Femeia, care a primit un rinichi de porc modificat genetic şi o pompă cardiacă mecanică, a murit
Lisa Pisano, prima femeie şi al doilea pacient care a primit un rinichi de porc modificat genetic, dar şi o pompă cardiacă mecanică, a murit. Americanca suferise intervenţia revoluţionară pe 12 aprilie, scrie CNN.
De Redactia Observator la 10.07.2024, 10:07Lisa Pisano este primul caz raportat de transplant de organ la o persoană cu o pompă mecanică pentru inimă, conform NYU Langone, și al doilea caz cunoscut de transplant de rinichi de porc modificat genetic la un destinatar viu, fiind totodată primul transplant realizat împreună cu glanda timus a animalului.
Chiar dacă acest caz s-a încheiat tragic, „contribuțiile Lisei în medicină, chirurgie și xenotransplantare nu pot fi igorate. Lisa ne-a ajutat să ne apropiem de realizarea unui viitor în care cineva nu va mai muri pentru ca altcineva să trăiască", a declarat Dr. Robert Montgomery, directorul Institutului de Transplant NYU Langone.
Rinichiul de porc pe care l-a primit Lisa, în luna aprilie, a fost modificat genetic pentru a evita anticorpii umani, care de obicei detectează și atacă organele străine. Glanda timus a porcului, care joacă un rol în imunitate, a fost folosită pentru a ajuta în continuare corpul Lisei să accepte noul organ.
La început, pacienta părea că se recuperează bine. Însă Dr. Robert Montgomery, care a condus transplantul, a declarat că au existat „provocări unice” în gestionarea atât a pompei pentru inimă, cât și a noului rinichi. Tensiunea arterială i-a scăzut prea mult pentru a asigura un flux sanguin optim către rinichi. Astfel, organul și-a pierdut funcția şi a fost îndepărtat în luna mai după ce s-a stabilit că „nu mai contribuia suficient pentru a justifica continuarea regimului de imunosupresie”, a spus Montgomery la acea vreme.
- A murit primul pacient care a primit un rinichi de porc. Familia le-a mulţumit medicilor pentru "eforturile lor enorme"
- Doi români au primit o nouă şansă la viaţă datorită unui transplant tocmai din Bulgaria. Organele,...
- Miracol pentru o femeie din Suceava care aştepta de luni bune o nouă şansă la viaţă. Medicii o chemaseră de...
100.000 de americani aşteaptă o a doua şansă la viaţă
O biopsie recentă a rinichiului nu a arătat semne de respingere – cea mai mare preocupare în cazul transplanturilor extrem de experimentale de la animal la om – dar a existat „o leziune semnificativă” din cauza fluxului sanguin insuficient, a spus medicul. NYU va studia în continuare rinichiul explantat pentru a înțelege mai bine cum a reacționat în interiorul unei persoane vii.
Peste 100.000 de persoane sunt pe lista de așteptare pentru transplanturi în SUA, majoritatea având nevoie de un rinichi, iar mii de oameni mor așteptând. În speranța de a acoperi deficitul de organe donate, mai multe companii biotehnologice modifică genetic porcii astfel încât organele lor să fie mai asemănătoare celor umane, fiind mai puțin susceptibile să fie distruse de sistemul imunitar al oamenilor, scrie NBC.
Studiile formale ale acestor organe sunt așteptate să înceapă anul viitor. Între timp, NYU și alte echipe de cercetare au transplantat temporar rinichi și inimi de porc în corpuri aflate în moarte cerebrală, cu rezultate promițătoare. Pe lângă transplantul de rinichi de porc de la Mass General, Universitatea din Maryland a transplantat inimi de porc în doi bărbați care nu mai aveau alte opțiuni, iar ambii au murit în câteva luni.