetăţenii din Sudan
De teama violenţelor, sudanezii încep să părăsească ţara. ONU avertizează că un conflict prelungit ar duce la o criză umanitară severă. Peste 50 de ţări îşi evacuează cetăţenii din Sudan. Cei nouă români care au fost duşi luni dimineaţă în Djibouti de francezi au ajuns ieri la Atena, la bordul unui avion militar grecesc. Cu un zbor suedez au fost evacuaţi alţi doi români, iar unul a ajuns singur la graniţa cu Egiptul. Alţi 14 conaţionali sunt în drum spre Egipt şi pentru 11 autorităţile române nu au încă o soluţie. Mii de oameni merg şi la Port Sudan, de unde sunt duşi cu vapoare la Jeddah, în Arabia Saudită. Iar Franţa, care a evacuat până acum 500 de oameni, anunţă că va continua să ducă la baza sa militară din Djibouti cetăţeni ai ţărilor care îi cer ajutorul.
ONU anunţă că peste 450 de oameni au murit şi mai mult de 4000 sunt răniţi din 15 aprilie, când au început confruntările dintre forţele paramilitare şi armata din Sudan. Egiptul s-a oferit să medieze discuţii între cei doi generali, dar nu a fost anunţată o dată pentru acestea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰