Antena LIVE

Curs valutar

Video

Fostul consilier al lui Putin susţine că bazele avioanelor F-16 din România şi Polonia sunt primele ţinte ale Rusiei în caz de război cu NATO

Război în Ucraina. Va fi război între Rusia şi NATO, dacă Statele Unite vor permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune. Aşa sună declaraţia făcută de Vladimir Putin înaintea deciziei care ar putea fi luată chiar în orele următoare la Casa Albă. Mai mult, unul dintre foştii consilieri ai liderului de la Kremlin spune că bazele aeriene româneşti sunt printre primele vizate în eventualitatea extinderii conflictului. Avertismentele vin după ce ieri, ruşii au tras cu o rachetă într-o navă care trecea prin zona economică exclusivă a României. 

De la 13.09.2024, 19:32

Nava, care transporta cereale ucrainene spre Egipt, a fost lovită de o rachetă a ruşilor în Marea Neagră, la 55 de kilometri distanţă de Sfântu Gheorghe, în zona economică maritimă exclusivă a ţării noastre. Imediat după incident, vasul avariat s-a îndreptat spre Constanţa pentru a evalua pagubele. Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm atacul într-o zonă în care România are drepturi suverane şi repezintă o escaladare fără precedent a războiului.  

La nivel european, sunt cel puţin 32 de de obiective care ar urma să fie distruse de armele nucleare tactice în caz de război

"Atacarea deliberată a unei nave comerciale reprezintă o încălcare gravă a normelor dreptului internaţional umanitar. Am solicitate ferm Federaţiei Ruse să înceteze orice atac asupra navelor comerciale şi să respecte libertatea de navigaţie de care beneficiază statele în Marea Neagră", a declarat Luminiţa Odobescu, ministrul de Externe. Atacul ruşilor a venit doar cu câteva ore înainte ca Vladimir Putin să anunţe că războiul va escalada, dacă Statele Unite şi Marea Brtianie vor permite Ucrainei să atace ţara sa cu rachete cu rază lungă de acţiune.

"Dacă se ia această decizie, aceasta nu va însemna altceva decât participarea directă a țărilor NATO, a Statelor Unite, a țărilor europene la războiul din Ucraina. Aceasta ar însemna că țările NATO, Statele Unite și țările europene sunt în război cu Rusia", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. Decizia privind folosirea rachetelor cu rază lungă de acţiune se ia în orele următoare, la Casa Albă, unde Joe Biden îl va primi pe şeful guvernului de la Londra, Keir Starmer. Deocamdată, Statele Unite ar putea să le permită ucraineilor să folosească împotriva Rusiei, doar rachetele britanice Storm Shadow, cu rază de acţiune de 250 de kilometri, nu şi pe cele americane.

Pe acelaşi subiect

"Armata ucraineană nu are capacitatea de a ataca cu sisteme moderne de precizie cu rază lungă de acțiune de fabricație occidentală. Numai militarii NATO pot scrie, de fapt, instrucțiuni de zbor pentru aceste sisteme de rachete", a declarat Vladimir Putin. Un fost consilier al lui Vladimir Putin susţine că în caz de război Rusia-NATO, România ar fi printre primele state luate la ţintă de armata Moscovei. "Probabil, Rusia va ataca aerodromurile unde au baza avioanele F-16. Nu aerodromurile ucrainene. Au baza pe aerodromurile din România şi Polonia. Probabil rachetele ruse vor lovi aceste poziţii", a declarat Serghei Markov, fost consilier al lui Putin. Ameninţarea vine la o zi după ce Kievul a anunţat că în ţara noastră a început instruirea piloţilor ucraineni pe avioane de luptă F-16.  

Cei patru piloţi ucraineni se antrenează la baza aeriană de la Feteşti pe avioanele F-16 trimise de Olanda. Alte aparate de zbor, ale Forţelor Aeriene Române, sunt staţionate la Câmpia Turzii. Luna trecută, Financial Times scria că Rusia are trei ţinte majore în ţara noastră, în caz de atac asupra NATO. Prima dintre ele este baza Mihail Kogălniceanu din Constanţa, acolo unde sunt dislocaţi 4.500 de americani americani. Al doilea obiectiv militar vizat este scutul antirachetă de la Deveselu, din judeţul Olt, pe care Putin îl ameninţă încă de când a devenit operaţional. În sfârşit, a treia ţintă este una logistică. Podul Giurgiu - Ruse ar urma să fie distrus pentru a împiedica deplasarea trupelor şi echipamentului militar. La nivel european, sunt cel puţin 32 de de obiective care ar urma să fie distruse de armele nucleare tactice în caz de război. Cele mai multe sunt baze militare şi navale din Norvegia și Germania. Franța, Polonia şi statele baltice se află şi ele pe "lista nucleară".

Institutului pentru Studiul Războiului susţine că există cel puțin 250 de obiective militare și paramilitare în Rusia ce pot fi luate la ţintă de ucraineni cu ajutorul rachetelor cu rază de acţiune de 300 de kilometri. Este vorba de baze militare şi cartiere generale permanente, stații de comunicații, centre logistice, depozite de combustibi şi de muniție.  De asemenea, orașe mari ale Federației Ruse precum Voronej, Lipeţk, Rostov-pe-Don, Orel, Briansk și Kursk intră în zona de acţiune a unor astfel de rachete.

Cristi Popovici

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume. ...

razboi ucraina rusia ucraina romania nato f16
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu au aceste obiecte în mașină. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 18.09.2024
Rușii sunt rugați să ajute și în pauzele de muncă la creșterea natalității
spotmedia.ro
Publicat 17.09.2024
Un oraș românesc seamănă izbitor cu Roma și Istanbul, fiind construit pe...
Gandul
Publicat 18.09.2024
Schimb de focuri în centrul Moscovei, lângă Kremlin. În atac sunt implicați...
Adevărul
Publicat 18.09.2024
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician...
A1
Publicat 16.09.2024
Horoscopul zilei de 20 septembrie 2024. Racii au parte de oportunități pe mai...
CaTine
Publicat 19.09.2024
Larisa Uță a răspuns la întrebarea: ”I-ai cerut 250.000 euro?” Ce avere...
spynews.ro
Publicat 18.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Ce ingrediente folosesc unguroaicele atunci când pun varză la murat, pentru a fi...
Click.ro
Publicat 18.09.2024
Ultimele mesaje transmise de submersibilul Titan au fost dezvăluite. Ce s-a...
Useit
Publicat 18.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Povestea gemenilor din Tg Jiu care au plecat de acasă și sunt de negăsit de...
Redacţia.ro
Publicat 18.09.2024
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene....
libertatea.ro
Publicat 18.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios
Hello taste
Publicat 18.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Haos pe calea ferată, din cauza inundațiilor. Anunțul făcut de CFR, după ce...
ziare.com
Publicat 18.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o...
Medicool
Publicat 19.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024