Antena LIVE

Curs valutar

Fostul ambasador SUA la București: "Există dovezi substanțiale că Rusia a interferat în alegerile din România. Ceea ce se întâmplă acolo ne va afecta pe toţi"

Fostul ambasador SUA la București, Mark Gitenstein, susţine într-un articol de opinie în EUobserver că există "dovezi substanțiale" privind implicarea Rusiei în alegerile din România, fără a oferi detalii. El punctează totuşi că Bruxellesul trebuie să finalizeze și să publice concluziile investigației privind interferența Rusiei iar autoritățile române trebuie să prezinte public rezultatele anchetei referitoare la  încălcările legislației electorale.

De la 10.02.2025, 16:42
WhatsApp
Mark Gitenstein, ambasadorul SUA în România, vorbește în timpul unui interviu acordat AFP la reședința sa din București, pe 12 decembrie 2012. Profimedia

Într-un articol de opinie EUobserver pentru intitulat "Agonia României", fostul ambasador al SUA la București, Mark Gitenstein, afirmă că există "dovezi substanțiale" privind interferența serviciilor de informații ruse în alegerile din România. El avertizează că "evenimentele din România vor avea un impact global", subliniind că "ceea ce se întâmplă acum acolo ne va afecta, în cele din urmă, pe toți".

Interferența Rusiei și miza geopolitică

"România a fost frecvent subiect de știri în ultima perioadă, însă veștile nu sunt deloc îmbucurătoare. O mare parte din atenție s-a concentrat pe așa-numita "controversă TikTok", prin care serviciile de informații ruse ar fi interferat în alegerile prezidențiale recente pentru a-și susține candidatul favorit.

Există dovezi substanțiale care confirmă această interferență, iar în consecință, Curtea Constituțională a României a anulat alegerile, stabilind un nou scrutin în luna mai. Anularea unui proces electoral este un act excepțional și extrem de îngrijorător, cu implicații majore atât în plan intern, cât și la nivelul relațiilor internaționale", explică Mark Gitenstein în EUobserver, o publicație independentă de știri și analiză.

Pe acelaşi subiect

"Faptul că un stat membru al UE și NATO a fost supus unei astfel de ingerințe este profund problematic. România este un aliat-cheie al NATO, cu peste 10.000 de soldați desfășurați la Constanța, un scut antirachetă strategic la Deveselu, și planuri de extindere a prezenței militare în alte regiuni ale țării.

Am fost ambasador al Statelor Unite în România în administrația Obama și am rădăcini românești. Din această perspectivă, privesc cu îngrijorare profundă situația actuală și mă alătur unui grup de foști ambasadori americani care împărtășesc această preocupare.

În ciuda faptului că am călătorit frecvent în România după ce mi-am încheiat mandatul în 2012, în ultimii trei ani am fost doar o singură dată acolo. Totuși, mențin contact permanent cu oameni de încredere și urmăresc cu atenție evoluțiile", a mai punctat fostul ambasador. 

Frustrare socială și dezinformare

"Problema nu este doar interferența străină - realitatea arată că nemulțumirea profundă față de guvernare a creat un climat toxic, favorabil dezinformării și propagandei", mai explică diplomatul american. 

El face referite la un articol recent publicat de POLITICO despre starea societății românești, care oferă o imagine alarmantă. "Acesta descrie o societate marcată de disperare, accentuată de exodul de creiere, ruptura dintre educație și piața muncii, inflația ridicată, sărăcia și inegalitățile sociale, disparitățile regionale, corupția, incompetența din domeniul sănătății și o speranță de viață redusă.

Deși unii indicatori economici arată semne de îmbunătățire, iar tot mai mulți români revin în țară, percepția publică asupra guvernării rămâne negativă, așa cum se întâmplă și în alte țări din regiune", mai scrie Gitenstein.

Extrema dreaptă, naționalismul și propaganda rusă 

"Forțele naționaliste și de extremă dreapta, alături de propaganda rusă, vor continua să exploateze tensiunile sociale și politice din România și alte state membre ale UE, accentuând diviziunile interne și neîncrederea în instituții", mai explică fostul ambasador.

Presa, un front vulnerabil în lupta pentru democrație

"România beneficiază de un grup restrâns, dar determinat, de ONG-uri anticorupție și de jurnaliști de investigație, care depun eforturi semnificative pentru a trage la răspundere elitele politice și economice. Totuși, presa liberă este tot mai fragilizată, iar investițiile sustenabile în mass-media independentă sunt esențiale nu doar pentru România, ci și pentru alte țări precum Ungaria, unde fenomenul capturării presei de către oligarhi și interese politice este tot mai vizibil", a mai punctat Gitenstein.

Nevoia urgentă de acțiune

"Comisia Europeană trebuie să finalizeze și să publice concluziile investigației privind interferența Rusiei înainte ca alegătorii să revină la urne în mai. De asemenea, autoritățile române trebuie să prezinte public rezultatele anchetei privind încălcările legislației electorale.

În plus, UE ar trebui să includă sprijinirea mass-mediei independente printre prioritățile sale strategice, la fel cum a făcut cu industria vehiculelor electrice. Colapsul presei libere sub influența oligarhilor și a puterii politice este un eșec major – atât moral, cât și de piață. Mass-media independentă nu este doar un instrument informativ, ci o infrastructură critică pentru democrația europeană, la fel cum este și în Statele Unite", explică diplomatul. 

Provocare pentru partidele tradiționale

"Cel mai important test pentru forțele politice pro-democratice este să ofere soluții reale la problemele cronice cu care se confruntă românii de rând. Sunt convins că există lideri capabili să își asume această misiune. Dar dacă nu o fac, extrema dreaptă și rețelele de propagandă vor continua să destabilizeze România și alte state membre ale UE", a avertizat fostul ambasador. 

Evenimentele din România vor avea consecințe globale

"Acum este momentul acțiunii, nu doar în România, ci și în întreaga Europă Centrală și de Est, precum și în Statele Unite. Evenimentele din România vor avea consecințe globale.

Așa cum spunea președintele Ronald Reagan în ultimul său an de mandat: "Păstrarea unei Europe pașnice, libere și democratice este esențială pentru securitatea unei Americi pașnice, libere și democratice".

O Uniune Europeană instabilă, slăbită de tulburări politice și guverne autoritare corupte, reprezintă o amenințare directă la adresa alianței NATO și a relației transatlantice. De la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, această cooperare a garantat pacea și stabilitatea globală. Dacă România și alte state europene nu își protejează instituțiile democratice, întreaga ordine internațională ar putea fi pusă în pericol", a concluzionat Mark Gitenstein.

Georgiana Dulgheru
alegeri prezidentiale rusia ambasador sua implicarea rusiei
Întrebarea zilei
Cât de des îţi cureţi telefonul?

Zilnic

Săptămânal

Niciodată

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Amendă pentru românii care stau la curte și au câine. Ce trebuie să știe...
Fanatik.ro
Publicat 10.02.2025
Secret Service a folosit un avion-momeală pentru a evita o nouă tentativă de...
spotmedia.ro
Publicat 10.02.2025
Mindfulness și sănătate – legătura dintre meditație și depistarea cancerului
spotmedia.ro
Publicat 09.02.2025
Mai scump ca în St. Moritz! Cât costă o noapte de cazare în hotelul Simonei...
Gandul
Publicat 11.02.2025
„Oficiul Poștal Dispărut”, locul unde oamenii pot trimite scrisori morților...
Adevărul
Publicat 11.02.2025
Sezonul 15 Chefi la cuțite începe la Antena 1 din 10 martie
A1
Publicat 10.02.2025
Horoscopul zilei de 12 februarie 2025. Taurii trebuie să fie atenți la ce se...
CaTine
Publicat 11.02.2025
Oana Roman, alături de Alina Sorescu, după ce artista a povestit prin ce a...
spynews.ro
Publicat 11.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Cu ce se spală japonezele întotdeauna pe față. Nu au acnee, nu au riduri, iar...
Click.ro
Publicat 10.02.2025
Filme gratuite pe YouTube. Ce titluri de Oscar au devenit disponibile
Useit
Publicat 11.02.2025
Ce pensie va primi Klaus Iohannis după ce a demisionat din funcția de șef al...
Redacţia.ro
Publicat 11.02.2025
Cine sunt frații Poștoacă, acționarii arestați în cazul Nordis. Când s-a...
libertatea.ro
Publicat 10.02.2025
Taylor Swift a purtat o ținută spectaculoasă la Super Bowl 2025. Cântăreața...
ZU
Publicat 11.02.2025
Cum să prepari acasă pizza turcească sau lahmacun
Hello taste
Publicat 10.02.2025
5 semne că ești un părinte instinctiv
Deparinti
Publicat 11.02.2025
Elizabeth Gutiérrez vorbește despre rolul de mamă și cum jonglează cu...
Happy
Publicat 11.02.2025
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează...
BZI
Publicat 11.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
De ce nu e bine să te urci în mașină cu vezica plină. Avertismentul unui...
Medicool
Publicat 11.02.2025