De ce sunt românii mai vulnerabili la informaţiile false şi capcanele de pe internet. Expert: Întotdeauna a existat piaţa şmecherilor şi a fraierilor
Informațiile false nu sunt singura capcană care ne pândește pe internet. Pe rețelele sociale apar predicții bizare, soluții miraculoase pentru orice problemă globală și recomandări periculoase de diete sau cosmetice, venite de la persoane fără nicio pregătire. Un studiu recent arată că 81% dintre terapiile anticancer promovate pe TikTok sunt false, iar paradoxul este că tocmai aceste postări au cel mai mare succes, fiind distribuite și comentate mai mult decât cele bazate pe date științifice.
- Cum au reuşit şase români să fure usturoi de 600.000 de euro în Spania. Liderul reţelei s-ar fi ascuns în România. DETALII la Observator 17:00
- Cum a încasat Horațiu Potra 8 milioane de dolari în trei ani de la chinezi, protejându-le interesele în Africa – Investigație Rise Project
Mai mult, experții britanici avertizează că una din trei postări pe rețelele sociale conține informații incorecte. În plus, vedetele se confruntă cu un alt fenomen alarmant: furtul de identitate online. Actrița Sandra Bullock a mărturisit că își face griji pentru siguranța ei, după ce persoane necunoscute i-au creat conturi false pe internet.
Expertul în digital media Dragoş Stanca explică cum ne putem feri de pericolele care ne pândesc pe internet. "Suntem într-o etapă a Vestului sălbatic în spaţiul digital, nu e prima dată în istorie când se întâmplă asta, însă e prima dată în istorie când se întâmplă asta într-un format digital şi cu foarte multă tehnologie în spate. (...) Este această luptă între bine şi rău, între binele care necesită nişte măsuri, nişte reglementări şi răul care este împins de motivaţia pentru profit cu orice preţ. Platformele social media au anunţat rezultatele financiare pe anul trecut, sunt creşteri spectacuoase, de 20 - 30%. Este foarte profitabil", explică Dragoş Stanca.
"1 milion de dolari pe minut câştigă Meta, Instagram, Youtube, TikTok. Timpul acela pe care îl petrecem noi acolo este monetizat, adică sunt o grămadă de clienţi care plătesc pentru a fi prezenţi acolo. Pe de altă parte, toate vulnerabilităţile noastre umane şi toate relele care se întâmplă în spaţiul fizic se şi digitalizează. (...) Există manipulări legate de percepţia despre sănătate, de leacuri minune şi, din nefericire, şi idei periculoase care periclitează democraţia", spune Dragoş Stanca.
Explicaţia viralizării obiceiurilor proaste
- Prima expoziţie imersivă din România, dedicată lui Leonardo Da Vinci. Vizitatorii, invitaţi să pătrundă în...
- Maşina viitorului, construită la Cluj. Foloseşte energie solară şi cântăreşte sub 200 de kilograme
- Război SUA-China pe AI. OpenAI susține că are dovezi că DeepSeek a fost creat cu ajutorul ChatGPT: Suspiciuni de...
- Ce este DeepSeek R1, chatbotul chinezesc care a cutremurat piața AI? Ce răspunde despre masacrul din Piața...
- Routerele TP-Link, vândute şi în România, ar prezenta "un risc de spionaj din partea Chinei", avertizează SUA
"Există o cerere şi ofertă. Întotdeauna a existat piaţa şmecherilor şi a fraierilor. În spaţiul digital, mai ales în "România educată" avem 40% analfabetism funcţional dovedit şi măsurat. Dacă 40% dintre oamenii care sunt online, mai ales cei tineri, sunt acolo şi nu înţeleg ce citesc, evident că ei sunt mult mai expuşi tuturor "băieţilor şi fetelor deştepte" din spaţiul digital, care sunt acolo să profite de aceste vulnerabilităţi.
Practic decontăm consecinţele unui sistem educaţional precare care nu ne-a învăţat ce e aia gândire critică, să deosebim binele de rău, nu ne învaţă cum să verificăm o ştire, de exemplu (...). S-a dovedit şi la urne că dacă vorbeşti mai rar, foarte elocvent, poţi să spui orice tâmpenie, oamenii te consideră deştept".
Ce soluţii sunt
"Soluţii se vor găsi, cu siguranţă. Chiar noile tehnologii de AI vor ajuta la asta pentru că nu putem trăi la infinit această bulă psihotică şi incontrolabilă. AI va ajuta în rezolvarea acestor probleme pentru că, în acest moment, platformele fac bani, mai ales, cu cât mai mult timp petrecem acolo. Mai mult timp nu presupune neapărat mai mult adevăr sau mai multă informaţie reală. În schimb, modelul de funcţionare al AI se bazează pe rezultate reale.
Prin urmare, modelul de business fiind diferit va duce la rezolvarea situaţiilor din social media pentru că SM nu-şi va mai permite la infinit să ne ţină acolo cu minciuni şi tot felul de dezinformări. Vor trebui să-şi remodeleze felul în care operează în conformitate cu adevărul, cu faptele, pentru că altfel nu mai putem funcţiona ca democraţie, ca societate coerentă", a conchis expertul în digital media.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰